Unul dintre cele mai importante tezaure descoperite vreodată în România s-ar putea întoarce acasă, sub forma de replică. Primarul Dănuț Groza a reluat demersurile pe acest subiect, iar soluția ar putea veni de la Szeged. Comoara în original este expusă la Muzeul de Istoria Artelor din Viena.
Tezaurul a fost descoperit pe 3 iulie 1799, în Sânnicolau Mare, în timp ce unul dintre localnici, Nera Vuin, săpa o groapă în curtea casei sale. Este vorba despre 23 de obiecte din aur, în greutate de aproximativ 10 kilograme, realizate în perioada Evului Mediu timpuriu. Descoperirea a făcut mare vâlvă la vremea respectivă, iar originea tezaurului nu este pe deplin lămurită nici astăzi. Obiectele au fost datate între secolele IV-IX și au intrat imediat în colecția Curții Imperiale de la Viena. Tezaurul se află, în prezent, la Muzeul de Istoria Artelor din Viena. Tezaurul este alcătuit din şapte ulcioare, două farfurii mai mari, două mici, două patere şi un platou oval, un bol, trei pocale, două potire, două căni şi un corn în formă de pâlnie. Majoritatea acestor obiecte poartă inscripţii, unele în greacă, dar altele nu au fost descifrate nici până acum.
O copie a comorii de la Sânnicolau Mare se găsește în prezent la Szeged. Aici a mers, la începutul săptămânii, și primarul din Sânnicolau Mare, Dănuț Groza. „Am discutat cu directorul muzeului de acolo despre cumpărarea unei copii a acestui tezaur. La Szeged există o copie și se pot face reproduceri și după copii. Sunt vreo două firme în Ungaria care se ocupă cu astfel de reproduceri și care acordă certificat de autenticitate, fiindcă și astfel de copii trebuie să îndeplinească unele standarde”, a spus, pentru deBanat.ro, Dănuț Groza. Nu este primul demers pe care îl face acesta. „Acum cinci ani am fost la Sofia, pentru că și acolo se află o copie a tezaurului, într-un muzeu deschis în fosta casă a lui Todor Jivkov. Am fost împreună cu Gheorghe Nacov, primarul din Dudeștii Vechi. Din păcate, firma care urma să realizeze copia cerea bani în avans și nu aveam cum să fac asta, din bani publici. Așa că am renunțat la pista Sofia, dar nu și la idee”, afirmă edilul sânmiclăușean.
„Trebuie acum să ne înțelegem și la preț, peste două săptămâni merg din nou să discut cu firmele. N-am renunțat la aducerea unei astfel de copii, mai ales acum, după ce am reabilitat muzeul din oraș”, a mai declarat Dănuț Groza. Conform acestuia, copia ar urma să fie din bronz suflat cu aur. Tezaurul de la Sânnicolau Mare a fost expus la Budapesta de două ori, prima dată în 1884, apoi în 2002, la aniversarea a 200 de ani de la fondarea Muzeului Naţional al Ungariei. În România, el nu a fost expus niciodată.
Comentarii prin facebook