Luni începe noul an școlar, iar Primăria Timișoara, așa darnică cum e ea, a pregătit un mare cadou elevilor, părinților și, în extensie, tuturor timișorenilor. E vorba de un oraș întors pe dos din cauza nenumăratelor șantiere deschise. Unele cu rost, altele fără rost. Pe deasupra, multe dintre aceste șantiere (113 la număr) au fost deschise abia la sfârșitul verii, dinadins sau din prostie, deși nu e un secret că toamna străzile se aglomerează. Și nici asta poate nu ar fi o mare problemă, dacă într-adevăr s-ar lucra pe aceste șantiere, dar pe multe dintre ele nu vezi țipenie de om sau utilaj, iar pe altele vezi câte doi-trei oameni plictisiți de viață, sprijiniți de câte o lopată.
Asta probabil și fiindcă, măsură liberală, Primăria Timișoara a oferit monopol pentru toate lucrările edilitare unei singure firme. Și fiind doar o firmă, de ce să muncești repede și bine, când poți încet și prost? Că doar ești singur pe piață, faci prețul pe care-l vrei și termini lucrarea când ai chef. Rezultă un oraș haotic, o debandadă generalizată și un trafic înfiorător. De unde oameni stresați, irascibili, oricând în pragul de-a capota nervos și a produce accidente. Din nou, cei care au mai mult de suferit sunt persoanele active, cu profesii liberale, ale căror joburi implică multă deplasare. E adevărat și faptul că numărul mașinilor a crescut mult în ultima perioadă în Timișoara și aglomerația din trafic așijderea. Dar tocmai de aceea e nevoie de o viziune, de o minte limpede, de abordarea sistematică a lucrărilor. Or, în Timișoara e clar că totul se face gândit cu orice parte a corpului, cu excepția capului, sau e vorba de mult, prea mult cinism. Dacă s-a circulat extrem de greu în ultimele zile, închipuiți-vă ce urmează de luni. Răbdare și mult tutun! Luni, 11 septembrie, va fi doar un prm nivel al haosului. Urmează al doilea, la începutul lunii octombrie, când se întoarce din vacanță marea masă de studenți. Ce va fi atunci, în cazul în care nu se va închide măcar jumătate din șantierele deschise acum, e de neimaginat.
Nu știu dacă primarul Nicolae Robu, inginer fiind, bașca doctor, l-o fi studiat pe Machiavelli. Dar, deliberat sau nu, îi umează cu sârg principiile. Inclusiv sloganul său, „modernizăm Timișoara în forță” pare un derivat al machiavelicului „scopul scuză mijloacele”. Pentru a „moderniza” Timișoara în forță și fără a se consulta cu nimeni, Robu a introdus haosul și, cum spuneam, un fel de nevroză generală. Machiavelli spunea că pentru a fi atins un scop poți să utilizezi orice mijloace neortodoxe: minciună, trădare, sforărie, corupere etc. La o mică descriere a machiavelismului, a cărui principală caracteristică este cinismul, iată câteva trăsături ale persoanelor machiavelice luate după o sursă la îndemâna oricui (Wikipedia): au o părere foarte bună despre ei; acționează mult în interes propriu, chiar dacă este în detrimentul altora; se aliază cu cei puternici pentru a-și atinge scopurile. Recunoașteți personajul?
Comentarii prin facebook