Cum facem cu Poli „după alegeri”, dom’le Robu?

Gata cu alegerile. Era o conditie pentru a afla ceva de la autorități despre ce vor să facă cu fotbalul. ACS Poli se desface ca la schrot. Piesele puțin ruginite și cu o oarecare valoare de piață sunt scoase la vânzare de creditorul Cristia Opria, impresarul cu bani mulți dați la echipă. Asta n-ar fi o problemă. Jimbolianul Octavian Popescu nu se pune la calcul. El a fost o investiție nedusă până la capăt de „managerii” ACS, astfel că astăzi clubul nu va încasa decât 10% din vânzarea la Steaua. Cu Bărbuț e mai bine. Luăm 180.000 euro pentru un tânăr plecat în carieră cu mare elan, dar care apoi și-a arătat limitele. Aripa de buzunar a ACS-ului mai mergea o tură în B, dar, vorba geambașului de jucători, dacă nu-l vinzi acum, e greu de văzut ce mai încasezi peste un an-doi. Peste tot unde se trage cortina se întâmplă așa. Se vând jucătorii de valoare, pentru a se astupa găurile financiare, și se lansează „poezia” cu juniorii și pepiniera proprie. Nu e rea ideea, dar toți încearcă așa în criză de bani, nu toți și reușesc să promoveze în astfel de condiții.

Spuneam că până la Bărbuț și Popescu putem înțelege ce se întâmplă la club. Hai și Belu, beneficiarul unei clauze de reziliere. Te mai gândești că îți pleacă străinii cu care ai eșuat anul precedent, te scapi și de salariul lui Zicu, de bătrânii Croitoru și Cânu, dar, ca să dau lumii impresia că am o strategie, încerc să țin un nucleu de jucători în jurul căruia să construiesc. Încerc să-l ofertez pe Melinte, pe un Goga, nu-i dau pe Bocșan sau Scutaru, nu cine știe ce valori, dar nu o iei de la zero, pui ceva tineret pe o fundație, nu așa aiurea, să se ducă dracu’ jucăria la primul meci cu Dunărea Călărași. Așa ar fi logic, numai că o declarație făcută de antrenorul Ionuț Popa după mecul cu Iașiul m-a pus pe gânduri. Vă amintiți ce-a zis „Mister”? Că evoluția bună a lui Mailat o poate face pe Poli să încaseze mai mulți bani pe el. Hopaaa! Dacă asta e strategia lui ACS Poli și-a antrenorului Popa, să vindem jucători de mare talent, după un meci în prima ligă, atunci mai bine să nu ne pierdem niciunul dintre noi timpul cu astfel de proiecte.

Aud tot felul de „manageri” amatori care spun că e firesc așa ceva. Ăsta ar fi circuitul fotbalistului în natură. Vine de la un centru de juniori, este lansat la o echipă modestă de provincie și apoi e vândut la Gigi Becali. Da, asta o poate face Voluntariul, Chiajna, Academia Hagi, dar nu Timișoara. În condiții normale de legalitate, când se va lămuri treaba cu finanțarea cluburilor municipale, Timișoara nu are nevoie de bani, ci de performanță. Timișoara nu trebuie să vândă un Mailat cu 100.000, ci să crească zece Mailat cu care să facă performanță, iar dacă ajungem acolo, poate că vinzi afară, pe bani mai mulți, nu la cioban. Nu pentru că altfel nu te-ai putea întreține, ci pentru că așa îți spune o logică de management sportiv, să vinzi când jucătorul e copt și nu te mai aștepți să-ți dea randament, nemotivat de locul de muncă. Să vinzi un Mailat acum o știe orice Rosenblum de la liceul sportiv. Nu trebuie să fii profesor Ionuț Popa pentru asta și nici „patron” Nicolae Robu.

O altă chestiune care sună ca dracu’ în sport e precizarea că „despre Poli vorbim după alegeri”. În mod normal te-ai întreba ce are sula cu prefectura. E, uite că are. Partea proastă e că nu ni se zice nouă, microbiștilor, ce trebuie să iasă în politică pentru a se face cutare chestie în sport. Nimeni nu își asumă nimic pe față, dar cert este că „vorbim după alegeri”. O știu asta și jucătorii, și conducătorii, toți stau cu ochii pe urne ca pe butelie. Nimic nu se întâmplă până „după alegeri” și te pui să-ți faci calcule. Robu a câștigat primăria și CLT. Problema e la CJT, partenerul CLT în proiectul ACS și proprietarul arenei „Dan Păltinișanu”. De unde înțeleg că, dacă Alin Popoviciu iese din ascunzătoare și ajunge cumva președinte CJT, atunci liberalii continuă lucrarea cu Poli susținută de autoritățile publice. Dacă ajunge mare vătaf Sorin Grindeanu (PSD), problema se poate schimba. Se poate, nu e sigur, dar scandalurile oricum se vor înteți pe tema fotbalistică, cu atât mai mult cu cât o altă Poli, ASU Politehnica, va juca în aceeași ligă secundă.

Mai supărător este că aceste lucruri trebuie ghicite, bănuite și nu le putem afla de la cei care decid la un club finanțat public (chiar dacă nu s-au mai dat demult bani pe motiv de Curtea de Conturi). Dacă tot îi place să comunice direct pe problemele savuroase ale urbei, Nicolae Robu ar fi trebuit să iasă periodic să povestească ce se întâmplă la ACS Poli, dar mai ales ce să ne așteptăm pe viitor. Nu, la noi e taman invers. Habar n-avem ce se va întâmpla cu sportul în diferite contexte politico-administrative. Ce facem „după alegeri”? Clubul de fotbal pe ce formula va funcționa? Asociație sau băgat în SCM-ul condus de Radu Țoancă? Ce detaliu legislativ face diferența? Ce așteptăm de la parlament în toamnă, că tot de asta aud, că în toamnă se reglementează situația finanțărilor în sport? Apoi, știind pe ce mergem, care e planul? Cu cine vrem să mergem mai departe, ce jucători ținem și ce încercăm să aducem? Să știe publicul că managerii clubului municipal vor ca la anul să joace cu juniorii, cu bătrânii, cu bănățeni, ardeleni sau cu africani, pentru cutare sau cutare obiectiv.

Microbistul, d-le Robu, nu e doar ăla pe care-l chemați la meciuri pe final de săptămână, gratis sau pe bani. Microbistul trăiește fenomenul, iar pentru asta vrea să știe tot. Și privat să fie, un club are obligația să se deschidă publicului, fiind evident că între actor și spectator există o relație de interdependență. Cu atât mai mult la un club public. La un club public ar trebui să vină cineva săptămânal să discute despre probleme și rezolvări, dacă vreți, să redeschidem acel „La Porumbei” ca un for de dezbatere publică premergător oricăror importante decizii luate de municipalitate. Din respect pentru cei care cotizează prin impozite la acest club. Credeți că se poate?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

£a€ Baro$$anu a spus: (iunie 7th, 2016 at 11:04 )

Cum ce facem cu Poli, o sustinem, ca doar eu am creat-o pe vremea când eram rector si prorector si iata, la fel ca toate proiectele mele ce parcurs frumos a avut, a crescut frumos si curat, de jos, de la liga a VI-a. La anul pe vremea asta, cu sprijinul meu bineinteles, vom sarbatori promovarea. AC Recas nu e Poli 🙂

hertzogheria a spus: (iunie 7th, 2016 at 12:01 )

@brancovan
sterge-ti pozele cu echipa AEK Bragadiru de pe ‘fb’ daca vrei sa nu te consider ipocrit! atunci ai dreptul sa vb de ” AC recas nu e Poli”!
Hai recunoaste, ca esti mai obsedat de politica decat de fotbal!
Gata baieti ati pierdut alegerile!
Vad ca esti preocupat sa nu afecteze pe cineva, politic, un eventual miting pentru centura!
Bah, sa-i multumiti lu’ Marian Iancu ca fara el nu erati decat niste anonimi spargatori de seminte in cartier!
Tot la herzog la birt impreuna cu prieteni lui „total neinteresati de politica” decideti viitorul lui Asu?
Ambitia politica a drukeriei a pus pe butuci si va mai pune pe butuci fotbalu de performanta in timisoara! veti ramane in istoria neagra a timisoarei!

INO a spus: (iunie 7th, 2016 at 13:19 )

NOW! PROBLEMA ESTE CE SE ÎNTÂMPLĂ CU ASU PU LY ECHIPA A2A TOT FORMATĂ ȘI SPRIJINITĂ DE ROBU! VORBA CÂNTECULUI CA ȘI ÎN BANAT LA NIMENI! EXISTĂ URMĂTOARELE VARIANTE!
1.AMÂNDOUĂ ECHIPE ÎȘI CONTINUĂ DRUMUL ÎN LIGA 2 A !
2.FUZIONEAZĂ ACS CU ASU!
3.SE DESFIINȚEAZĂ ACS ȘI JUCĂTORII CARE RĂMÂN MERG LA ASU!
PENTRU CĂ DACĂ RĂMÂN AMÂNDOUĂ ECHIPE ȘI SE FACE O SINGURĂ SERIE ÎN LIGA SECUNDĂ! CHELTUIELILE CRESC DUBLU FAȚĂ DE LIGA 1 !DUPĂ CÂTE DEPLASĂRI SUNT!
DEPINDE CU CINE VĂ NEGOCIA ROBU PENTRU CJ ȘI CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE!
ȘI CUM ROBU A DECLARAT CĂ NU VA NEGOCIA CU PSD PENTRU CĂ AU TRĂDAT ÎN TRECUT VA FI GREU SĂ FIE LINIȘTE!!ABIA DUPĂ ACEEA PUTEM VORBI DE FOTBAL!!!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

chibitul violet a spus: (iunie 7th, 2016 at 14:05 )

Si daca apare un privat care sa plateasca datoriile ?

antirob a spus: (iunie 7th, 2016 at 14:33 )

ce intrebare „normala” 🙂 si nemtii se intreaba „ce facem cu Bayern? ” dupa fiecare tur al alegerilor din landul Bavaria 🙂 Dar acese nu-i proiect politic, doamne-fereste:))
Intrucat fotbalul adevarat nu este influentabil de politica, Politehnica Timisoara va juca in divizia B.La fel si AC Recas.

sam a spus: (iunie 7th, 2016 at 15:43 )

si clona, acs si holograma asu merg mai departe …..rezista cine poate

Adrian Sorica a spus: (iunie 7th, 2016 at 16:37 )

Spuneti-mi si mie de ce asu este adevarata Poli ?Doar pentru acei suporteri de conjunctura care atunci cand luptam la titlu pe vremea lui Iancu veneau in numar mare doar la meciurile importante in rest erau o mana acolo in tribuna si mai intrau si gratis(stiu ei foarte bine asta).Oricum sunt doua echipe execrabile care si in continuare ne vor face de ras.Iar in special pentru sustinatorii lui poli2 ar fi cazul ca déjà sa plecati la bucale ca sa urmariti juve-Poli 2.Atatea comentarii pentru un fotbal inexistent .

Adrian Sorica a spus: (iunie 7th, 2016 at 16:51 )

Am avut pe toata perioada Iancu policard am fost in deplasari pe banii mei fiindca asa e normal sa sustii echipa nu ca aia din galerie care intrau gratis mergeau in deplasari si jefuiau magazinele de erau tinuti de politie pe burta la marginea drumului.Asta este galeria dupa care plange un Oras intreg galerie cu care se identifica si marele suporter brancovan.Sa ma lase cutextele astea ca fara sponsori O sa mearga si echipa pe ca o Sustine el in deplasari cu bicicletele si atunci chiar vom face furori in Europa

Druckerul din Mehala a spus: (iunie 7th, 2016 at 17:46 )

Voi nu vedeti ca miticii prin * Avlia de conturi * ne termina ?…f,tui , daca ne lasau in pace ca si pe alte orase care beneficiaza de suportul financiar din partea primariei …noi nu cadeam . Toata partea de vest ii sabotata de mitici …GATA , ne ajunge , trebuie sa gasim rapid o solutie .

polistul56 a spus: (iunie 7th, 2016 at 17:47 )

Pe biciclete la meci pina la CONSTANTA

Makanake a spus: (iunie 7th, 2016 at 18:24 )

AC Recas nu e Poli ! Baga mucuuuuuuuuu!

passa a spus: (iunie 7th, 2016 at 21:59 )

vad ca e plin de robulieni pe aici ,mancatori de bani publici care sustin o echipa facuta la ordin politic (usl),acum cine e de vina ca asu a intrat in liga 2 iar Recasul in continuare „abba” ,nici pe gratis nu mergeti la meci va deschis robu larg portile,vai de voi si de sarmana poli ati redobandit palmaresul POLITEHNICII iar acum dati de toti peretii cu el ,asta sunteti ce ati realizat adica ZERO

sam a spus: (iunie 8th, 2016 at 07:36 )

catavencilor nu le ajunge echipa lor …holograma asu…..vor neaparat sa distruga clubul care are oficial palmaresul…..de fapt asa au facut in permanenta au dat fotbalul pe politica , de aceea au aparut aek,fc timisoara,acs, asu…..nu au fost NICIODATA aproape de palmares…….de data aceasta trebuie OPRITI

++ a spus: (iunie 9th, 2016 at 18:46 )

incompetenta crasa si megalomania nu vor dispare in formatiunea politica care conduce fotbalul timisan. nimeni, cel putin eu nu, nu are porniri sado- masochiste sa mai asiste la un faliment ca si ultimul. nu ar fi primul, l-am avut si pe celalalt cu Velcea and his boys si altele inainte. ar trebui lasat dracului un lucru de care nu esti in stare si sa se inchida pravalia.
sub mirificul Robu nu va fi fotbal in Timisoara din lipsa de cohones si pricepere minima si dupa ce a fost votat pe o perioada de 4 ani e cam clar ce urmeaza. in orice caz vopsirea frizurii si compunerea de melodii minunate (ale marii) nu compenseaza cealalta lipsa.

Sorin a spus: (iunie 10th, 2016 at 19:55 )

Ar fi buna consultarea publica .. dar timisorenii stiu ca nu exista „la porumbei” … pentru ei exista doar „Vocea Porumbelului” si Poli care tocmai a promovat in B, nu ACS Recas care a retrogradat in B. Asadar … care ar fi subiectul discutiilor?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Fortuna Becicherecu Mic

Fortuna, în cădere liberă. Echipa din Becicherecu Mic a „căzut” de pe podium

După ce au avut etapă de pauză de Paște, fetele din Liga 1 feminin s-au reîntors pe teren. Astăzi s-au jucat partide importante din play-off, dar și din play-out. Heniu Prundu Bârgăului a câștigat la limită, scor 1-0, duelul de pe propriul teren cu Fortuna Becicherecu Mic. Aflate la a treia înfrângere din play-off, timișorencele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fortuna, în cădere liberă. Echipa din Becicherecu Mic a „căzut” de pe podium
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT lansează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor profesionale

CCIA Timiș lansează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor profesionale prin programe de formare profesională continuă pentru creșterea eficienței angajaților pe piața muncii în Regiunea Vest. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de lider de parteneriat, împreună cu o societate comercială, anunță începerea Proiectului “FPC-Vest – Formare profesională în sprijinul creșterii eficienței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIAT lansează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor profesionale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Vouă v-a fost dor de puțină magie? Echipa Teatrului pentru Copiii și Tineret „Merlin” din Timișoara a resimțit din plin absența spectatorilor săi din sala de spectacole, deși în tot acest timp a lucrat la noi proiecte. Dar ochii curioși și încântați ai micuților spectatori, spontanele lor intervenții verbale,  mânuțele aplaudând cu încântare sunt de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Teatrul Merlin își redeschide sala de spectacole
S-a întâmplat minunea și Guvernul României oferă un nou cadou care salvează societatea Colterm. Executivul Cîțu aprobă alocarea de la bugetul de stat a câteva zeci de milioane de lei, cu care societatea de termoficare a Timișoarei să achite valoarea certificatelor verzi care trebuie achiziționate pentru că societatea poluează. În urmă cu două săptămâni, consilierul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gură de oxigen de la Guvernul Cîţu pentru Colterm. Bani de la bugetul naţional pentru certificatele verzi
Începând de astăzi, voluntarii care doresc să participe la evenimentul „Color the Village”, ediția 2021, au posibilitatea să se înscrie, completând formularul online disponibil pe site-ul colorthevillage.ro. La ediția din acest an Asociația Acasă în Banat se pregătește să primească sute de voluntari. Evenimentul se află la a treia ediție și va avea loc în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Acasă în Banat caută voluntari care să dea culoarea caselor din „Mica Americă”
Primăria Timișoara nu se lasă, nici sub administrația Fritz, și speră să găsească o firmă care să se ocupe să modernizeze caruselul din Parcul Copiilor. Denumit … ”Marry go round”, acesta are acum alocați mai mulți bani, mai precis suma crește de la 17.000 la 22.000 de lei, după ce la precedentele licitații nimeni nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ”Marry go round” revine în actualitate la Primăria Timișoara. Proiectul e rebotezat corect şi primește mai mulți bani
Tradițiile comunității evreiești din Timișoara vor fi prezentate publicului prin intermediul unui nou proiect realizat pe fonduri europene. O firmă din Baia Mare va organiza în orașul de pe Bega mai multe expoziții, va realiza o serie de broșuri de promovare, filme de scurtă și medie durată, dar va ajuta și la traducerea și tipărirea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tradițiile culinare și sociale, personalitățile culturale și religioase ale comunității evreiești din Timișoara, vor fi aduse în prim plan
În judeţul Timiş există șapte focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Față de ziua de ieri au apărut două focare noi la Căminul  pentru persoane vârstnice din Checea, unde sunt 6 cazuri confirmate și la secția de chirurgie a Spitalului Municipal din Lugoj, unde DSP are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două noi focare de covid au izbucnit în Timiș
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 1.564 persoane, fiind efectuate 24.559 de teste RT-PCR şi 12.423  de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.121 pacienţi. Până astăzi, 5 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.060.895 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 1.564 persoane infectate şi 142 de decese, în ultimele 24 de ore
Top