Singurul rector femeie al Politehnicii Timisoara, propus la Premiul Nobel pentru… literatura

Asociaţia Italienilor din România avansează ideea că singura femeie rector a Politehnicii din Timişoara, Coleta de Sabata, ar putea fi nominalizată la Premiul Nobel pentru literatură. În vârstă de 83 de ani, aceasta este autoarea „Clanului de Niro”, o saga în 6 volume, inspirată din istoria emigrației italiene în Banat.

O scriitoare din Timiş va fi, din nou, propusă la premiul Nobel pentru literatură. Este vorba despre Coleta de Sabata, singura femeie care a ocupat, până acum, funcția de rector al Universității Politehnica Timișoara. Ideea „de Nobel” aparține Asociaţiei Italienilor din România. „Este primul anunț pe care îl fac în legătură cu propunerea noastră legat de Coleta de Sabata, mai exact de activitatea sa ca scriitor, nu numai ca profesor, cum a fost cunoscută. Ciclul de romane «Clanul de Niro» a fost propus din partea asociației pentru obținerea Premiului Nobel. Pe lângă importanța pe care o are pentru noi ca asociație, are și o valoare literară, o valoare artistică, deci este un roman care merită această propunere”, a declarat președintele Asociaţiei Italienilor din România, Ioana Grosaru, pentru Radio Timișoara. „Clanul de Niro” are șase volume și este o saga inspirată din istoria emigrației italiene în Banat. Ele urmează să fie traduse în limba italiană. Coleta de Sabata s-a născut pe 5 ianuarie 1935, la Arad. A fost studentă a UPT în perioada 1952-1957, iar în 1966 a obținut titlul de doctor inginer la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași. A devenit apoi cadru didactic la Politehnică și, în 1981, rector al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în 1989. Dincolo de activitatea științifică, domeniu în care a publicat peste 30 de volume, Coleta de Sabata este și autoarea a 16 cărți de beletristică. În 2009, Premiul Nobel pentru literatură i-a revenit unei scriitoare născute în județul Timiș, la Nițchidorf, absolventă a Liceului Lenau din Timișoara. Este vorba despre Herta Muller, care scrie în germană și română.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

birlic a spus: (aprilie 3rd, 2018 at 08:20 )

respect Doamna Rector ,sunt mandru ca v-am cunoscut

Christodorescu Ruxandra a spus: (aprilie 3rd, 2018 at 09:53 )

Doamna rector a fost casatorita cu prof. univ. Aldo de Sabata la randul sau o personalitate deosebita a Politehnicii Timisoara. Prin aceasta casatorie s-a format legatura cu comunitatea italienilor din Banat. Metitul si prestigiul deosebit al prof. Aldo de Sabata nu trebuie niciodata uitat. Sunt convinsa ca Asociatia italienilor din Banat cunoaste acest lucru.

Christodorescu Ruxandra a spus: (aprilie 3rd, 2018 at 10:24 )

Rectific: Prof.Ioan de Sabata a fost sotul doamnei rector Coleta de Sabata. Aldo de Sabata este fiul sau.

Popa BUCIFER a spus: (mai 15th, 2018 at 21:37 )

Aici, cu Alfred Nobel, e o mica incurcatura: Va primi nu premiul Nobel, ci dinamita Nobel ! Si nu madam, ci ziarista care nu are simtul ridicolului !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social