Avem un număr impresionant de clădiri istorice, peste 14.000, și unul cel puțin la fel impresionat de imobile cu poveste lăsate să se distrugă. Un proiect în premieră pentru Timișoara își propune să salveze o parte din aceste case, grație implicării unor investitori privați.
Timișoara: peste 14.000 de clădiri istorice, din care peste 90% sunt în stare proastă, și titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Sunt elementele care au dus la inițierea unui proiect absolut necesar: Timișoara Premium Exposed City. Ideea aparține Asociației Expose Architecture, Consulatului Onorific al Italiei la Timisoara și Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Practic, acesta își propune ca, până în 2021, să crească numărul imobilelor istorice renovate, în paralel cu promovarea pe termen lung a brandingului de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european. În prima fază vor fi identificate 20 sau 30 de imobile din cartierele Traian, Iosefin, Cetate, care vor fi promovate în vederea restaurării lor, grație unor investitori privați. Va fi vorba de acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat, între proprietarii acestor clădiri și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu.
„Este un proiect lansat din spirit civic, pentru realizarea căruia este nevoie curaj, de relaționare și implicare directă. Facem așadar apel la toți cei care au putere financiară, de decizie, socială, media, etc. și care cred în șansa lor de a marca istoria Timișoarei”, spune arh. Raluca Pescar, președinte al Asociației Expose Architecture. „Timișoara Premium Exposed City este o nouă șansă pentru conservarea patrimoniului. Este nevoie de o strategie promovată la nivel de oraș, în scopul informării cetățeanului cu privire la patrimoniu, conservare, restaurare și cu privire la ceea ce poate face fiecare în sensul păstrării substanței istorice a orașului”, explică, la rândul ei, ing. Maria Tîrtea, consilier patrimoniu imobil de la DJC Timis
Urmează acum identificarea unor clădiri care să facă parte din acest proiect și lansarea unui apelul public către investitori. În paralel, va demara o platformă online a proiectului, cu marcarea clădirilor selectate, astfel că oricine va putea urmări în timp real ce se întâmplă cu acestea. În Timișoara a fost reabilitată deja o clădire importantă, grație unui investitor privat. Este vorba despre fațada Vicariatului Sârbesc, în a cărui readucere la viață s-a implicat cel mai mare producător de bere local.
Comentarii prin facebook