Unii au investit în imobiliare, alţii, în bănci. Pentru unii dintre candidaţii din Timiş, indemnizaţiile de parlamentar vor reprezenta un bacşiş. Evident, în cazul în care vor intra în legislativ. Pentru alţii, vor fi o adevărată mană cerească, fiindcă se zbat la limita sărăciei. Sau cel puţin asta rezultă din declaraţiile de avere.
De departe, cel mai bogat candidat este şefa liberalilor, Alina Gorghiu, la polul opus fiind un „adevărat liberal” din ALDE, Marian Cucşă, locul I pe lista de deputaţi a partidului lui Tăriceanu. Ce averi au strâns candidații de Timiş consideraţi eligibili, vedeţi în rândurile următoare. Nu toţi candidaţii au declaraţiile publice, astfel că unii, chiar consideraţi eligibili, nu apar mai jos.
PSD-istul Simonis e dator vândut, colegul Pau n-are casă
Eugen Dogariu, cap de listă PSD la Senat, va fi la primul mandat de parlamentar, având în CV trecute funcţiile de secretar de stat, prefect şi subprefect de Timiş. El deţine un teren intravilan la Pişchia, o casă degradată în aceeaşi comună şi o casă căreia nu-i menţionează locul, probabil Timişoara. Dogariu conduce un automobil Audi din 2012 şi un Mercedes mai vechi, din 1997. PSD-istul se laudă cu conturi bancare în valoare de aproape 100.000 de lei, iar salariul de prefect din ultimul an a ajuns la 73.244 de lei. Locul II la Senat pe lista PSD, Adrian Diaconu este actualmente deputat, fiind ales în 2012 pe lista PP-DD. El deţine o casă şi un teren la Dumbrăviţa, are două automobile WV din 2007, respectiv 2009, dar niciun cont bancar. E drept, n-are nici datorii. Ca deputat, a luat în ultimul an un salariu de 63.974 de lei. Bani mai mulţi a adus în casă soţia, angajată a Ministerului de Interne, detaşată în Germania, care a câştigat în ultimul an 32.202 euro şi 2.815 lei. Primul loc pe lista PSD la Camera Deputaţilor, Călin Dobra stă foarte bine la captolul imobiliare. El deţine trei apartamente, din care două în Lugoj, unul la Arad, cu suprafeţe cuprinse între 52 şi 124 metri pătraţi. În plus are două spaţii comerciale în Lugoj şi două terenuri intravilane în aceeaşi localitate. Deţine un automobil Skoda şi conturi bancare de peste 25.000 de lei plus 1.700 de euro. În schimb, are datorii de 15.000 de euro şi 23.400 de lei. Locul II pe lista de deputaţi, Alfred Simonis are un apartament în Timişoara şi un teren intravilan concesionat la Moşniţa Nouă. N-are conturi bancare, fiind însă înglodat în datorii: 355.000 de lei plus 8.000 de euro. A câştigat în ultimul an ca director executiv la aeroport şi şef sucursală la SC Smart un total de 85.392 de lei. Aflat pe locul III la Camera Deputaţilor, Adrian Pau a investit în imobiliare, având patru terenuri. El mai deţine un spaţiu comercial în Timişoara, dar nu-şi declară nicio locuinţă proprietate personală şi nici vreun bun mobil. N-are conturi bancare, în schimb are o datorie de 65.000 de lei. În ultimul an a câştigat puţin peste 25.000 de lei ca director ANIF şi consilier judeţean.
Latifundiarul Ben Oni şi averea fabuloasă a Alinei Gorghiu
Preşedinte PNL, Alina Gorghiu are în spate trei mandate de deputat, acum fiind însă pe primul loc pe lista de Senat a liberalilor în Timiş. De departe cel mai avut candidat din Timiş, ea deţine o casă şi două apartamente în Bucureşti plus un teren în Mogoşoaia. Are bijuterii şi ceasuri împreună cu soţul Lucian Isar în valoare totală de 83.000 de euro. Tot împreună cu soţul, Alina Gorghiu a reuşit să adune o adevărată avere în bănci. În nenumărate conturi a strâns: 1,36 milioane de lei, 674.000 de euro, 139.000 dolari plus 175.000 lire sterline. Împreună au şi datorii, totalizând 225.000 de euro. Deschizător al listei pentru Camera Deputaţilor, rectorul UVT Marilen Pirtea deţine o casă, două apartamente şi două terenuri. El conduce un BWV X1 din 2013, iar în bănci are conturi de 223.000 de lei plus plasamente de 105.000 de euro. Pe de altă parte are o datorie bancară de 24.400 de euro. În calitate de rector a obţinut aproape 150.000 de lei în ultimul an. Cu toate că nu e asimilat ca timişorean, senatorul Ben-Oni Ardelean a investit mult în terenuri în Timişoara, devenind un adevărat latifundiar. Un fel de Gigi Becali al politicii locale, el deţine 13 terenuri de casă plus unul agricol. Şi asta nu e totul. Ardelean mai are o casă de locuit cu patru apartamente plus o casă plus un apartament. În ultimul an a vândut o casă în Haţeg şi-un apartament în Timişoara. La capitolul autoturisme, are un Audi şi un WV. În relaţia cu băncile e tanda pe manda: are un cont bancar de 30.000 de dolari şi o datorie de 21.000 de euro.
„Tăricean” bogat, „tăricean” sărac
Cap de listă ALDE la Senat, Petre Ehegartner deţine două case, una în Timişoara, alta în Giroc, un spaţiu comercial şi trei terenuri, din care două intavilane şi altul agricol de zece hecatre. Actualul senator are două conturi bancare destul de bine alimentate: 62.800 de euro şi 16.000 de dolari. Pe de altă parte, are şi o datorie bancară de 29.334 de euro. În ultimul an a câştigat 62.000 de lei indemnizaţie de senator. Primul loc pe lista de deputaţi ALDE, Marian Cucşă pare a fi cel mai sărac candidat. El deţine doar o garsonieră de 35 mp, având în schimb datorii bancare de 113.000 de lei. În rest, declaraţia de avere este albă.
Cătălin Drulă, tânăr şi bogat
Primul loc pe lista de Senat a PMP, Radu Şumălan deţine o casă la Cerneteaz plus două terenuri. În rest n-are nimic nici maşini, nici conturi etc. Ca dascăl universitar la USAMVB, el a câştigat în ultimul an 55.000 de lei. Cătălin Drulă, deschizătorul listei USR la Camera Deputaţilor, deţine un teren intravilan în Mogoşoaia, dar în schimb n-are locuinţă. Conduce un BMW din 2012 şi are mai multe conturi bancare, având mare încredere aici în dolarul american. Respectiv are în conturi 137.000 dolari, 23.500 lei şi 19.500 euro. El are declarate mai multe surse de venituri, cea mai importantă fiind de consultanţă în tehnologia informaţiei prin care a câştigat în ultimul an aproape 350.000 de lei. Mai trebuie precizat că, din cauză că site-ul Camerei Deputaților funcționează doar sporadic, Ziaristul de terasă nu a apucat să studieze și declarațiile de avere ale altor deputați în funcție, candidați pentru un nou mandat.
Comentarii prin facebook