O bombă explodează în cala unui avion aflat aproape de Timișoara. Cabina se depresurizează, piloții cer permisunea să aterizeze de urgență. E doar un scenariu sinistru, dar știm ce trebuie făcut în astfel de situații? Aeroportul Internațional Timişoara a fost, joi seară, scena unui exercițiu pe tema unui atentat terorist.
Confrom scenariului, în timpul zborului, un pasager a detonat un dispozitiv exploziv improvizat, aflat în cala avionului. În urma exploziei puternice a fost afectat fuzelajul aeronavei, cabina s-a depresurizat, iar aeronava a solicitat aterizarea în regim de urgență. S-a dat alarma, iar dispeceratula eroportului a inițiat procedurile conform planului de intervenție în situații de urgență. A fost anunțat serviciul unic de urgență 112, iar la sol angajații aeroportului au format dispozitive de intervenție rapidă. Deoarece la aterizare s-a simulat și un incendiu, a fost nevoie și de intervenția pompierilor. Primii care au ajuns la fața locului au fost pompierii aeroportului pentru stingerea incendiului, urmați de cei de la ISU Banat. A fost declanșată rapid procedura de evacuare a pasagerilor și a echipajului, și au fost acordate măsuri de prim ajutor răniților într-o clădire din apropiere. Brigada pirotehnică a intervenit apoi pentru a identifica eventuale dispozitive explozive.
„Este foarte important ca periodic să facem astfel de exerciții pentru a testa viteza de reacție și modul de intervenție al angajaților și al structurilor care ar putea fi implicate într-un astfel de incident. Rolul exercițiului este a ne antrena teoretic și practic. De asemenea, vrem să identificăm eventualele vulnerabilități pentru a reuși să le corectăm din timp. Cred că după exercițiul de astăzi, într-o o situație similară, aeroportul ar fi pregătit să intervină rapid”, a declarat Daniel Idolu, directorul AIT, la finalizarea exercițiului. În derularea acestuia au fost implicate Serviciul Român de Informații, DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, Parchetul Curții de Apel Timișoara, Poliția de Frontieră, Poliția Transporturi Aeriene, ROMATSA, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, SMURD, Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Wizz Air, UM 01930E, Triple Security SRL. Foarte important: pentru a nu se crea panică, pasagerii au fost informați periodic că este vorba de un exercițiu tactic și nu de o intervenție de urgență reală.
Comentarii prin facebook