Fiindcă n-a găsit un investitor privat, cu care să se asocieze, Primăria Timișoara nu poate face parcări. Mai mult decât atât, spațiile anunțate ca viitoare parcări în zona centrală au o situație juridică foarte complicată. Nicolae Robu susține că toate negocierile purtate până acum cu potențiali investitori au fost inutile.
La finele lunii octombrie, în momentul în care firma care a câștigat licitația pentru reabilitarea zonei Cetate a primit „verde” pentru deschiderea șantierului, primarul Nicolae Robu anunțat că vor fi amenajate niște locuri de parcare, pentru a le suplini, măcar parțial, pe cele dispărute după închiderea străzilor. Acestea urma să fie amplasate pe un teren al Universității de Vest, respectiv în spatele Parcului Brătianu. Acum, Robu admite că s-a cam grăbit cu declarațiile. „Situația de pe Popa Șapcă este puțin mai complicată din punct de vedere al proprietății. Așa s-a stabilit cândva, că acel teren va rămâne al Universității de Vest și că acolo va fi o parcare. Ne-am putea folosi de acel teren în momentul în care UVT va anunța oficial printr-un document că terenul este deschis pentru uzul public. În principiu, sunt de acord, dar trebuie să găsim o formă legală, pentru că simplul fapt că sunt de acord nu ne dă nouă posibilitatea să facem amenajări”, a afirmă primarul.
Pe celălalt teren sunt probleme de proprietate. „Nu am dat dispoziție de demolare. Peste tot lucrurile sunt complicate, pentru că așa a fost lăsat orașul acesta. Nu i-a păsat nimănui de el. Nu vorbesc de greaua moștenire. Unii cetățeni nu sunt receptivi, trebuie să recurgi la exproprieri în raporturile cu ei. Când le-am cerut să renunțe la acele baterii de garaje, pentru că este interes public, câțiva au fost foarte vehemenți împotrivă. Cu ei nu poți proceda decât în instanță. Dar nu ne lăsăm, nu putem să privăm timișorenii de posibilitatea de a avea o parcare importantă într-o zonă centrală, numai pentru că unii cetățeni au primit în timpul comunismului loc de garaj acolo. Ne putem întreba cum de au primit tocmai acolo și tocmai ei”, spune Robu.
Primăria va căuta un partener privat pentru realizarea de parcări, dar procesul de selecția va mai dura. „Noi scoatem la licitație, prin SEAP. Nu doresc să închei parteneriat la mici înțelegeri, cu X sau cu Y, cu primul venit sau cu unul selectat. Prezentăm condițiile, se depun oferte, facem clasamentul și alegem oferta cea mai interesantă. Așa doresc eu să aplicăm legea parteneriatului public-privat, nu prin negocieri directe. Din punctul meu de vedere, negocierile de până acum (cu potențiali investitori – n.r.) au fost inutile”, a conchis primarul Timișoarei.
Comentarii prin facebook