Teatrul German a ramas fara director. Proiectul lui Lucian Varsandan, ignorat de Primaria Timisoara?

Situație ciudată la Teatrul German Timișoara, care a rămas fără director. Notat cu 9,88 la ultima evaluare, Lucian Vărșăndan a fost tratat cu spatele de reprezentanții PMT, care au decis să ignore proiectul lui de management. Totul, susțin cei de la Teatrul German, fără nicio explicație. UPDATE: Viceprimarul Dan Diaconu spune că întârzierea este cauzată de schimbările din OUG 189/2008.

Primăria Timişoara nu a încheiat cu Lucian Vărşăndan un nou contract de management, pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat Timişoara (TGST). În aprilie 2017, CL Timișoara a a aprobat rezultatul evaluării managementului, Vărșăndan fiind notat cu 9,88. De asemenea, consilierii locali au fost de acord ca acesta să depună un nou proiect de management, pentru încă un mandat de cinci ani. Lucian Vărșăndan a depus acest proiect în 2017, dar… surpriză. Primăria Timişoara nu a organizat etapa următoare prevăzută de lege, și anume analiza, de către o comisie de specialitate, a noului proiect. „Astfel, procedurile au fost întrerupte de administraţie la finalul lunii septembrie, nefiind comunicate motivele acestui fapt. În consecință, cel de-al doilea mandat de cinci ani al lui Vărşăndan, care conduce teatrul din 2007, s-a încheiat la 31 octombrie 2017”, transmit reprezentanții TGST.

Lucian Vărşăndan, licenţiat în Litere şi Drept al Universităţii de Vest din Timişoara, la TGST din 1999. În 2007, la 31 de ani, a devenit directorul teatrului, postură din care s-a preocupat deopotrivă de promovarea imaginii acestuia în peisajul teatral naţional şi de consolidarea calităţii producţiilor artistice. Pe perioada directoratului său, la TGST au fost invitaţi importanţi creatori din ţară şi străinătate, cum sunt regizorii Radu Afrim, László Bocsárdi, Alexandru Dabija, Alexander Hausvater, Yuri Kordonsky, Radu Alexandru Nica, Silviu Purcărete, Volker Schmidt, Gábor Tompa şi Niky Wolcz, scenografii Dragoş Buhagiar, Judit Dobre-Kóthay şi Helmut Stürmer, muzicienii Peter Oschanitzky şi Vasile Şirli, actorii Miklós Bács şi Sorin Leoveanu, coregrafii Florin Fieroiu şi Răzvan Mazilu şi mulţi alţii.

În luna aprilie au fost evaluați toți managerii instituțiilor culturale aflate în subordinea PMT. Ioan Coriolan Gârboni, de la Filarmonica Banatul, și Pavel Dehelean, de la Casa de Cultură, au luat 10. Balazs Attila, de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, și Lucian Vărșăndan, de la Teatrul German, au fost notați cu 9.88. Pe 25 0ctombrie, comisia specială a evaluat proiectul de management depus de Balazs, care a primit nota 10. Am încercat să obținem și o declarație oficială din partea reprezentanților Primăriei Timișoara, dar, până la ora redactării acestui material, nu am reușit.

UPDATE: Viceprimarul Dan Diaconu spune că întârzierea este cauzată de unele schimbări în legislație și că situația este analizată la nivelul PMT. „Întârzierea în analiza proiectului de management este legată de interpretarea unor prevederi ale OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor de cultură, față de care se așteaptăpuncte de vedere ale unor departamente din PMT. Din punctul meu de vedere, Teatrul German a crescut enorm în perioada în care a fost condus de Lucian Vărșăndan, premiile și calitatea prestației artistice fiind doar o parte din indicatorii care să dovedească acest lucru. Mi-am exprimat de mai multe ori aprecierea pentru actul de management și sper să găsim soluțiile pentru a continua împreună excelentul proiect al teatrului de limbă germană în Timișoara”, a declarat, pentru deBanat.ro, Diaconu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Gargamel de la stat a spus: (noiembrie 1st, 2017 at 23:50 )

Are dreptate viceprimarul cu toate ca nu a vrut sa fie direct,conform legi nu poate sa fie director.Cititi legea,vedeți ce studii are domnul si asta este.Dar la mine la stat orice se poate……tot dansul va rămâne.

Stelu a spus: (noiembrie 2nd, 2017 at 12:23 )

Problema este la Varsandan, nu la Primarie.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei

SCM Poli Timișoara este pe val. Victorie după victorie în campionat și calificare în sferturile de finală ale Cupei României, acolo unde mâine alb-violeții vor să mai facă un pas spre accederea în careul de ași. După un început nefast de sezon, Poli și-a arătat adevărata valoare pe semicercul românesc. A strâns cinci victorii la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei
iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social