În această săptămână, timișorenii sunt invitați să participe la un târg inedit, dedicat în exclusivitate tradițiilor bănățene. Evenimentul va fi găzduit de Centrul Regional de Afaceri, iar vizitatorii vor putea să descopere mai multe despre meșteșugurile și gastronomia din Banat.
Târgul face parte din proiectul „Patrimoniul Viu”, al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timișoara, realizat în parteneriat cu Universitatea de Vest. „Patrimoniul Viu” are la bază ideea de a promova cât mai bine patrimoniul Banatului, atât în România, cât și în Serbia. În proiect au fost incluse cinci zone din Banatul Românesc, dar și două din Banatul Sârbesc. Târgul va fi deschis în perioada 4 – 6 decembrie, iar vizitatorii vor avea ocazia să redescopere cultura bănățeană. La CRAFT, publicul va fi întâmpinat cu standuri cu mâncăruri tradiționale, dulciuri specifice zonei, momente artistice, dar și diferite ateliere pentru copii și adulți. În total, organizatorii estimează că la eveniment vor participa aproximativ 70 de meșteșugari și artiști din Banat.
„Târgul reunește meșteșugari, artizani și practicanți de tradiții din șapte zone din Banatul Românesc și Banatul Sârbesc. (…) Este vorba despre oameni care continuă să producă anumite alimente tradiționale, anumite băuturi, potrivit unor sisteme tradiționale. De asemenea, este vorba despre oameni care au anumite îndeletniciri artistice, spre exemplu sculptează, pictează sau croșetează în așa fel încât aceste lucruri amintesc de o viață tradițională”, explică Otilia Hedeșan, managerul proiectului. Târgul reprezintă o premieră județeană și regională. Pentru că evenimentul coincide și cu venirea lui Moș Nicolae, organizatorii s-au asigurat că micuții vor avea parte de numeroase surprize. Pentru ei au fost pregătite un atelier de pictură naivă, un atelier de croșetat, activitate specifică Banatului Sârbesc, dar și un atelier de colinde.
Program
Joi, 4 decembrie
orele 11 – 13 – Deschiderea oficială, moment folcloric, tur de onoare
orele 13 – 14 – Panel „Dezvoltarea comunității: prezent și viitor”
orele 14 – 15 – Deschiderea programului de formare profesională și mentorat
orele 15,30 – 16,30 – Moment folcloric cu Ansamblul de Copii din Svinița și Baia de Aramă, jud. Mehedinți
orele 16,30 – 17 – Oameni și locuri în imagini, vernisaj de expoziții de fotografie și pictură.
ora 18 – Închiderea expoziției
Vineri, 5 decembrie
ora 10 – Uzdin și Kikinda se prezintă
ora 11 – Ateliere de învățare a practicilor tradiționale destinate copiilor
orele 16 – 17 – Spectacol folcloric susținut de ansamblul Căminului Cultural Doina din Uzdin și Ansamblul „Gusie” din Kikinda.
orele 10 – 18 – Demonstrații gastronomice
Sâmbătă, 6 decembrie
ora 11,30 – Moment folcloric prezentat de ansamblul „Armenișana” din Armeniș, jud. Caraș-Severin
ora 12 – Moment folcloric prezentat de dubașii de la Margina
ora 13 – Decernarea diplomelor de participare
Comentarii prin facebook