La ce dracu’ ne mai alegem primar si consiliu local, cand avem Curte de Conturi?

După un început ezitant, ACS Poli a reușit trei meciuri în prima ligă fără înfrângere, urcând pe locul 9 în campionat. În plus, s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Ligii. Aproape tras la indigo, HC Poli Timișoara, după un start slab, a câștigat trei meciuri din ultimele patru în Campionatul Național de handbal. Câștigătoare a Cupei României, BC Timișoara începe luni noul sezon cu un meci în competiția pe care a câștigat-o. RCM Saracens a câștigat recent Cupa Regelui și se îndreaptă cu pași apăsați spre un nou titlu de campioană a României. Toate perfomanțele din trecut ale acestor echipe vor fi o frumoasă amintire, la fel cum speranțele de viitor par a fi spulberate. Eventual, cu excepția rugby-ului, unde există și componenta privată în acționariat.

Și asta după ce Curtea de Conturi Timișoara a considerat că asocierea Consiliului Local și a CJT în aceste cluburi n-ar fi nici legală și nici măcar oportună. Atenție, ACS Poli funcționează din 2012, fără ca până acum să se spună că ar fi ceva ilegal la mijloc. Nu mai vorbesc de BC Timișoara, care are același statut de vreo zece ani fără probleme. E drept, pe legea ONG-urilor, nu a sportului. În urmă cu aproape trei săptămâni, primarul Nicolae Robu a reușit să treacă prin CL un proiect privind finanțarea acestor cluburi. Nimeni din primărie însă nu are curajul să semneze alocarea de bani, de frica inspectorilor de la Curtea de Conturi. În aceste condiții, clubul de handbal e într-o situație disperată, iar BC Timișoara va renunța foarte probabil la participarea în FIBA Eurocup, a doua competiție intercluburi ca importanță. Fotbalul supraviețuiește cu banii din televiziune, din vânzarea de bilete sau cu ajutorul puținilor sponsori. E pe linie de plutire, dar nu se mai știe cât timp. Trecând de sport, aceeași Curte de Conturi a găsit drept inoportună chiar și implicarea financiară a primăriei la Asociația Timișoara Capitală Culturală, cea care și-a propus să ne aducă titlul de capitală culturală europeană în 2021. Și nici măcar nu erau bani mulți acolo.

Dacă privești însă dincolo de granițele Timișoarei, se vede lejer cum în prima ligă de fotbal avem o grămadă de echipe bugetate de consiliile locale sau județene: Craiova, Iași, Chiajna, Voluntari, Târgu Mureș, Târgu Jiu. O anchetă GSP din urmă cu câteva luni a relevat faptul că 75% din cluburile din primele două ligi de fotbal sunt subvenționate de la bugetele locale. În alte sporturi avem cazul CSM București, cu echipe de top la handbal, baschet, rugby etc. Dincolo de sport, asociații subvenționate de la bugetele locale care sprijine candidaturile orașelor lor la titlul de capitală europeană avem la Cluj, Arad, sau Iași, Cum e și normal de altfel. Numai la Timișoara nu se poate!!!

Da, se poate iniția o discuție dacă intră în atribuțiile autorităților locale să sprijine sportul în general și fotbalul în special. Cu observația că rezultatul acestei discuții ar fi că fotbalul românesc ar intra în colaps fără acest ajutor. Asta, în condițiile în care prea puțini oameni de afaceri mai investesc în fotbal. Nu mai spun că cei mai mulți dintre investitori (Becali, Marian Iancu, Nețoiu, Niculae. Borcea, Adamescu, Pinalti etc.) au fost sau sunt după gratii. Putem ajunge totuși la concluzia că autoritățile locale nu mai trebuie să investească în fotbal și sport. Dar momentan legea permite acest lucru, ba chiar au apărut facilități ca inclusiv salariile sportivilor să fie achitate de la buget. Iar CL Timișoara a decis să sprijine sportul. Numai că legea se aplică peste tot, cu excepția Timișoarei. Iar asta e deja strigător la cer! Fiindcă aceeași legislație în domeniu trebuie să guverneze și la Voluntari, și la Timișoara. Da, știu, la Voluntari e primar Pandele, soțul doamnei Firea de la PSD, și el poate face ce vrea mușchii lui. Așa cum pe vremuri sponsoriza o echipă din alt județ, Unirea Urziceni.

Dacă înainte încă mai aveam îndoieli, după ce s-a pus problema finanțării Asociației Timișoara Culturală, lucrurile mi se par deja clare. Și anume, Curtea de Conturi Timiș e folosită ca o măciucă politică de către PSD. Mai mult, când de la probleme de legalitate, se vorbește de oportunitate, mâine-poimâine ne putem aștepta ca aceeași Curte de Conturi să spună că nu trebuia asfaltată strada x,. ci strada y, și nu trotuarul z, ci trotuarul v. Și atunci la ce nevoie mai avem de primar, consiliu local (care potrivit legii pot să se pronunțe la aspecte de oportunitate), când toată treaba lor o pot face inspectorii Curții de Conturi? Oricum, cei mai mulți dintre ei au legături mari cu primăria de când au primit case moca de la municipalitate.

P.S. Aterizat dintr-o realitate paralelă, președintele PSD Timișoara, Sebastian Răducanu (acționar al unui club de baschet), spune că ar trebui ajutate de la bugetul local doar cluburile private. Înainte de-a spune astfel de lucruri, poate Răducanu trebuia să-i întrebe pe Ciuhandu și Ostaficiuc de ce dau cu subsemnatul la DNA.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

14 comentarii pentru acest articol

ari a spus: (septembrie 22nd, 2015 at 10:27 )

Si la Baia Mare se poate la doua echipe de handbal,ambele participante in Liga Campionilor.
Eu consider ca daca in toate aceste orase nu sunt probleme ci doar in Timisoara este clar ca este o problema doar la Curtea de Conturi de aici.
Si pot fi doar doua probleme;una politic si cealalta ca toti acesti functionari sunt niste incompetenti numiti doar pe pile acolo care nu stiu sa citeasca o lege.Este hazliu ca unii spun ca este ok si apoi vin altii si spun ca nu bine.Ar trebui ca jurnalisti sa verificati lista angajatilor, verificati ce facultati au terminat,ce examene au dat ca sa intre in aceasta institutie etc.

koks a spus: (septembrie 22nd, 2015 at 12:31 )

Ce simplu este sa se politizeze modul de functionare a administratiei publice locale? Si ce convenabil?
Stimate jurnalist, imi permit sa-ti spun eu de ce este necesara Curtea De Conturi.
Uite, pentru ca Primarii disfunctionale, precum ceea din Timisoara si nu numai sa respecte prevederile legale din materia finantelor publice locale si pt ca primari precum cel al Timisoarei sa nu angajeze bugetul in mod discretionar, iresponsabil, fara a urmarii interesul public local(care nu rezida din competii fotbalistice organizate in mod profesioniost de Liga Profesionista de Fotbal).
Pe de alta parte, articolul tau este neavenit dat fiind faptul ca potrivit regulamentelor sportive europene, in sportul de performanta provesionist, la nivel european se interzice imixtiunea statului si a autoritatilor locale. Poate cunosti notiunea de fair play financiar pe care UEFA si alte foruri europene din alte sporturi au statuat-o prin regulamenterle lor tocmai pentru a evita discriminari financiare si a realiza un echilibru sfinanciar sportiv. Altminteri s-ar creea o discrepanta evidenta intre cluburile(care potrivit Ligii profesionoiste trebuie organizate sub forma SRL) finantate din bugetele statului si cele care se chinuie din finatari private.
Faptul ca in Romania investitorii privati sun hoati este alta discutie.
De altfel, solutia pentru performanta in sportul profesionist nicidecum nu poat consta din finanatarea de stat, ci din ceea privata.

yxsman a spus: (septembrie 22nd, 2015 at 14:07 )

Nimic nu misca la Curte fara ordinul lui Ionel Stefan Dinozaurul. Chiar daca cea care a facut auditul cu Poli e o gagica fainuta care a lucrat inainate vreme la auditul ISJ Timis. Fata executa, ca ordinul nu se executa. Ionel are interesele lui, primeste premii speciale pentru fiecare membru eliminat din tabara politica adversa.

lisetchi a spus: (septembrie 22nd, 2015 at 15:26 )

mi-e teama ca articolul politizeaza o problema juridica (da, stiu ca e tentant). Nu spun ca nu pot sa existe si interese politice la mijloc, dar a aborda problema strict politic (cu alte cuvinte, pur emotional), fara o minima referire la politica europeana in domeniu (finantarea sportului privat din bani publici), respectiv, la cadrul legal in vigoare in Romania (cu citarea legii si articolelor in discutie) nu e chiar o proba de deontologie. Si nici utilizarea ca argument a faptului ca in alte orase se poate (stim cu totii cam cit este legea de efectiva in tara noastra).

blue a spus: (septembrie 22nd, 2015 at 23:40 )

Rolul Primariei e altul in comunitate, nu sa se ocupe de fotbal. Faptul ca nu se gasesc investitori seriosi in fotbal, spune totul despre acest domeniu. Pute rau …
Si nu cred ca trebuie sa ne intereseze ce e la Chiajna, Craiova sa Voluntari. Nu mai bine ne uitam cum e la Muenchen, Barcelona, Londra sau Milano?

@blue a spus: (septembrie 23rd, 2015 at 01:13 )

la londra sunt alti cetateni

Folică Petrică a spus: (septembrie 23rd, 2015 at 05:03 )

Iubiţi timişoreni, tovarăşii au promovat legi interpretabile pentru ca administraţiile locale să fie subordonate unui Comitet Central. Avem o democraţie/economie de piaţă aflată sub controlul tovarăşilor. Cine conduce Curtea de Conturi? Nicolae Văcăroiu şi iubitul nostru senator de Timiş Ilie Sârbu. Noi alegem pe cine dorim, dar banul tot ei îl distribuie, numai în interes tovărăşesc. În anul 2015 consiliul local Timişoara are doar rol decorativ.

koks a spus: (septembrie 23rd, 2015 at 14:27 )

Domnule Folica, din commentul dvs. se deduce ca nu aveti nicio consideratie fata de statul de drept si ordinea juridica. Afara de aspectl politic, tin sa va anunt ca, Curtea de Conturi este o instituie ce dainuie dinaintea Romaniei mari. De fapt ceea ce va deranjeaza din postura de consilier local si nu numai nu este activitatea curtii ci faptul ca nu o puteti controla astfel incat sa nu va urecheze nimeni atunci cand angajati bugetul in tot felul de achiztii in interesul public cum ar fi palmieri, tei impletiti, vaporete pe asfalt ca pe canalul bega nu pot naviga inca etc.
Va sugerez sa nu-i recomandati dl. primar sa vizioneze seria planeta maimutelor ca poate ne trezim cu vreo 200 de cimpanzei si uranguntani care se puricesc falnicprin prunii si nucii de pa marginea drumurilor din oras, asta asa fara curte sau alte autoritati care sa va domoleasca putin.

pt.lisetski,koks si altii a spus: (septembrie 24th, 2015 at 14:30 )

Personal am o intrebare pt. toti filozofii astia care se vor mari europeni – Timisoara este ,sau nu in Romania? Asta explica totul….

Folică Petrică a spus: (septembrie 25th, 2015 at 03:05 )

Dl.KOKS, La 1 decembrie 1918, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a hotărât unirea Transilvaniei şi a celorlalte teritorii locuite de românii din Ungaria cu patria-mama, România. Vedeţi vreo asemănare între legea de organizare şi funcţionare a Înaltei Curţii de Conturi promulgată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24.01.1864 şi Curtea de Conturi înfiinţată în 1991, condusă de tovarăşii Nicolae Văcăroiu şi Ilie Sârbu?

Druckerul din Mehala a spus: (septembrie 25th, 2015 at 18:04 )

Bine zis…f,tui…Referendum local …nu ne comanda m,iticii .

Druckerul din Mehala a spus: (septembrie 25th, 2015 at 18:07 )

Folica Petrica…gresesti…Banatul a fost anexat in 3 August 1919 romaniei…f,tui .

@Druckerul din Mehala a spus: (septembrie 27th, 2015 at 14:25 )

din pacate.

@blue- lasa ne a spus: (septembrie 27th, 2015 at 14:34 )

Chiajna, Craiova sau Voluntari, dealtfel si Tg. Mures nu fac parte din romania si nu au aceeasi legislatie? oare noi traim in München, Barcelona sau Londra? cind treci prin oras ai impresia asta?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Top