Consilierii locali au votat, marți, în favoarea exproprierii, respectiv despăgubirii proprietarilor a trei spații din pasajul subteran din Piața Victoriei. Proiectul de hotărâre a trecut după câteva discuții, cu un singur amendament, și acela… de natură lingvistică!
„Ați votat, în 2012, să readucem în proprietatea municipalității subpasajul din Piața Victoriei. La schimb urma să dăm trei terenuri. Două dintre acestea erau în proprietatea municipalității, al treilea era al statului român și s-a prevăzut în hotărârea de consiliu o clauză suspensivă, urmând să se dea la schimb doar după ce se reușește trecerea lui în proprietatea noastră (…) Au mai rămas trei SAD-uri, cam 12% din subpasaj, pentru care ar trebui dat al treilea teren. (…) Putem recurge la instituția exproprierii, pe baza studiului de prefezabilitate care prevede interesul public pentru această zonă”, le-a explicat primarul Nicolae Robu consilierilor locali.
Democrat-liberalul Ovidiu Ciuhandu a cerut detalii referitoare la legalitatea acestui demers, susținând că și așa dă cu subsemnatul la DNA pe tema Poli și n-ar vrea să repete experiența. „Nu este nicio problemă. Preocuparea DNA legată de acel raport al Curții de Conturi vizează partea care s-a încheiat, schimbul între cele două terenuri și partea cea mai mare din subpasaj, deci relația dintre municipalitate și firma SC Art SRL. Despre legalitatea unei exproprieri în interes public nu cred că putem să avem neliniști”, a răspuns Robu. Conform acestuia, este mai avantajos pentru municipalitate să profite de context și să facă exproprierea, oferind 118.319 euro fără TVA, preț sub cel rezultat din evaluare. „Este vorba, mai exact, de 68,75% din prețul rezultat în urma evaluării, bazat pe o clauză din contractul de schimb prin care SC Art SRL se angajează să nu mai aibă niciun fel de pretenție și, în plus, ar fi trebuit să i se compenseze în pasul al doilea o anumită sumă”, susține primarul.
Înainte de votul propriu-zis a apărut însă un amendament surprinzător. Consilierul social-democrat Romanița Jumanca a intervenit, în calitatea sa de doctor în filologie. „Discutăm despre acest proiect, dar, în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, nu există cuvântul «subpasaj». Eventual, pasaj subteran. Solicit să se facă această corectură”, a spus Jumanca. Propunerea a fost primită cu zâmbetul pe buze de primarul Nicolae Robu, care a recunoscut că el folosește des cuvântul inexistent! Amendamentul a trecut, iar apoi s-a votat proiectul în totalitate. 21 de consilieri au votat „pentru” și doi au fost împotrivă.
Comentarii prin facebook