Primăria Timișoara a semnat, în sfârșit, contractul pentru proiectul de management și supraveghere video a traficului din oraș. Acesta va fi încheiat până la sfârșitul anului și prevede, printre altele, monitorizarea video a peste 130 de intersecții. În plus, va deveni funcțională „unda verde”.
Licitația pentru proiectul de management al traficului a fost adjudecată de compania Swarco Traffic Romania, a miliardarului Manfred Swarovski, care a contestat și ea, în trecut, procedura organizată de Primăria Timișoara. Nicolae Robu a anunțat, vineri, că a fost semnat în sfârșit, contractul. „Prețul estimat de proiectanți a fost de 34,4 milioane de lei, fără TVA. În urma licitației câștigate de asocierea Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA –prețul a scăzut la 19,9 milioane de lei, fără TVA. Am stat aproape doi ani și jumătate blocați în licitație și, din acest motiv, cea mai mare parte a timpului de executie s-a consumat. Am solicitat ca firmele să accepte semnarea contractului pe o perioada mai scurtă. Au acceptat o perioadă de șapte luni din momentul în care vom emite ordinul de începere a lucrărilor, ceea ce se va întâmpla după 1 mai”, spune edilul.
Proiectul prevede semaforizarea a 44 de noi intersectii și modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare, a 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu și mai multe panouri pe care vor fi afișate diverse informări. Practic, până la finele anului, vor fi supravegheate 134 intersecții, în care vor fi montate 230 de camere video. „Securitatea cetățenilor este o prioritate. Din păcate, în traficul din Timișoara, de-a lungul anilor, s-au întâmplat multe nenorociri, cu vieți curmate, foarte multe vieți tinere… Se va termina cu aceste teribilisme ale unor indivizi care periclitează viata altora circulând cu viteze aberante prin oraș și care nu înțeleg cu vorba bună”, susține Robu.
Firma câștigătoare oferă, în aceiași bani, și alte 23 de facilități care, teoretic, ar trebui să îmbunătățească viața șoferilor. Acestea includ, conform primarului, informații despre traficul din oraș, despre parcări, despre ambuteiaje sau calcule pentru timpii de trafic pe diversele rute. Totul va fi coordonat dintr-un centru de supraveghere, unde vor lucra 12 persoane. „Vom avea o optimizare a semafoarelor în cele 134 de intersecţii. Totul va fi coordonat computerizat cu un software care are înglobată inteligenţă. Acest control computerizat se va manifesta preponderent prin undă verde şi modul în care vor fi deschise prioritar anumite căi. Acum pe Liviu Rebreanu funcţionează – nu perfect, dar funcţionează o undă verde la 70 de kilometri la oră”, a mai declarat Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook