Numărul virozelor respiratorii este în creștere cu opt procente, conform datelor centralizate de Ministerul Sănătății. Cei mai afectați sunt bătrânii și copiii. Vestea bună este că nu s-a confirmat niciun caz de gripă. În același timp, continuă campania gratuită de vaccinare antigripală.
Până în prezent, 112.619 persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire au fost vaccinate gratuit în cadrul campaniei de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătăţii. Au fost imunizate, cu prioritate persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi.
În Timiș au ajuns, în prima fază, 6.000 de vaccinuri, care au fost împărțite săptămâna trecută medicilor de familie. Aceștia au primit câte 20 de vaccinuri per cabinet. În această săptămână au fost distribuite alte doze. În 2011, Ministerul Sănătăţii cumpără un milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cadrul campaniei de vaccinare gratuită antigripală din sezonul 2011-2012. În actualul sezon rece, în România nu s-a înregistrat niciun caz de gripă confirmat după analizele de laborator. De asemenea, numărul cazurilor compatibile clinic cu gripa înregistrate la nivel național a fost mai mic decât cel inregistrat în săptămâna precedentă, adică 70, față de 83.
Este însă în creștere numărul de infecții respiratorii acute. În ultima săptămână pentru care au fost centralizate datele s-au înregistrat 90.647 cazuri de viroze, mai mult cu aproape 8% decât în intervalul anterior.
Simptomele virozelor respiratorii sunt congestia mucoasei nazale cu rinoree, strănutul frecvent, durerea de gât, durerea de cap, oboseala accentuată, rareori subfebrilitate sau febră moderată. Infecțiile respiratorii acute se pot prezenta sub mai multe forme: rinită, faringită, laringită, traheită, bronșită, pneumonii. Pentru a preveni îmbolnăvirile, medicii recomandă o alimentațiă bogată în vitamine și minerale, dar și respectarea strictă a reguilor de igienă – spălarea pe mâini, folosirea batistelor igienice, suflarea corectă a nasului. De asemenea, nu uitați să aerisiți încăperile și evitați contactul cu persoanele bolnave. Nu vă tratați singuri și prezentați-vă imediat la medic, dacă aveți simptome dintre cele enumerate mai sus.
Comentarii prin facebook