Curtea de Conturi pune în pericol candidatura Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. Ultimul control al instituției consideră ilegală finanțarea acordată de primăriei Asociației Timișoara Capitală Culturală, la fel ca în cazul cluburilor sportive. PMT a contestat raportul, dar lucrurile ar putea căpăta o turnură extrem de neplăcută.
Ultimul raport al Curții de Conturi e clar: primăria a finanțat ilegal atât cluburile sportive cu care este asociată, cât și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, la care este membru fondator. Primarul Nicolae Robu crede că situația este total anormală. „Mi se pare de-a dreptul deplasat să fie considerate ilegale finanțările pentru fotbal, rugby, handbal și baschet, respectiv pentru activitatea de promovare a Timișoarei în plan cultural, la Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Toate aceste cinci asociații non-profit, cu obiective pur sportive, respectiv culturale au gir de legalitate din partea Judecătoriei. Mi se pare că este total în contradicție cu normele unui stat de drept să vină Curtea de Conturi peste Judecătorie și să spună că totul este ilegal. În jur de 35 de milioane de lei cred că este suma totală, este o suma mare, strânsă din 2010 încoace, pentru că în 2010 s-a constituit prima structură de tipul acesta pentru baschet și toată lumea a considerat că este perfect legală”, spune Robu.
Primăria a contestat raportul Curții de Conturi la forurile aceste instituții și speră să aibă câștig de cauză. Altfel, situația ar putea deveni critică. „Doamne Ferește, dacă pierdem contestația, decizia Curții de Conturi devine executorie și eu, personal, nu mi-aș mai putea asuma răspunderea să continui punerea în aplicare a hotărârilor de consiliu local prin care se asigura asocierile respective și finanțările conexe lor”, explică edilul. În cazul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană ar putea fi pusă în pericol chiar însăși candidatura. „Nu am mai putea continua nici pregătirea pentru competiție. În curând trebuie depus dosarul de candidatură, cred că în 10 octombrie este termenul. În această perioadă trebuie plătiți experții internaționali care lucrează la dosar, primarul nu are niciun rol acolo, decât să susțină candidatura”, spune Robu.
Ideea ca Timișoara să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană a fost lansată de administraţia publică locală în 2010. În iunie 2011, Teatrul Naţional Timișoara a invitat la discuții reprezentanții mai multor instituţii de cultură, organizaţii culturale, ai administraţiei locale și regionale și ai mediului de afaceri. S-a propus atunci înfiinţarea unei asociaţii intitulate iniţial „Asociaţia Comunitară Timișoara Capitală Culturală Europeană”. În septembrie 2011 a fost votat un consiliu director, din care fac parte, din 2012, și Primăria Timișoara, respectiv Consiliul Judeţean Timiș, în calitate de persoane juridice. Lista membrilor fondatori ai ATCCE este aceasta. Consiliul Local Timişoara a aprobat, în primăvară, majorarea cotizaţiei de care beneficiază Asociaţia Timişoarei Capitală Culturală Europeană la aproape 100.000 de euro pe an. Directorul ATCCE este, în prezent, Simona Neumann.
Comentarii prin facebook