Când vine vorba despre accesarea de bani europeni, orice proiect arată excelent pe hârtie, dar mai greu este atunci când trebuie transpus în practică. Este şi cazul Fundaţiei „Fotbal pentru comunitate” din Dumbrăviţa, unde primăria din localitatea timişeană derulează un proiect din bani europeni în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal (FRF), în care, pompos exprimat în actele oficiale ale FRF, incluziunea socială este capul de afiş. Sau ar trebui să fie. Cele 15 persoane care fac parte din proiect încasează salarii în fiecare lună, dar nu se prezintă la locul de muncă; nu se ştie exact caţi romi sunt angajaţi la „Fundaţie”, deşi în proiect este specificat clar că trebuie să fie cinci persoane care fac parte din această etnie; nu au fost organizate acţiuni de promovare; din cauza lipsei de activitate, bugetul din încasările în urma închirierii terenului sintetic este aproape inexistent; în ciuda încasărilor minuscule, Fundaţia a achiziţionat mai multe seturi de echipament sportiv pe filiera lui Gabriel Bădescu, principalul consilier al lui Răzvan Burleanu, preşedintele FRF. În acest context, se poate sesiza o evidentă deturnare de fonduri europene a Fundaţiei condusă de Roxana Cismas Malac, nepoata primarului dumbrăviţean Victor Malac, în cârdăşie cu oficiali ai FRF.
Povestea proiectului îşi are începutul în urmă cu mai bine de un an. Prezent la Timişoara, Gheorghe Chivorchian, fost oficial polist, atunci secretar al FRF, l-a contactat pe Romeo Malac, în vederea derulării proiectului. Aşa s-a ajuns la Victor Malac, primarul din Dumbrăviţa, care şi-a dat consimţământul pentru a intra în proiectul propus de Gheorghe Chivorchian. Aşa cum am mai menţionat şi cu altă ocazie, Victor Malac şi Romeo Malac sunt fraţi. Fundaţia „Fotbal pentru Comunitate” şi-a început activitatea anul acesta, în luna aprilie. De la bun început, s-a putut sesiza că nepotismul şi-a făcut loc în politica Fundaţiei „Fotbal pentru Comunitate”, prin numirea lui Romeo Malac în postul de director, acesta fiind urmat în acest post de Roxana Cismas Malac, chiar fica sa şi nepoata primarului Victor Malac.
În cadrul activităţii Fundaţiei a urmat perioada de racolare a personalului în care, conform proiectului european, trebuiau să se regăsească „15 persoane, din care 10 aparţin grupurilor vulnerabile: o persoană cu dizabilităţi, cinci persoane de etnie romă, patru tineri cu vârste de peste 18 ani, care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului”. Totul pentru angajarea acestora „într-o structură de economie socială, cu scopul evitării excluziunii sociale, marginalizării, discriminării şi riscului de sărăcie din judeţul Timiş”. Căutarile de personal au durat ceva timp, dar rezultatul nu a fost tocmai cel scontat, cel mai greu de găsit fiind cei cinci romi care ar fi trebuit să fie angajaţi. Dacă tot nu au fost găsiţi, unii dintre cei 15 membri ai Fundaţiei au fost „ofertaţi” de Romeo Malac să semneze, pe proprie răspundere, un document din care să reiasă că sunt… romi.
În cele din urmă, Fundaţia s-a constituit chiar şi fără cei cinci romi, în caz contrar riscând să piardă banii europeni. În cele aproape opt luni de activitate nu a avut loc nicio întrunire la care să participe cei 15 angajaţi, deşi aceştia ar trebui să fie prezenţi în fiecare zi între şase şi opt ore la baza din Dumbrăviţa. „Sunt unii angajaţi la Fundaţie care au ridicat problema prezenţei la serviciu, dar nu au primit niciun răspuns în acest sens. Ei se bucură că încasează în fiecare lună nişte bani pentru care nu fac absolut nimic”, ne-a declarat o sursă autorizată în ceea ce priveşte proiectul european. Mai mult, pentru justificarea activităţii, Cristian Chivu, angajat ca maseur, a fost trimis în câteva rânduri să presteze la Centrul de Excelenţă al FRF din Timişoara. Chiar dacă nu se prezintă la serviciu, angajaţii Fundaţiei au fost trimişi la diverse cursuri de perfecţionare.
Fundaţia ar fi trebuit să promoveze proiectul şi să atragă cât mai mulţi doritori care să închirieze terenul sintetic contra cost. Cum activitatea angajaţilor este aproape inexistentă, veniturile Fundaţiei în urma închirierii terenului sintetic nu depăşesc suma de 1.000 de lei în fiecare lună. Din 1.000 de lei încasaţi în fiecare lună vor trebui plătiţi cei 15 angajaţi, după ce proiectul va expira în luna aprilie a anului viitor. Fundaţia stă prost când vine vorba despre încasarea banilor, dar situaţia este diferită când vine vorba despre felul în care sunt cheltuiţi banii europeni. În cele aproximativ opt luni de activitate, au fost făcute mai multe achiziţii, printre care şi cea de echipament sportiv. „Au fost achiziţionate mai multe rânduri de echipament sportiv de la o firmă care are legături directe cu Gabriel Bădescu, consilierul şi mâna dreaptă a lui Răzvan Burleanu, şeful FRF”, ne-a declarat aceeași sursă.
Comentarii prin facebook