Jubileu la Institutul pentru Tehnică de Calcul. Amintiri despre MECIPT

În urmă cu 50 de ani, un nucleu de ingineri, specializați și pasionați de calculatoare, a înființat filiala timișoreană a Institutului pentru Tehnică de Calcul, pe scurt ITC. Aceștia sunt și cei care au pus bazele și ulterior au lucrat la primul calculator din mediul universitar din România, denumit MECIPT (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara).

Printre ei îi amintim pe Vasile Baltac, Dan Bedros sau Horia Gligor. Aceștia s-au reîntors, vineri, la Politehnică, pentru a sărbători semicentenarul filialei timișorene a ITC. În cadrul întâlnirii, care a debutat cu un moment de reculegere în memoria celor care nu mai sunt în viață, s-a vorbit despre primul calculator conceput în întregime la noi. Ei și-au amintit condițiile grele în care a fost realizată MECIPT, respective în perioada războiului rece, atunci când era imposibilă orice comunicare cu țările occidentale.

În 1989, ITC Timişoara avea 800 de angajaţi, din care 500 lucrau la fabrica de memorii şi 300 creau soft. În acest moment, domeniul IT din România este influențat de foşti angajaţi ai ITC Timişoara, aceştia fiind acum la conducerea unora dintre cele mai importante companii, atât cu capital românesc (unii au propriile firme), cât şi cu capital străin. Tot în cadrul aniversării a fost lansată și cartea „Un institut pentru istorie. Semicentenarului Institutului pentru Tehnică de Calcul”, realizată de un colectiv de autori, coordonat de profesorul Vasile Baltac, primul director al ITC.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top