Europarlamentarul Maria Grapini a afectat independenţa justiţiei, după ce a criticat, într-un discurs rostit în plenul legislativului european, procesul în urma căruia Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani de închisoare. La această concluzie a ajuns Inspecția Judiciară. Raportul acesteia a fost dezbătut, joi, în Consiliul Superior al Magistraturii, care a decis să sesizeze Parlamentul European.
În noiembrie 2014, Maria Grapini a ținut, în Parlamentul European, discurs vizavi de condamnarea la închisoare a lui Dan Voiculescu. În numele „libertății presei”, ea a vorbit despre acest caz ca despre un proces politic, a cărui victimă a fost șeful ei de partid. „Doresc să atrag (!! – n.r.) un semnal de alarmă privind suspiciunile solide, bazate pe fapte cu privire la existența procesului politic și cu privire la punerea în pericol a libertății presei în țara mea. După dezvăluirile făcute de postul de televiziune aparținând familiei Voiculescu (…) prin care fratele președintelui României a luat suma de 250.000 de euro pentru a scăpa de condamnare un cunoscut interlop, procesul fondatorului trustului de presă, aflat de șase ani pe rolul instanțelor, pentru care primise NUP, a fost repus și judecat în cinci zile”, a spus Grapini. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat imediat Inspecția Judiciară. „Ca urmare a afirmațiilor Mariei Grapini, europarlamentar, făcute cu ocazia intervenției din sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg (…) indicând aspecte procedurale din dosarul ICA, (…) conducerea CSM a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați”, se preciza într-un comunicat al instituției. Raportul Inspecției Judiciaare, conform căruia Grapini a afectat independența justiției, va fi dezbătut în ședința de joi a CSM.
UPDATE: Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a anunțat că plenul CSM va sesiza Parlamentul European cu privire la încălcarea independentei justiției de către Maria Grapini. „În urma dezbaterilor, plenul, cu unanimitate de voturi, a considerat că s-a adus atingere independenței sistemului judiciar, și nu numai, chiar a autorității judecătorești în general. Cu această ocazie, plenul a găsit necesar să se sesizeze Parlamentul European cu o informare, în așa fel încât astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc. Cred că ține și de noi, CSM, să încercăm educarea politicienilor”, a declarat Tudose.
Comentarii prin facebook