După un început ezitant, ACS Poli a reușit trei meciuri în prima ligă fără înfrângere, urcând pe locul 9 în campionat. În plus, s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Ligii. Aproape tras la indigo, HC Poli Timișoara, după un start slab, a câștigat trei meciuri din ultimele patru în Campionatul Național de handbal. Câștigătoare a Cupei României, BC Timișoara începe luni noul sezon cu un meci în competiția pe care a câștigat-o. RCM Saracens a câștigat recent Cupa Regelui și se îndreaptă cu pași apăsați spre un nou titlu de campioană a României. Toate perfomanțele din trecut ale acestor echipe vor fi o frumoasă amintire, la fel cum speranțele de viitor par a fi spulberate. Eventual, cu excepția rugby-ului, unde există și componenta privată în acționariat.
Și asta după ce Curtea de Conturi Timișoara a considerat că asocierea Consiliului Local și a CJT în aceste cluburi n-ar fi nici legală și nici măcar oportună. Atenție, ACS Poli funcționează din 2012, fără ca până acum să se spună că ar fi ceva ilegal la mijloc. Nu mai vorbesc de BC Timișoara, care are același statut de vreo zece ani fără probleme. E drept, pe legea ONG-urilor, nu a sportului. În urmă cu aproape trei săptămâni, primarul Nicolae Robu a reușit să treacă prin CL un proiect privind finanțarea acestor cluburi. Nimeni din primărie însă nu are curajul să semneze alocarea de bani, de frica inspectorilor de la Curtea de Conturi. În aceste condiții, clubul de handbal e într-o situație disperată, iar BC Timișoara va renunța foarte probabil la participarea în FIBA Eurocup, a doua competiție intercluburi ca importanță. Fotbalul supraviețuiește cu banii din televiziune, din vânzarea de bilete sau cu ajutorul puținilor sponsori. E pe linie de plutire, dar nu se mai știe cât timp. Trecând de sport, aceeași Curte de Conturi a găsit drept inoportună chiar și implicarea financiară a primăriei la Asociația Timișoara Capitală Culturală, cea care și-a propus să ne aducă titlul de capitală culturală europeană în 2021. Și nici măcar nu erau bani mulți acolo.
Dacă privești însă dincolo de granițele Timișoarei, se vede lejer cum în prima ligă de fotbal avem o grămadă de echipe bugetate de consiliile locale sau județene: Craiova, Iași, Chiajna, Voluntari, Târgu Mureș, Târgu Jiu. O anchetă GSP din urmă cu câteva luni a relevat faptul că 75% din cluburile din primele două ligi de fotbal sunt subvenționate de la bugetele locale. În alte sporturi avem cazul CSM București, cu echipe de top la handbal, baschet, rugby etc. Dincolo de sport, asociații subvenționate de la bugetele locale care sprijine candidaturile orașelor lor la titlul de capitală europeană avem la Cluj, Arad, sau Iași, Cum e și normal de altfel. Numai la Timișoara nu se poate!!!
Da, se poate iniția o discuție dacă intră în atribuțiile autorităților locale să sprijine sportul în general și fotbalul în special. Cu observația că rezultatul acestei discuții ar fi că fotbalul românesc ar intra în colaps fără acest ajutor. Asta, în condițiile în care prea puțini oameni de afaceri mai investesc în fotbal. Nu mai spun că cei mai mulți dintre investitori (Becali, Marian Iancu, Nețoiu, Niculae. Borcea, Adamescu, Pinalti etc.) au fost sau sunt după gratii. Putem ajunge totuși la concluzia că autoritățile locale nu mai trebuie să investească în fotbal și sport. Dar momentan legea permite acest lucru, ba chiar au apărut facilități ca inclusiv salariile sportivilor să fie achitate de la buget. Iar CL Timișoara a decis să sprijine sportul. Numai că legea se aplică peste tot, cu excepția Timișoarei. Iar asta e deja strigător la cer! Fiindcă aceeași legislație în domeniu trebuie să guverneze și la Voluntari, și la Timișoara. Da, știu, la Voluntari e primar Pandele, soțul doamnei Firea de la PSD, și el poate face ce vrea mușchii lui. Așa cum pe vremuri sponsoriza o echipă din alt județ, Unirea Urziceni.
Dacă înainte încă mai aveam îndoieli, după ce s-a pus problema finanțării Asociației Timișoara Culturală, lucrurile mi se par deja clare. Și anume, Curtea de Conturi Timiș e folosită ca o măciucă politică de către PSD. Mai mult, când de la probleme de legalitate, se vorbește de oportunitate, mâine-poimâine ne putem aștepta ca aceeași Curte de Conturi să spună că nu trebuia asfaltată strada x,. ci strada y, și nu trotuarul z, ci trotuarul v. Și atunci la ce nevoie mai avem de primar, consiliu local (care potrivit legii pot să se pronunțe la aspecte de oportunitate), când toată treaba lor o pot face inspectorii Curții de Conturi? Oricum, cei mai mulți dintre ei au legături mari cu primăria de când au primit case moca de la municipalitate.
P.S. Aterizat dintr-o realitate paralelă, președintele PSD Timișoara, Sebastian Răducanu (acționar al unui club de baschet), spune că ar trebui ajutate de la bugetul local doar cluburile private. Înainte de-a spune astfel de lucruri, poate Răducanu trebuia să-i întrebe pe Ciuhandu și Ostaficiuc de ce dau cu subsemnatul la DNA.
Comentarii prin facebook