Cu nori de praf care plutesc mai ales în zonele în care sunt deschise șantiere, primarul Nicolae Robu susține că situația nu e atât de gravă și că poluarea e în scădere. Edilul spune că totul e în limitele permise de UE și că n-are ce face, pentru că orașul nu se poate schimba fără eforturi.
În unele cartiere, stratul de praf de pe străzi se îngroașă de la o zi la alta, iar mașinile parcate pe arterele principale arată, fie și după doar câteva ore, ca și cum ar fi fost ninse. În Timișoara sunt deschise, în acest moment, o mulțime de șantiere, iar praful este la el acasă. De la primărie însă, lucrurile se văd mult mai… curate. „Avem măsurători făcute de Comisia Europeană, după normele care funcţionează în toată Europa, nu numai în Timişoara. Acestea arată că în Timişoara s-a produs o îmbunătăţire în ceea ce priveşte particulele de praf şi alţi parametri pe care îi măsoară acele staţii”, a declarat, joi, Nicolae Robu.
Primarul a fost iritat de insistențele jurnaliștilor pe această temă, dar și de comparațiile cu mandatele lui Gheorghe Ciuhandu. „Măsurătorile vă contrazic, este mai redus praful... Nu noi le-am făcut. Sunt făcute de staţii… De ce n-aţi păstrat pantofii de dinainte? (…) V-aţi păstrat pantofii, să vedeţi cum au fost înainte? V-aţi păstrat praful de pe maşini, de altădată? Contraziceţi măsurători obiective”, a spus Robu. „Sunt nemulţumit de situaţia pe care o avem şi continuăm să spălăm cu acele substanţe care ţin praful la sol, facem asta, (…) luăm toate măsurile pe care le putem lua, dar nimeni nu este Mafalda, nimeni nu poate să schimbe oraşul acesta dând din degete”, a continuat edilul.
Mai mult decât atât, primarul consideră ciudată discuția despre poluarea cu praf, raportat tot la perioada Ciuhandu. „Oraşul acesta are 1.100 de străzi, nimeni n-a comentat că toate trotuarele au ajuns aproape să fie pline de gropi că toate carosabilele au ajuns ca vai de ele, acum când totuşi s-au făcut peste 100 de kilometri de carosabil, trotuare (…), acum apar nemulţumirile. Nu vi se pare ciudat lucrul acesta?”, a spus Robu. Totul e cât se poate de clar pentru edil: praful, atât cât există, este prețul pe care orașul și, implicit, cetățenii lui trebuie să-l plătească pentru modernizare. „Înţelegeţi că sunt lucruri care scapă controlului. Nu ai ce să faci decât să ai răbdare să duci lucrurile la bun sfârşit (…) N-ai niciun control, te trezeşti cu firme neserioase, care câştigă licitaţia şi care produc toate aceste necazuri. Iar tu nu poţi să reziliezi contractul uneori (…) Suntem în situaţia în care alegem între rele… Din păcate, avem de suportat aerul cu praf în loc de o săptămână într-o zonă o lună… Asta este, noi recurgem la toată presiunea pe care o putem pune în cadrul legal”, a conchis Nicolae Robu.
Comentarii prin facebook