Consumul de droguri este tot mai frecvent întâlnit în județul Timiș, mai ales în zona urbană. Reprezentanții Centrului Antidrog spun că numărul celor care au ajuns la urgențe din cauza consumului de stupefiante s-a dublat în ultimul an. În județ există și cazuri de elevi de clasa a III-a care se droghează!
Centrul Antidrog din Timișoara se confruntă cu tot mai multe cazuri de tineri care se droghează. Statisticile arată că peste 6% din elevii din județ au încercat cel puțin o dată stupefiante. Mai mult, și numărul celor care ajung la urgențe din acest motiv este în creștere. „Aproape s-a dublat numărul urgențelor. Vârsta medie de începere a consumului de droguri este 14-16 ani, dar am avut și cazuri de copii care s-au drogat la 9 sau 10 ani. Acest lucru reprezintă un semnal extrem de îngrijorător. De asemenea, se ajunge în situații foarte grave, chiar și anul trecut au fost tineri care au murit din cauza drogurilor”, spune Mihaela Tomiță, reprezentantul Centrului Regional Antidrog.
La fel ca și în trecut, cel mai popular drog în rândul consumatorilor timișeni rămâne „iarba”. Și mai îngrijorător este faptul că, din lipsă de bani, tinerii apelează des și la etnobotanice, care sunt extrem de toxice. De cele mai multe ori, substanțele din acest tip de stupefiante nu sunt cunoscute, așa că medicii sunt uneori în imposibilitatea de a determina ce tratamente ar trebui să aplice. Numărul crescut de consumatori a adus după sine și un număr mai mare de persoane care au solicitat ajutorul Centrului Antidrog Timișoara. Concret, în 2015 au fost 395 intervenții. Reprezentanții centrului au explicat că, de cele mai multe ori, aparținătorii sunt cei care vin să solicite ajutor și tot ei sunt cei care trebuie să-i convingă pe dependenți să accepte serviciile oferite de Centrul Antidrog.
Moda drogurilor este destul de întâlnită și în rândul adulților. Statisticile arată că media de vârstă pentru consum, în acest caz, este pe la 35 – 40 de ani. Există și persoane mai în vârstă care ajung să se folosească de stupefiante, însă astfel de situații sunt destul de rare. Deocamdată nu există estimări cu privire la numărul de consumatori din Timiș. Astfel de bilanțuri se fac din patru în patru ani, iar noua statistică va fi publicată cândva anul acesta.
Comentarii prin facebook