Primăria Timișoara a cerut Curții de Conturi a României rezoluțiile emise, în 2015 și 1016, privind asocierile administrațiilor publice locale și județene din țară, în vederea susținerii sportului. Răspunsul a venit greu și este indescriptibil! Practic, Curtea de Conturi îi trimite pe timișoreni să consulte raportul instituției întocmit acum doi ani!
O decizie a Camerei de Conturi Timiş a stabilit că finanţarea de către Consiliul Local Timişoara a echipelor de fotbal, rugby, baschet și handbal, dar și cea pentru Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană (ATCCE) sunt ilegale. PMT a contestat raportul și, după mai multe luni, Curtea de Conturi a răspuns, în februarie 2016. Finanțarea pentru ATCCE poate continua, fiind perfect legală, dar la sport lucrurile n-au stat deloc așa. Finanțarea în forma practicată până acum de PMT este „din perspectiva nivelului național al Curții de Conturi, ilegală; deci ea va rămâne stopată până la pronunțarea definitivă a instanțelor de judecată”. Altfel spus, nici un leu pentru Poli, echipă care a ajuns demult la fundul sacului din punct de vedere financiar și a și retrogradat, nemaiprimind niciun leu din bani publici din luna iunie 2015.
În iunie 2015, Camera de Conturi Teleorman a stabilit că Primăria Alexandria a finanțat ilegal sportul. Municipalitatea a contestat raportul și, în octombrie 2015, a primit și răspunsul. Instituţia condusă de Nicolae Văcăroiu a decis în favoarea primăriei teleormănene, dând „verde” deblocării finanţării sportului… În aceste condiții, Primăria Timișoara a transmis, în baza Legii 544, o solicitare către Curtea de Conturi. „Am cerut rezoluțiile emise de Curtea de Conturi a României privind asocierile administrațiilor publice locale și județene din țară, în vederea susținerii sportului în perioada 2015-2016 (…) Am considerat că e bine să întrebăm ce rezoluții s-au dat pe alte asocieri din mulțimea celor care există în România. Răspunsul Curții de Conturi sună cam în felul următor: «având în vedere că instituția noastră nu deține o situație privind toate rezoluțiile emise de asocierile administrațiilor publice locale și județene din țară, în vederea susținerii sportului în perioada 2015-2016, vă recomandăm să consultați datele și informațiile existente în cadrul ultimului raport anual privind gestionarea finanțelor publice locale pe anul 2014»!, a anunțat, marți, primarul Nicolae Robu.
Altfel spus, CC trimite PMT să caute într-un raport din 2014 date despre situații înregistrate un an sau chiar doi mai târziu! „Curtea de Conturi a României refuză să ne spună cum s-a pronunțat asupra altor asocieri. Ei ne spun că în raportul pe 2014 găsim situația modului în care Curtea de Conturi s-a pronunțat asupra asocierilor pe 2015-2016! Răspunsul este: «noi nu avem această informație, o puteți găsi în rapoartele locale pe 2014». Deci asta este Curtea de Conturi a României, un asemenea răspuns emite. Este o bătaie de joc fără seamă”, mai spune edilul. Robu nu poate preciza ce se va întâmpla mai departe. Teoretic, ar fi treaba Serviciului Juridic al PMT, numai că nici aici lucrurile nu funcționează prea bine „O să vedem ce fac juriștii, numai că am și eu o problemă cu Serviciul Juridic. Nu știu, nici nu pot să spun în ce măsură, de fapt, nu lucrează așa cum ar trebui să lucreze. Sunt foarte nemulțumit, pentru că de vreo doi ani am cerut plângeri penale și față de acele auditoare, nu s-a făcut absolut nimic până în momentul de față. Serviciul Juridic din Primăria Timișoara, prin mulți dintre angajații care își iau salariul să lucreze în interesul public, nu își onorează această poziție. Tot ce fac este numai să obstrucționeze inițiativele, proiectele pe care le avem, numai cu avize negative, fără o justificare solidă (…) Din partea unora dintre consilierii juridici nu am simțit preocupare pozitivă, ci numai preocupare negativă. I-am simțit și incompetenți, cu o logică foarte subțire, ca să nu o calific altfel, pe unii”, a mai spus primarul.
Comentarii prin facebook