Situația copiilor ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate este extrem de dificilă. Aceștia rămân în grija rudelor sau ai apropiaților, care de multe ori nu au drepturi legale asupra lor. Asociația Salvați Copiii are de acum o linie telefonică specială unde va oferi sfaturi psihologice și legale.
Numărul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate este foarte greu de definit. Statisticile din 2015 prezintă diferențe substanțiale. Spre exemplu, din documentele Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului reiese că, în România, 60.041 de copii au părinții plecați în străinătate. Datele inspectoratelor școlare județene arată însă că 160.240 de copii se află în această situație. În ceea ce privește Timișul, DGASPC are date care demonstrează că 2.338 de copii au părinții plecați la muncă, ISJ susține însă că e vorba despre 8.369 de copii care se află în această situație. De ce există așa diferențe mari între statistici? Pentru că părinții nu sunt la curent cu legile. Când pleacă la muncă peste hotare, ei au obligația să anunțe la primărie unde merg, pe ce perioadă și cine va fi tutorele legal al copilului. Foarte mulți nu știu însă acest lucru, așa că direcțiile specializate pentru a se ocupa de micuți află de situația lor din diferite surse sau de la școală. „Există foarte multe cazuri în care tutorii nu știu ce drepturi legale au. Unii copii nici măcar nu au un tutore delegat. S-a întâmplat să fie nevoie de intervenții chirurgicale pentru care e nevoie de acordul părinților, dar nu a fost nimeni care să poată să semneze. Este o situație foarte complicată”, a explicat Mihai Gafencu, președintele Salvați Copiii Filiala Timișoara.
Legislația greoaie, dar și părinții care de multe ori nu fac demersurile necesare înainte de plecarea la muncă i-au determinat pe reprezentanții Salvați Copiii să ia măsuri. Din noiembrie, părinții, tutorii și chiar copiii vor avea la dispoziție o linie telefonică, la care vor putea să primească informații. Help-line-ul va funcționa de luni până vineri, între orele 9,30 și 17,30, la numărul 0800.070.040. La dispoziție le vor sta atât psihologi, cât și persoane care pot oferi informații despre drepturile copiilor și despre serviciile de care pot beneficia. De asemenea, la dispoziția celor interesați este și o platformă online unde pot fi găsite informații importante. „Lipsa de informații a părinților și a persoanelor în grija cărora sunt lăsați copiii, precum și incapacitatea lor de a răspunde adecvat unor nevoi specifice pe care le au aceștia îi afectează negativ pe copii de la vârste fragede. În lipsa unui reprezentant legal, ei nu se pot bucura pe deplin de toate drepturile lor. Sperăm ca prin campaniile de informare și prin serviciul nostru de consiliere telefonică și online să reușim să îmbunătățim nivelul de protecție pentru cât mai mulți copii din România afectați de migrația economică a părinților”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii.
Comentarii prin facebook