Sorin Cociobea. Îi știți povestea. Consilier județean beneficiar al „ordonanței traseiștilor” pe ruta PDL-PSD. Era să rămână anonim în politica timișeană dacă nu făcea afirmația cum că PSD este un „cancer”. „Avansați înainte”, „coborâți jos”, bun, a observat omul gaura din macaroană și s-a luminat la față. S-a proclamat apoi „independent”. Nu mă opresc acum asupra motivelor care l-au făcut să plece de la „cancer”, poate că a fost vorba de înțelegeri neonorate, treaba lor, oameni de „caracter”. Nu știu nici dacă, în termeni medicali, PDL, de unde a plecat, reprezintă și el vreo boală gravă sau dacă noul PNL aduce măcar cu vreo viroză de primăvară. Astfel ca repoziționarea sa în „independent” să dea idei opoziției pentru vreo reconfigurare a majorității în CJT sau omul doar a fugit bezmetic de „cancer” fără să țină cont de efectele gestului său.
E clar că Sorin Cociobea nu mai are cum să rămână consilier județean. După o logică de bun simț, niciunul dintre beneficiarii „ordonanței traseiștilor” nu ar mai trebui să ocupe aceste demnități după ce Parlamentul, la cererea CCR, va respinge actul normativ cu pricina. Însă strict pe cazul Cociobea, cu sau fără alte clarificări legale pe ordonanță, consilierul în cauză trebuie să lase locul următorului pe listă. Poate că unii se întreabă și acum „pe lista cui?”. Păi pe lista pe care a candidat în 2012, PDL, nu pe lista partidului de unde este dat afară, PSD (USL). Secretarul CJT e băgat în ceață. Dumnealui spune că așteaptă clarificări de la autoritatea electorală permanentă. „Practică nu există în domeniu. Eu am discutat cu colegi din alte județe, toată lumea întreabă pe toată lumea, nimeni nu are o soluție. Sperăm să primim de la București niște lămuriri”, spune Dan Ardelean, secretarul administrației județene.
E adevărat, birocrația trebuie să-și spună cuvântul. Indiferent de măsură, există procedura contestației și distracția s-ar putea prelungi până la alegerile locale din 2016. Un lucru trebuie însă înțeles: actul trădării, traseismul unui ales local, nu se poate transfera spre electoratul său. Păi eu dacă am fost fraier să votez cu Cociobea în vara lui 2012, ce fac acum?, mă trezesc peste noapte și mai grav, mare votant PSD prin vacantarea mandatului lui Cociobea? Mizeria politică care-a încurajat traseismul în mod evident nu ar mai avea limite transferând lipsa de moralitate a alesului către grupul său de alegători. Vorbesc în principiu, pentru că speța în cauză ar aduce un supleant liberal, de pe listele comune USL (PNL-PSD-PC). Că e de vorba de următorul pe listă la PDL ori la PNL, tot aia este din punctul de vedere al calcului politic, dar parcă nu e totuna să ajungem până acolo cu bătaia de joc.
Chiar dacă nu vor avea ceva de câștigat în aritmetica politică a CJT din manevra de mazilire a lui Cociobea, cei de la PSD Grindeanu au făcut un gest de normalitate. Căci, după PSD Bojin, plecarea lui Cociobea, povestea cu „cancerul”, n-ar supăra pe nimeni. Totul e sub control, iar trădătorul ar urma să rămână sub influența mașinii de vot în majoritatea pro-Bojin. Nu sunt naiv să cred în moralitatea din politică, astfel încât să pun gestul lui Sorin Grindeanu, de excludere a lui Cociobea, pe seama reîntoarcerii la principii. În fond și la urma urmelor, e vorba de o mocirlă provocată tocmai de PSD în urmă cu câteva luni. Să se spele pe cap cu ei, dar să nu încurce imoralitatea traseistului cu naivitatea electoratului său.
Comentarii prin facebook