Contrabanda cu țigări continuă să fie o afacere extrem de bănoasă. Altfel nu se explică de ce, în șase luni, s-au înregistrat recorduri care bat ultimii patru ani. Arma împotriva acestei situații: o nouă campanie care să-i convingă pe români să nu mai cumpere tutun de la bișnițari.
La Timișoara a fost lansată, joi, o nouă campanie de informare despre pericolul contrabandei de țigări și riscul la care se expun cei care continuă să cumpere tutun ilegal. În momentul de față, contrabanda cu țigări a atins noi recorduri. Mai precis, în zona de vest, cifrele din ultimele șase luni depășesc toate statisticile din ultimii patru ani. Situația nu este mai roz nici în restul țării, la nivel național înregistrându-se o creștere constantă. În plus, în zona de vest, media contrabandei de țigări este dublă față de media României. Cele mai multe țigări care intră în România sunt „cheap whites”, respectiv țigări care nu aparțin de marii distribuitori și ale căror proveniență nu poate fi depistată. În vestul țării, cea mai populară sursă de țigări ilegale este Serbia. „În ianuarie 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat creșteri importante în majoritatea regiunilor țării, comparativ cu noiembrie 2014. Creșteri semnificative ale comerțului ilegal s-au înregistrat în regiunile vest, până la 29,4%, și sud-vest, până la 26,3%”, spune Marian Marcu, directorul unei companii de cercetare care a realizat un studiu referitor la acest fenomen.
Oficialii susțin că situația va fi controlată mai dur în punctele vamale. „În momentul de față, sunt active, cu sprijinul producătorilor de țigarete, 33 de echipe canine specializate în detectarea țigaretelor și 11 echipe canine cu dublă specializare – depistare droguri şi ţigarete. Au fost semnate protocoale de colaborare între ANAF şi marii producători de ţigarete, între DGV şi Administraţia Vamală din Moldova şi Serbia, cu obiectivul combaterii traficului ilegal cu ţigarete. Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, vom dispune măsuri specifice de control al traficului în punctele vamale”, explică Gabriel Moldovan, director executiv din partea Direcției Regională Vamală.
În sprijinul acțiunilor demarate de autorități vine și o nouă campanie. Aceasta încearcă să-i motiveze pe români să nu mai cumpere țigări pe sub mână, pentru că astfel sprijină îmbogățirea traficanților care deja au averi fabuloase. Pornind de la motoul „Aparențele înșală”, campania se va desfășura în perioada martie – iunie. Mesajul pentru stoparea contrabandei va ajunge la aproximativ cinci milioane de persoane, iar pentru a susține inițiativa se vor împărți peste 600.000 de pliante informative. Mai multe informații despre campanie pot fi găsite aici.
Comentarii prin facebook