În aclamațiile zgomotoase ale poporului PSD – Antena 3 a reușit s-o doboare pe Laura Codruța Kovesi din fruntea DNA. În aplauzele grupărilor infracționale organizate l-a schimbat și pe șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, cu un personaj obedient. (La DNA încă mai caută un șef suficient de slugarnic și slab pregătit pentru a nu mai face probleme. Eventual un procuror care n-a instrumentat niciodată un caz de corupție, cu excepția unor „nași” de trenuri sau chelneri care furau la halba de bere.) A transformat Inspecția Judiciară într-un ciomag la adresa tuturor magistraților care mai cred în independența Justiției și statul de drept. Și-a dat girul pentru tot felul de modificări ale legilor Justiției, toate în favoarea infractorilor și împotriva victimelor. Pe scurt, acestea sunt „realizările” sinistrului personaj care ocupă funcția de ministru al Justiției, pe numele său Tudorel Toader. În mod cert cea mai mare catastrofă pusă în această funcție de la Rodica Stănoiu încoace. (Florin Iordache a stat prea puțin în funcție pentru a putea face multe lucruri rele.)
În fața tăvălugului infracțional girat de Toader a mai rămas doar șeful Parchetului General, Augustin Lazăr. Asupra căruia Toader a anunțat în urmă cu câteva zile demararea unei evaluări. Exact cum s-a întâmplat și în cazul Kovesi. Se știe, Lazăr a fost tot timpul un ghimpe pentru grupul organizat care a juns la conducerea României. A criticat modificările aduse legilor Justiției, a făcut același lucru și în privința modificărilor la Codurile penale. Totodată a susținut-o pe Kovesi până în ultima clipă. Toate acestea sunt motive suficiente pentru ca Lazăr să fie îndepărtat. Coincidența face ca acest lucru să fie anunțat de Toader tocmai în momentul în care Parchetul General a demarat o amplă anchetă vizavi de măcelul jandarmilor din 10 august.
Pe scurt, shematic, Parchetul General începe o anchetă care poate să ajungă (și ar cam trebui) la cel puțin un membru al Guvernului (Carmen Dan). În mijlocul anchetei, un alt membru al Guvernului (Tudorel Toader) vrea să schimbe șeful instituției care s-ar putea să-i ancheteze colegul. Asta mai înseamnă stat de drept, justiție independentă? Sau avem de-a face realmente cu un grup infracțional organizat care a ocupat România?
În momentul anunțării evaluării lui Lazăr, Toader a spus că e ceva normal, că același lucru îl va face cu toți șefii din sistem. Foarte bine. Dar o autoevaluare își va face când va termina toate evaluările? Fiindcă ar fi interesant și acest lucru. Ar putea începe, de exemplu, cu o contabilizare a numărului de români care au avut de suferit în urma aplicării recursului compensatoriu pentru a scoate mii de pușcăriași de după gratii. Respectiv, câți români au fost uciși, câte femei au fost violate, câți copii abuzați, câte persoane tâlhărite etc. de către cei care au ieșit mai repede din pușcării prin bunăvoința lui Toader. Dacă tot nu mai poate de dragul infractorilor din spatele gratiilor și a condițiilor în care sunt „cazați”, poate ne spune Tudorel Toader câte noi închisori a început să ridice. Niciuna? În condițiile în care aflăm de la colegii lui de cabinet că economia României bubuie și se dezvoltă într-un an cât altele în 20? Dacă tot n-a făcut noi pușcării, ce investiții a făcut pentru a ameliora condițiile din spatele gratiilor? Niciun leu? Deci miza nu o reprezintă condițiile din detenție ci doar eliberarea infractorilor și modificarea legilor astfel încât să fie tot mai dificil să trimiți infractori după gratii.
Și ar mai conta în această evaluare și avertizările venite din partea Comisiei Europene vizavi de măcelărirea legilor Justiției. Sau ale Comisiei de la Veneția vizavi de modificarea Codurilor Penale. Și, evident, ar conta și MCV-ul care foarte probabil nu va fi ridicat în perioada următoare. Și să mai explice Tudorel Toader românilor care mai circulă în alte țări de ce nu suntem primiți în Spațiul Schengen. Oare nu are legătură acest refuz cu faptul că el a readus Justiția sub papucul politicului, aruncând în aer statul de drept? În final, evaluarea ar trebui să arate și de ce infractorii nu mai au nicio teamă, fiindcă au în Tudorel Toader cel mai mare suporter. În fine, concluzia evaluării ar fi modul în care poți să te transformi din ministru al Justiției în avocatul penalilor.
Comentarii prin facebook