Timișorenii iubesc colacii kurtos și electroswing-ul, iar primarul Nicolae Robu n-a putut spune pas unei invitații de a juca Hora Unirii. Așa s-a sărbătorit, în orașul de pe Bega, Ziua Națională, în care s-a deschis oficial și târgul de Crăciun. Acesta va rămâne deschis până pe 5 ianuarie, iar organizatorii promit concerte la fiecare sfârșit de săptămână.
Sunt nu mai puțin de 95 de căsuțe, majoritatea în Piața Victoriei, dar și pe strada Mărășești sau în parcarea de la Modex, unde se găsește cu precădere zona… culinară a Târgului de Crăciun. E un număr de record de căsuțe și comercianți, spun cei de la primărie. Târgul s-a deschis oficial duminică după-amiază, când Piața Victoriei a fost efectiv luată cu asalt de oameni. Primarul Nicolae Robu a aprins iluminatul festiv al orașului chiar la ora programată, surprinzător, fără să întârzie la eveniment, și apoi, luat din scurt de prezentatorul Florin Mihoc, n-a putut refuza invitația de a se prinde în horă, alături de dansatorii ansamblului „Timișul”. Asta, deși „nu știe să danseze”.
Programul artistic a fost pe toate gusturile și a început cu folclor, bine reprezentat de ansamblurile folclorice ale Casei de Cultură, „Timișul” și „Eszterlanc”, respectiv „Banater Rosmarein” și „Mladost”. A urmat, mai puțin inspirat, un mini-recital Claudia Popa & Band, care n-a reușit să dezmorțească publicul. Au făcut-o însă trupele rock Pandora și Desant, ale căror fani s-au făcut auziți în piață. Finalul i-a aparținut germano-timișorencei Alice Francis, care, deși și-a început concertul cu aproape o oră mai târziu decât fusese programat, a aduna o mulțime de oameni în fața scenei. „Regina electroswing”-ului, o adevărată flapper-girl, a dialogat în românește cu spectatorii și a trecut, cu o ușurință extraordinară, de la muzica anilor ’20 la hip-hop.
Între timp, timișorenii au stat la coadă la colacii kurtos, au băut la greu vin fiert și au studiat oferta comercianților. Dincolo de obiectele handmade, căciulile tricotate, oalele de lut și bijuteriile de tot felul, n-au lipsit ornamentele de pom – încă prea puține unicat și prea multe ca-n supermarket – sau cârnații, slănina și jumările. Acestea din urmă, la prețuri destul de piperate: 40 lei kilogramul de cârnați sau 50 lei, cel de jumări.
Focul de artificii anunțat pentru ora 21.30 a început bine peste ora 22, dar cei care au rezistat frigului n-au regretat: au fost zece minute pline de culoare și lumină, pe un fond sonor Queen. Dacă nu s-au prea apropiat de cărnuri, timișorenii au dat gata, în schimb, plăcintele și clătitele. Astfel, la închiderea primei zile de târg, pe tarabe nu se mai găsea niciun produs proaspăt.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook