Ortodocșii și greco-catolicii îl sărbătoresc în cea de-a treia zi de Crăciun pe Sfântul Ștefan, unul din cei șapte diaconi alesi de Apostolii din Ierusalim pentru a sluji la adunările Bisericii din primul veac. Sfântul Ștefan este primul sfânt comun al Bisericilor Catolică și Ortodoxă, după Marea Schismă.
Sfântul Ștefan este celebrat de romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, iar de ortodocși și greco-catolici pe 27 decembrie. Sfântul Ștefan a fost primul martir creștin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim. Din anul 560, osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius în cripta bisericii San Lorenzo fuori le Mura din Roma.
În Sinedriu, Sfântul Ștefan a ținut o cuvântare în care a arătat că Iisus Hristos este Mesia cel prezis de profeți și că iudeii sunt vinovați pentru uciderea Lui. El a fost condamnat la moarte, în anul 33, fiind scos din cetate și ucis și cu pietre. Martiriul Sfântului Ștefan a avut loc în valea lui Iosafat. În limba greacă, Ștefan înseamnă „coroană” și se referă atât la râvna de care acesta a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Christos, cât și la faptul că el este primul dintr-un foarte lung șir de martiri din lumea creștină.
Peste 422.000 de români, cei mai mulți dintre aceștia bărbați, poartă numele Sfântului Arhidiacon Ștefan. Majoritatea bărbaților se numesc Ștefan – 273.159, Istvan – 18.656, Fănel – 8.727, Ștefănel – 3.306, Ștefănut – 1.031 sau Fane – 581. Din totalul româncelor, 84.399 se numesc Ștefania, 22.327 – Ștefana, 9.114 – Fănica, 1.036 – Fănuța, iar 339 – Fana.
Comentarii prin facebook