Cofrajul gol de oua al primarului Robu

Că unii funcționari ai Curții de Conturi își bat joc de primarul Robu era evident de mai multă vreme. N-ar trebui să fie o informație de ultimă oră, deși edilul liberal a servit-o zilele trecute, după o corespondență jenantă purtată pe Legea 544 privind liberul acces la informații. Răspunsul primit de municipalitatea timișoreană de la o instituție onorabilă a statului român, la o interpelare cu privire la rezoluțile date de Curte în alte spețe de finanțare a sportului prin asociații, arată miștocăreala la care este supusă instituția condusă de Nicolae Robu. Ba chiar putem zice că bătaia de joc nu e la adresa primarului – de care oricum mulți fac caterincă – cât mai degrabă e vorba de o batjocură la adresa orașului Timișoara și a cetățenilor săi. Iar genul ăsta de atitudine trebuie să deranjeze, indiferent că în cauză este ridicarea unui stadion, construirea unei centuri sau promovarea sportului.

Povestea cu finanțarea fotbalului/baschetului/hadbalului/rugby-ului prin bugetul local este veche. Știm că de aproape un an nu s-au mai virat bani sub formă de cotizație din conturile municipalității ori consiliului județean ca urmare a unei rezoluții date de o inspectoare a Camerei de Conturi Timiș. A urmat o contestație la București și un refuz „aruncat” de Curte doar pe speța sportului după mai bine de jumătate de an, finanțarea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană fiind admisă în extremis. Așa, în scârbă, așteptându-se ca sportul să moară din lipsă de finanțare, iar Timișoara, umilită sub ochii întregii țări. Acest sentiment că cineva ne umilește vine tocmai din comparația cu alte entități sportive finanțate de alte entități administrative. Exemplele sunt multe: Iași, Voluntari, Chiajna, numai la fotbal, dar și în celelalte sporturi concuram cu echipe susținute fără menajamente de administrațiile locale. Timp în care, în emisiunile sportive ale televiziunilor centrale, realizatorii se întrebau cu maximă ignoranță cum de un oraș ca Timișoara nu se implică să susțină sportul. Ceea ce arată că nici măcar la nivel de comunicare cu mass-media centrală, Timișoara nu a fost în stare să clarifice lucrurile. Să arate întregii țări de ce nu putem finanța și de ce pot alții.

Vreme de șase-șapte luni, cât am așteptat răspunsul la contestația Curții, am tot acuzat primăria de lipsa de acțiune. Nu era posibil să stai ca mielul la tăiat, când ai atâtea metode de presiune, inclusiv cea a inițiativelor parlamentare, cu oamenii aleși în această circumscripție electorală. Nicolae Robu mai putea provoca evenimente media prin care să arate nedreptatea comisă. Nimic din toate acestea, ci doar ne-a vrăjit cu asigurarea că primăria are varianta B. Atunci credeam că edilul se referă la un plan B, la o salvare în cazul în care Curtea de Conturi ne interzice finanțarea, pentru ca, spre finalul ediției de campionat, să ne dăm seama că varianta B era, de fapt, retrogradarea în divizia cu același nume. Au mai urmat câteva luni de resemnare după acel episod, iar în iunie a.c. primăria este informată că datele cerute prin Legea 544 nu îi pot fi oferite, din lipsă de astfel de statistici la nivelul național al Curții. Și că, dacă vrem să aflăm cine și cum a mai fost finanțat, ce rezoluții a mai dat Curtea în cazuri similare, să căutăm în raportul instituției pe anul… 2014.

După modelul mai sus arătat, mă aștept ca primarul Robu să se mai jelească câteva luni cu statutul de demnitar răvășit de instituțiile centrale și peste alte patru-cinci luni să mai îndrăznească ceva. Numai că o astfel de lipsă de sânge-n instalație s-ar putea să fie fatală echipelor finanțare din banii municipalității. Știu, mi se va spune că nu e nevoie de astfel de cheltuieli. E de discutat acest lucru, dar în această speță primarul trebuie ori să bată cu pumnul în masă și să obțină răspunsuri și soluții, ori să ne lăse călcați în picioare într-o situație de o discriminare revoltătoare. Asta trebuie să producă rapid reprezentantul Timișoarei, o reacție de orgoliu, iar apoi poate să tragă obloanele la echipă, dacă asta cere populația. Nu e admisibil să te lași umilit într-un asemenea hal fără să ai o reacție în numele orașului, iar orașul ar trebui să se simtă la rândul lui jignit, indiferent de sentimentele pentru ACS Poli, pentru că mâine-poimâine putem fi călcați în picioare în multe alte domenii.

Da, domnule primar, Curtea vă propune să cereți astfel de date de la primăriile din țară. Probabil că aceste informații sunt publice. Cu supărarea dumneavoastră în barbă nu facem nimic. Obțineți acele informații punctual de la Voluntari, Iași, Chiajna și, dacă rezoluțiile Curții în aceste cazuri sunt pozitive și permit finanțarea sportului, faceți ceva. Nu știu ce căi de atac sunt. În România nu există sistemul juridic bazat pe precedente, ca în Statele Unite, dar ceva trebuie făcut. Nu cred că într-o țară europeană, anul 2016, nu există nicio cale de atac în instanțe pentru astfel de nedreptăți. Iar dacă nu se poate și nu se poate, măcar un pumn în masă se se audă de la Timișoara, fie și cu ocazia închiderii activității pe tot ce înseamnă sport, dar să fie un gest de bărbăție, nu unul de resemnare.

P.S. Recomand cu căldură primarului Robu să meargă pe șantiere să-și vadă o frumoasă ctitorie a mandatului său: noul sediu parțial ridicat al Camerei de Conturi Timiș, autorizat în 2013 de consiliul local și primăria conduse de nimeni altul decât Nicolae Robu și majoritatea dumnealui. Dar atunci încă era USL funcțional și nimeni nu avea idee de ce va urma – bănuiesc – pe linia dușmăniei cu PSD. Și așa, cu mintea cea de pe urmă, să ne zică edilul liberal cum de în Timișoara se poate construi în parcuri cu defrișări „de voie” pe bulevardul Republicii, printre plopi, lângă Protecția Copilului. Poate cei de la Mediu pot constata că ceva nu este în regulă pe șantier și, cine știe?, o să aibă și cei de la Curte interesul să mai lase nesimțirea acasă când comunică cu Primăria Timișoara.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

radu a spus: (iunie 20th, 2016 at 14:15 )

Ma tot abțin de la comentarii..mai ales ca..nu îmi place politică..dar cand vad acest individ..fost sa zicem lider de galerie..de fapt singurul lider a fost Boldura..revin la acest nesimțit care de cativa ani a facut numai rău Timișoarei fotbalistice..rămânând in istoria Politehnici o PATA NEAGRĂ ..la orice articol legat de Robu..primarie si Acs are de comentat..ba mai mult e si „specialist”a ajuns un valet al Psd ului ..cat de penibil poți fi??? ai uitat la Iasi cand te rugai de Chivorchian cu Hagi antrenor sa te ia cu avionul..lingau mic ce esti..lasă suporterii de alb-violet. .sa îsi aleagă modul si echipa cu care ține. .Esti rusinea acestui brand POLI ..imi pare rău ca am facut parte din aceasi galerie cu tine. Sper sa nu te mai văd niciodată. Forza Viola!

Av Obirsanu Carmen a spus: (iunie 20th, 2016 at 17:42 )

Oameni buni eu nu pot sa inteleg de ce nu intelegeti mesajul Curtii de Conturi.Curtea de Conturi sau mai bine zis LEGEA nu interzice ca din bani publici sa se aloce pentru anume evenimente insa plata unor indivizi dubiosi din anturajul primarului, plata unor servicii care nu au legatura cu activitatea sportiva de masa este INTERZISA.
Daca va uitati bine vedeti ca din banii publici pina acum s-au platit directori din Asociatia Recas cu salarii de zeci de milioane in conditiile in care ei mai aveau cel putin un job la stat cu alte zeci de milioane.
Nu inteleg de ce v-ati obisnuit cu ideea ca daca sinteti timisoreni trebuie sa ingaduiti sa fiti furati?
Parerea mea este ca trebuie stopate asemenea faradelegi si trebuie trasi la raspundere cei care le promoveaza.
Nu vedeti ca Robu este un individ tupeist care nu da doi bani pe oamenii de rind? In momentul in care dv ii ingaduiti aceste derapaje patologia cazului sau va escalada limita normalului.
Cind Robu intalneste pe cineva mai puternic decit el devine mata blanda si estompata.

sam a spus: (iunie 21st, 2016 at 04:53 )

scm e un basm frumos pt iasi……cu participare in cupa UEFA si cosmarul oamenilor lui ponta la tm

sam a spus: (iunie 21st, 2016 at 05:03 )

investigati legalitatea finantarii la asu, fara patron…fara bani publici….fara palmares…..fara bani negrii

costel a spus: (iunie 21st, 2016 at 08:15 )

Av Obirsanu Carmen, cred ca ati facut o greseala neintentionata, nu se scrie ” estompata ” ci
” emasculata „. Multumesc!

anteconbega a spus: (iunie 21st, 2016 at 11:12 )

@Nu inteleg de ce v-ati obisnuit cu ideea ca daca sinteti timisoreni trebuie sa ingaduiti sa fiti furati?,@ e intrebarea dnei Carmen de la Ronatz. E acelasi complex al @viniturii@ oltene fatza de timisorenii bastinasi sau e doar o dragalasa abureala verbala?

Av Obirsanu Carmen a spus: (iunie 21st, 2016 at 16:48 )

Dle ACB ati gresit adresa: nu sint nici olteanca si nici din Ronat.

anteconbega a spus: (iunie 24th, 2016 at 15:03 )

Distinsa doamna AvCO, dar de unde sunteţi matale, daca nu-i nici o ruşine?

Av Obirsanu Carmen a spus: (iunie 26th, 2016 at 11:48 )

De undeva de unde nu se vorbeste nici cu matale, nici cu bre
De undeva unde cultul dreptatii este tinut la loc de cinste si unde oamenii nu se ploconesc in fata unor smecheri care au singurul avataj ca au gura si buzunarul mari.
Niciodata nu o sa atac fara motiv iar daca sint atacata nici Dunarea albastra nu-l mai spala pe cel ce indrazneste sa ma atace nevinovata.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara

Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Top