Cum sa faceti cozonac acasa: reteta traditionala si simpla / FOTO

În religia ortodoxă, cozonacul este considerat o pâine ritualică, îndulcită, care simbolizează bogăţia, bucuria sărbătorii şi transformarea spirituală. Acum, în prag de Crăciun, deși magazinele sunt pline de tot felul de cozonaci, ați putea încerca să-i faceți singuri, acasă. Nu e deloc complicat, iar gustul e incomparabil.

cozonac5

Aluatul se prepară în mod asemănător în toată România, ingredientele principale fiind făina albă, laptele, zahărul, ouăle, untul și drojdia, iar pentru un gust mai plăcut se adaugă coji rase de lămâie sau portocale. Cozonacii pot avea formă dreaptă sau rotundă, simplă sau împletită și pot fi simpli sau umpluți.

Ingrediente
Pentru aluat:
• 1kg făină BL00
• 350 g zahăr
• 6 ouă
• 60 gr unt
• 1 linguriță de sare
• 75 g drojdie
• 400 ml lapte
• coajă de lămâie
• esențe de vanilie și rom

Pentru umplutură:
• ½ kg miez de nucă
• 100 g zahăr
• 50 g cacao
• albus de ou
• esență de rom

Mod de preparare
Se pregătește plămădeala astfel: într-un vas se amestecă drojdia cu 50 g zahăr până când se lichefiază, apoi se adaugă în 150 ml de lapte călduț și se lasă la dospit aproximativ 30 de minute, până își dublează volumul. După ce a dospit se adaugă restul de lapte, ouăle, esența de rom și vanilie, sarea, coaja de la o lămâie și 300 g de zahăr. Aluatul se amestecă la început cu lingura, apoi se frământă cu mâna, 15 minute. Treptat se pune și untul topit, se frământă până când se desprinde de vas și se lasă la loc cald să crească.
Între timp, nuca măcinată se va amesteca cu 50 g de cacao, două linguri de lapte și 100 g zahăr, căpătând consistența unei creme de ciocolată. După ce aluatul a crescut suficient se împarte în două părți egale. Se întinde cu un sucitor și se adăugă umplutura pe fiecare din cele două părți. Se rulează aluatul cu umplutura spre interior, se împletește în două, se așază în tava de copt unsă în prealabil cu unt și se lasă la crescut. După ce au crescut, cozonacii, se ung cu albuș de ou și se presară zahăr tos. Se încinge cuptorul la temperatura medie și se lasă aproximativ 45 de minute.

Secretele cozonacilor
• Pentru a crește mai bine cozonacii, se face cald în bucătărie și se frământă cât mai mult aluatul
• Cozonacii se coc în cuptorul bine încălzit la început la temperatura de cca. 180° C; după ce au crescut și încep să se rumenească, se dă focul mai încet (nu se deschide cuptorul!)
• După ce s-au scos din cuptor, cozonacii se lasă la răcit în tavă, la caldură, feriți de curent
• Nuca opărită se umflă și iși pierde gustul amărui
• Drojdia folosită la prepararea cozonacului trebuie să fie proaspătă, iar făina, de foarte bună calitate
• Nu se pune sare în maiaua de cozonaci
• Laptele care se folosește la aluatul de cozonac trebuie să fie la temperatura camerei.
• Cozonacul se va coace foarte frumos dacă sub tăvile se pune un vas cu apă.

Rețeta face parte din campania „Cultura și tainele pâinii”, derulată de Russenart Communications și Gold Maya.

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Teilor Fine Jewellery, Iulius Mall Timișoara

Un nou magazin a fost deschis la Iulius Mall Timişoara / FOTO

Principalul centru comercial din Timişoara, Iulius Mall, le oferă timişorenilor un nou magazin. Este vorba despre Teilor Fine Jewellery, un brand autohton de bijuterii sofisticate. Iubitorii de podoabe realizate din metale și pietre prețioase vor găsi aici, bijuterii care se disting atât prin designul inovativ și finisajul excepțional, cât și prin jocul de culori oferit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un nou magazin a fost deschis la Iulius Mall Timişoara / FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Imagini superbe surprinse de camerele de luat vederi montate într-o pădure din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. O vulpe singuratică și foarte curioasă, ieșită la vânătoare, s-a lăsat admirată câteva zeci de secunde de camera cu snezori de mișcare instalată de specialiștii Romsilva. Padurile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului oferă un habitat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Imagini superbe cu o vulpe curioasă, ieșită la vânătoare, în pădurile din Banat / VIDEO
Visul tinerilor timişoreni de a avea un skatepark poate deveni în sfârşit realitate. Primăria Timişoara a anunţat că au fost stabilite firmele care se vor ocupa de amenajarea acestuia, locaţia fiind Parcul Central. Vom avea, în sfârşit, skatepark la Timişoara. Nicolae Robu a anunţat că au fost stabilite, în urma licitaţiei, firmele care se vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două firme obişnuite să lucreze cu primăria vor realiza parcul de skate al Timişoarei
Viitorul pod renovat Eroilor va avea „ataşată” şi o nouă stradă care îl va lega de strada Gării, indiferent de ce se va întâmpla. Traseul străzii se află pe terenul unei societăţi comerciale, care şi-a mutat fabrica în Parcul Industrial Timişoara, iar în locaţia centrală doreşte conversia zonei în una comercială sau rezidenţială. Nu ne...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Robu ne asigură că vom avea stradă nouă la podul Eroilor: Dacă ELBA nu e de acord se blochează proiectul
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com