Ședința de constituire și validare a consiliului județean rezultat în urma alegerilor din 5 iunie este programată joi, 23 iunie, de la ora 10. Cu această ocazie ar trebui să aibă loc și alegerea președintelui, respectiv a celor doi vicepreședinți ai instituției. Până la această oră însă, partidele reprezentate în CJ n-au ajuns o înțelegere fermă, astfel că s-ar putea să nu existe cvorum.
La puțin timp după alegerile din 5 iunie, câștigate la un scor fără prcedent de PSD Timiș, a avut loc o înțelegere între social-democrați și UNPR. Potrivit acesteia, noul președinte al CJ urma să fie ales Sorin Grindeanu, liderul PSD Timiș, secondat, din postura de vicepreședinți, de Titu Bojin și Viorel Matei, în prezent UNPR, ambii fiind foști PSD-iști. Împreună, cele două partide ar fi avut 21 de voturi, dintr-un total de 37. Mai exact, PSD are 18 consilieri județeni (16 proprii plus doi de la sluga ALDE), iar UNPR, trei aleși. În CJ Timiș au mai intrat PNL, cu 14 consilieri, și PMP, cu doi. Această înțelegere n-a fost însă și parafată printr-un protocol ferm. Între timp, la București s-a produs o apropiere cel puțin stranie între PNL și UNPR, cele două partide urmând foarte probabil să fuzioneze. În aceste condiții, toate discuțiile din Timiș au fost resetate și asistăm la constituirea unei alte majorități formate din PNL, UNPR și PMP, care în total ar avea 19 consilieri, respectiv minimul necesar pentru a forma o altă echipă la conducerea instituției. Inclusiv președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că la formarea CJ Timiș, PSD a înghețat relația cu UNPR.
Apare însă o nouă problemă. Dacă, inițial, liberalii erau foarte mulțumiți să dea președinția instituției lui Titu Bojin, în urma ultimelor evenimente de la București, se pare că s-au răzgândit și-l scot din nou în față pe principalul responsabil al pierderii alegerilor, Alin Popoviciu. Acesta forțează să fie el uns președinte, caz în care s-ar putea destrăma și această fragilă alianță. Și iar se ajunge într-un blocaj. În atare condiții, există probabilitatea ca joi să nu fie validat noul CJ, în lipsa cvorumului care ar trebui asigurat de două treimi dintre consilieri. Un boicot al PNL sau al PSD ar face posibil acest lucru, caz în care o nouă ședință ar trebui organizată în trei zile. De menționat că și în anul 2000 s-a ajuns la o înțelegere abia la a treia ședință de consituire a consiliului, ultima în care se mai putea face validarea fără repercusiuni. Și asta în sensul că la această ședință absenții își pierd mandatele, care vor reveni următorilor pe listă.
Comentarii prin facebook