De ceva timp, cu regularitate, consilierul local Adrian Orza se întâlnește cu jurnaliștii. Mai des decât o fac destule partide. O face oficial, în conferințe de presă, nu pe terasele din centrul orașului. Ar putea să comunice și prin Facebook (cum fac mulți alții) sau prin comunicate de presă, dar preferă aceste conferințe de presă într-o locație – cred – nu tocmai ieftin de închiriat. Pentru cine nu știe, Orza este consilier local, care și-a cucerit „independența” față de PNȚCD în toamna anului trecut, profitând de ordonanța traseiștilor. Dacă foștii săi colegi de partid, Bogdan Herzog și Flavius Boncea, odată deveniți „independenți”, au sărit în barca PSD, Orza a preferat neutralitatea. Totuși o neutralitate activă și – dacă se poate spune așa – mai degrabă favorabilă primarului Nicolae Robu.
În fața acestei ofensive mediatice, evident că multă lume se întreabă ce urmărește, de fapt, Orza. O întrebare normală, fiindcă întotdeauna o campanie de imagine are un scop. Orza nu oferă un răspuns concret la această întrebare, repetând la infinit că face administrație, nu politică. O chestiune puțin utopică, fiindcă e greu să faci administrație fără implicare politică. Doar dacă nu te faci funcționar public, ceea ce nu-i cazul aici. Orza are în spate o bogată experiență politică și administrativă. De fapt, a crescut în politică. A fost timp de 12 ani viceprimar al Timișoarei, iar în 2012 a candidat chiar la scaunul de primar. Fără succes, la fel ca toamna aceluiași an, când i-au lipsit câteva voturi pentru a deveni deputat. Ca atare, e greu de presupus că Orza se va retrage de pe scenă și va merge să facă goblenuri acasă.
Mai mult, Adrian Orza are acum o poziție privilegiată, având posibilitatea de-a înclina într-o parte sau alta balanța în consiliul local. A și făcut-o de câteva ori, în favoarea lui Robu. Spune că a primit oferte de la mai multe partide, ba chiar și funcția de viceprimar, declinându-le pe toate. Cum până la alegerile locale mai este doar un an și puțin, e greu de crezut că se vor mai consuma mari eforturi pentru schimbarea unui vicerprimar, oricare ar fi acela. Foarte probabil, nici primarul Robu nu mai vrea să-l schimbe pe Traian Stoia, mai ales că acesta a fost trimis la ascuțit creioane și dat afară muștele din parcuri. Ba chiar PSD-iștii ar trebui în mod normal să taie coada câinelui și să-l retragă pe Stoia dintr-o poziție umilitoare. Ceea ce nu fac însă.
Pe acest fond, Orza continuă să fie „independent”, să-și spună părerea vizavi de un subiect sau altul și să propună proiecte. Unele sunt de bun simț, altele sunt fantasmagorice. De exemplu, e foarte greu să faci alegeri uninominale pentru consilierii locali. Cel puțin din punct de vedere tehnic, ar trebui împărțită Timișoara în 27 de colegii uninominale. La fel, toate orașele și comunele din întreaga țară. Fiindcă nu poți face „uninominal” la Timișoara și pe liste la Ohaba Lungă. Ca să nu mai spun că se renunță la votul uninominal și pentru alegerile parlamentare.
Și touși ce vrea Orza? Foarte probabil, acum se gândește la o candidatură independentă pentru un nou mandat de consilier. Dacă ar reuși să intre, ar fi primul dintr-o serie mai lungă de candidați independenți, printre care s-au numărat și frații Cristescu, de exemplu. Cu cât însă alegerile se apropie, cred că Orza se va răzgândi și va opta pentru un partid politic. Cel mai probabil, PNL. Unde nu cred că vor fi probleme să fie acceptat, mai ales cu această campanie de potențializare a propriei imagini. Până atunci însă, spirit renascentist, Orza se mai ocupă, în afară de administrație (fără politică), de agricultură, gastronomie, ba mai scrie și versuri…
Comentarii prin facebook