Chiar în ziua în care PNL va valida lista de candidați din Timiș la alegerile parlamentare, studenții cer intervenția guvernului. Ei solicită Executivului să nu mai permită rectorilor să fie și parlamentari. Primul pe lista PNL Timiș la Camera Deputaților este Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest. Acesta a declarat că n-ar ezita dacă ar fi pus să aleagă între politică și educație.
PNL Timiș va avea, de luni după-amiază, oficial, liste de candidați la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Primul la Camera Deputaților este Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara. Legea permite, în acest moment, ca un rector să poată fi în același timp parlamentar. Lucrurile s-ar putea schimba însă, dacă o solicitare a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) adresată guvernului va fi luată în considerare. „În condițiile în care mai mulți rectori ai unor universități din România și-au anunțat public intenția de a candida la alegerile parlamentare din această toamnă pe listele unor partide politice, considerăm absolut necesar ca incompatibilitățile între funcțiile de conducere din universități și calitatea de parlamentar sau lider de partid politic să fie reintroduse, pentru a evita transformarea instituțiilor de învățământ superior în arene care să servească luptelor sau intereselor politice (…) Pentru a crea premisele unei dezvoltări sănătoase a sistemului educațional românesc, solicităm Guvernului României și premierului Dacian Cioloș să adopte de urgență măsuri care să reglementeze din nou incompatibilitatea dintre o funcție de demnitate publică sau conducere în statul român sau administrația locală sau într-un partid politic și o funcție de conducere din universitate”, se precizează într-un comunicat al ANOSR, semnat de președintele organizației, timișoreanul Vlad D. Cherecheș. Acesta este liderul Organizației Studenților din Universitatea Timișoara (OSUT), instituția condusă de Marilen Pirtea.
Până în decembrie 2012, Legea educației naționale prevedea că „persoanele care ocupă o funcție de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcția de rector pe perioada îndeplinirii mandatului (…) funcția de rector este incompatibilă cu deținerea de funcții de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului”. Aceste reglementări au însă abrogate printr-o ordonanță de urgență. „Politica nu are ce căuta în universități. Avem nevoie de oameni cât mai bine pregătiți în Parlamentul României și sunt convins că o parte dintre actualii rectori ai instituțiilor de învățământ superior din România ar putea crește semnificativ nivelul dezbaterilor din acest for, dacă ar fi aleși senatori sau deputați. Dar, dacă aleg să meargă pe calea politicii, aceste persoane ar trebui să renunțe imediat la funcția de rector sau la orice altă funcție de conducere pe care o ocupă într-o universitate. Nu considerăm că o persoană se poate dedubla și poate fi politician doar în parlament, nu și în universitate”, susține Cherecheș. În august 2016, Marilen Pirtea declara, pentru deBanat.ro, că, dacă ar trebui să aleagă, nu ar ezita. „În prezent, funcția de rector este compatibilă cu cea de deputat. Dacă am făcut ceva pentru Timișoara din postura de rector, cred că, dublând cu funcția de deputat, pot să fac mai mult. Dacă se va schimba însă legea, vreau să fie clar: nu voi renunța la funcția de rector”, afirma rectorul UVT.
Comentarii prin facebook