N-a mai primit sesizări de la timișorenii exasperați de mirosurile degajate de la fabricile Continental și Azur și crede că poluarea a scăzut în Timișoara, dar cere Ministerului Mediului să măsoare calitatea aerului. Primarul Nicolae Robu vrea stații de monitorizare la cele două companii.
Primarul Nicolae Robu vrea ca Ministerul Mediului să monitorizeze calitatea aerului din apropierea a doi dintre cei mari poluatori din Timișoara. „Cer Ministerului Mediului să obțină aprobare de la Comisia Europeană pentru instalarea unor stații de măsurare a parametrilor aerului în vecinătatea firmei Continental Cauciucuri, respectiv în vecinătatea firmei Azur. Sunt două companii pe care le apreciem pentru performanțele lor industriale, dar vizavi de care suntem intransigenți în ceea ce privește efectele negative pe care le produc asupra aerului Timișoarei”, a declarat primarul.
Robu spune că, din luna mai, ar trebui să se simtă rezultate concrete în ceea ce privește reducerea poluării de la Continental. „Așa ne-a fost înțelegerea, că în luna mai deja vom simți progresele. Pe noi nu ne interesează sumele investite, ci rezultatele. Așteptăm să vedem rezultate concrete. Cred că ar fi bine să existe astfel de stații în locurile în care cetățenii acuză un aer poluat. Nu am mai avut reclamații în ultima vreme, dar am văzut diverse postări și declarații ale unor cetățeni care susțin că situația este cam la fel. Personal, am percepția ca situatia e mai bună, însă aș vrea să nu operăm numai cu percepții, ci și cu măsuratori facute de o tehnologie agreată la nivelul Comisiei Europene”, afirmă edilul. Pe de altă parte, nu se poate pune problema ridicării autorizației de funcționare, fiindcă nu există cadru legal pentru așa ceva. „Într-o astfel de situație, într-o instanță internațională, n-ai nicio șansă să câștigi. Greșeala a fost că au fost acceptate astfel de investiții în proximitatea unor zone locuite”, a mai spus Robu.
Stațiile de măsurare a calității aerului ar trebuie achiziționate de Ministerul Mediului, dar, dacă acest lucru nu este posibil, Nicolae Robu cere măcar mutarea a două dintre aparatele amplasate deja în Timișoara. „Sunt implantate în locuri stabilite de experții Ministerului Mediului, cu agrearea experților Comisiei Europene. Cer fie să fie mutate două dintre stațiile respective în locurile pe care le-am menționat, fie să se mute cu noi stații”, a declarat edilul. În Timișoara sunt două stații trafic pentru măsurarea pulberilor de suspensie, în Calea Sagului și Calea Aradului, o stație fond industrial, pe Bd. Rebreanu, și o stație fond urban, care a fost mutată din Piața Libertății în curtea Liceului „Carmen Sylva”.
În septembrie 2014, reprezentanții producătorului de anvelope Continental i-au prezentat primarului un plan de reducere a poluării. „În 2015 vom avea momente în care ei se angajează să prezinte rezultate concrete. Spun că e cea mai nouă tehnologie pentru reducerea mirosurilor. Inițial au spus șapte milioane, apoi au spus zece milioane, sunt dispuși să cheltuiască și mai mult pentru a nu produce neplăceri. Se merge în etape, o primă etapă cred că în luna mai… va fi o reducere radicală în luna mai, apoi după alte câteva luni un al doilea pas…”, declara Robu, la vremea respectivă.
Comentarii prin facebook