La mai puțin de un an și jumătate de la inaugurare, în Incuboxx intră apa și nu funcționează instalația de aer condiționat. Clădirea este în garanție, dar constructorul Saiftim refuză să facă reparațiile. Firma a intrat în insolvență la scurt timp după ce a încasat cele patru milioane de euro pentru această lucrare.
Incuboxx, centrul IT&C al Primăriei Timișoara, a fost inaugurat, în aprilie 2014, lângă pasajul Jiul. Are patru etaje și găzduiește 52 de spații pentru firme, birouri, săli de conferințe și de ședințe, sală de fitness, cantină, dar și un perete de escaladă în interior. Lucrarea a costat 17,7 milioane de lei și a fost executată de Saiftim, care a fost antreprenor general. Clădirea are un aspect ciudat, datorat policarbonatului multistrat. „Materialul este folosit la clădirile unde trebuie să existe o reducere puternică a strălucirii. Costă cam 35% din cât ar fi costat dacă ar fi fost îmbrăcată în sticlă. Pe interior este alb, pe afară este albastru şi este tratat împotriva razelor ultraviolete. Reduce strălucirea şi asigură o bună izolare termică. Este o clădire inovativă”, explica, la vremea respectivă, arhitectul Ioan Andreescu, unul dintre proiectanții imobilului.
După ploaia torențială de joi seară însă, oricât de „inovativă” ar fi clădirea și de nemaipomenit policarbonatul, în Incuboxx a intrat apa. Asta, după ce, în timpul caniculei, cei care lucrează acolo s-au… copt, la propriu. „La Incuboxx sunt câteva probleme la două dintre fațade, care, în condiții de vânt puternic și ploaie semnificativă, nu sunt perfect etanșe, ceea ce permite apariția infiltraților. De asemenea, s-au identificat lipsuri la instalația de climatizare, respectiv o izolație a unei conducte exterioare care trebuie îmbunătățită”, explică viceprimarul Dan Diaconu. Primăria va face acum lucrările de remediere. „S-a cerut firmei care a realizat lucrarea să execute remedierile, dar aceasta a refuzat. Vom face remedierile pe cheltuiala constructorului, folosind sumele aferente garanției de bună execuție”, mai spune Diaconu.
Incuboxx a fost ultima mare lucrare realizată de Saiftim SA. La câteva zile de la inaugurarea acestui centru, o societate bucureșteană a solicitat intrarea în insolvență a firmei, iar pe 6 mai 2014 Tribunalul Timiș a acceptat acțiunea. Printre acționarii Saiftim se numără fostul deputat și ministru PSD Ovidiu Brânzan, de altfel și președinte al Consiliului de Administrație, și Bega Turism, a fraților Emil și Marius Cristescu, principalul acționar fiind Victor Imobiliar Business Development. Saiftim a fost una dintre firmele abonate la lucrări cu Primăria Timișoara, în perioada în care această instituție era condusă de Gheorghe Ciuhandu. După terminarea Incuboxx, a cărui construcție a început în 2012, Saiftim a încasat cele 17,7 milioane de lei, contravaloarea lucrării, dar a „uitat” să-și plătească cei șase subcontractori.
Comentarii prin facebook