Poarta de pe Calea Aradului va fi demolata. Robu: Nu e problema mea, nu ma pricep

Poarta de pe Calea Aradului va fi demolată, după ce, în prima fază, vor fi date jos plăcile de fibrociment montate în timpul „estetizării” de 50.000 de euro de acum doi ani. Primarul Nicolae Robu a anunțat că municipalitatea va contesta o parte din concluziile Inspectoratului de Stat în Construcții. Edilul acuză, pe de altă parte, „ticăloșia” celor care, spune el, au politizat întreaga tragedie.

Primarul Nicolae Robu susține că el a dispus demolarea plăcilor de fibrociment montate pe grinda metalică transversală a porții de intrare din Calea Aradului înainte de ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. „M-am mirat că probabil după ce antenele PSD din primărie au transmis la prefectură ce făcusem, doamna prefect a convocat CJSI, care mi-a transmis să fac ce eu făcusem deja. Este regretabil că unii încearcă să exploateze politic tragediile”, a declarat, marți, edilul. Acesta spune că unele concluzii ale raportului Inspectoratului de Stat în Construcții vor fi contstate. „Sunt erori în ceea ce privește anumite lucruri procedurale s-au întâmplat. Specialiștii din primărie contestă o mare parte din concluzile legate de autorizație ale ISC. Nu e problema mea, nu mă pricep (…) Ceea ce cere ISC să se fi întâmplat trebuia făcut la o autorizație normală, dar, fiind o autorizație în regim de urgență, nu era necesar. Le-am spus celor din primărie să semneze contestația în contencios, nu are primarul prerogative să stabilească astfel de lucruri”, a completat Robu.

Edilul spune că nu poate vorbi despre vinovății în acest moment și nu crede că banii plătiți pentru lucrare, în jur de 50.000 de euro, au fost cheltuiți în zadar. „Una este cauza prăbușirii acelei porți în condiții de furtună și de vânt puternic, se zice că 148 km/h ar fi avut, și alta este specularea unor erori de procedură. Răspunderile sunt și ele în consecință, depinde de cantitatea erorii făcute de fiecare. Legea e lege, cine greșește trebuie să plătească. Poate s-a prăbușit pentru erori de proiectare, poate s-a prăbușit pentru erori de execuție. Ancheta procuraturii va stabili vinovățiile (…) Primăria a plătit 50.000 euro pentru o lucrare care a însemnat schimbarea aspectului rușinos al porților. Părerea mea de rău este că opțiunea pe are am luat-o de desființare a porților nu am luat-o atunci și pentru cele 2 porți. Vă dați seama cât de disperați sunt acești oameni care politizează nenorocirile. Ei erau bucuroși că s-a întâmplat o nenorocire ca să verse lăturile pe mine. Sunt de-o ticăloșie dusă dincolo de limite, ce vină am avut eu sa devin subiect de știri naționale? Eu sufeream că s-a întâmplat o nenorocire. Am spus de la început că vreau să se desfășoare o anchetă, iar cel care a greșit să fie pedepsit (…) S-au pronunțat cumva expertiza procuraturii despre cauza prăbușirii? Eu nu exclud nimic, niciun viciu inițial, nici faptul că pur si simplu a fost o solicitare dincolo de pragurile avut în vedere de normativele în vigoare. Ce rost are să facem speculații?”, a explicat Nicolae Robu.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Timiș s-a întrunit la solicitarea prefectului Eva Georgeta Andreaș. Singurul punct discutat: punerea în siguranță a porții de intrare în Timișoara amplasată în Calea Aradului. „S-a decis efectuarea, până în 8 noiembrie, a lucrărilor în vederea punerii în siguranță a porții de pe Calea Aradului, respectiv de aducere la starea inițială, prin demolarea plăcilor de fibrociment montate pe grinda metalică transversală sub formă de fermă cu zăbrele”, este concluzia ședinței. Reamintim, pe 17 septembrie, poarta de intrare în Timișoara de pe Calea Lugojului s-a prăbușit în timpul unei furtuni extrem de violent. Structura a căzut pe mașina unui tânăr de 24 de ani, care a murit pe loc. Atât această poartă, cât și cea de pe Calea Aradului au fost „estetizate” în 2015, cu aproxmativ 50.000 de euro / bucată. Lucrările, plătite de la bugetul local, a au fost realizate prin încredințare directă de firma Stareto SRL, care a avut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu municipalitatea.

Una peste alta, până miercuri seară, „estetizarea” porții trebuie să fie dată jos. Asta înseamnă că structura de pe Calea Aradului va reveni la vechiul aspect, cel care l-a nemulțumit pe primarul Robu. Acesta admite acum că poarta va fi demolată la un moment dat. „Dacă dăm jos acele elemente acum, nu mai are rost să facem încă o dată schimbarea aspectului. N-o s-o lăsăm așa. Până acum nu am vrut să facem nicio intervenție. Am spus că poarta rămâne de martor, dacă anchetatori consideră că îi ajuta la anchetă, să meargă să vadă că a fost același proiect”, afirmă edilul. Totuși, demolarea nu se va produce până la finalizarea anchetei în cazul porții de pe Calea Lugojului. Vor fi recuperați în vreun fel banii? Robu spune că nu acesta este cel mai important lucru, dar dacă se va constata că nu s-au făcut toate lucrările prevăzute în caietul de sarcini s-ar putea ajunge în instanță cu firma care a făcut reabilitarea. „Probabil că vom ajunge la un litigiu, dacă ajungem la concluzia că nu s-a executat corect. Când se demontează se văd anumite lucruri”, a mai declarat Nicolae Robu.(sursa foto: www.ratt.ro/forum)

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

sfantul a spus: (noiembrie 7th, 2017 at 13:28 )

Daca 50 de mii de euro a dat doar pe reconditionat, cat doamne va plati pe constructia unei noi porti! ROBWLE SA TE FWT IN GWRA…TE-AM VOTAT DAR TE URASC FIINDCA ITI BATI JOC DE BANII MEI…DIN BANII LUI MATA SA PLATESTI ACUM ACELE RENOVARI SI SPER SA INFUNZI PUSCARIA CAT DE CURAND! SE VEDE DE LA O POSTA CA E VORBA DE SPAGA! CUM SA PLATESTI 50.000 EURO PRIN ATRIBUIRE DIRECTA O LUCRARE CARE NU COSTA MAI MULT DE PATRU MII DE EURO!!!

Stelu a spus: (noiembrie 7th, 2017 at 18:11 )

Oare asta e primarul meritat de orașul meu? Un habarnist urechist pare pozează în atotștiutor spre fericirea unei găști de sclavi interesați care îi aplaudă prostia? Oooo, dragă Timișoară, pe mâinile cui ai încăput. 🙁 Mi-e scârbă efectiv de acest om atât de grețos!

Soros a spus: (noiembrie 7th, 2017 at 19:11 )

El si rotarieni ar trebui sa plateasca pentru ambele porti.

Bobby a spus: (noiembrie 8th, 2017 at 12:02 )

Ba, Robule, chiar este și problema ta! Contractul a fost atribuit de Primărie, sub oblăduirea ta, iar acum nici usturoi n-ai mâncat, nici gura nu-ți pute! Ipocrizia lui Robu este absolut uluitoare și grețoasă. Minți de îngheață apele, la fel ca Ponta. Ești unul dintre cei mai descompuși moral dintre politicieni. Un megaloman și un habarnist. Oare cu ce-o fi greșit orașul ăsta de are un astfel de primar dement? Sper că acesta-i și ultimul mandat al Robului. Pe 2020 veniți la vot, să-l trimitem pe acest individ la locul lui, sub bolovanul de unde a venit. Absenteismul se plătește scump!

Nelu Moldovan a spus: (noiembrie 8th, 2017 at 12:58 )

Asa e

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social