Oficial, Timișoara e un oraș din ce în ce mai curat și mai puțin poluat. O afirmă autoritățile, o citesc cetățenii pe panourile de informare privind calitatea aerului. În realitate, din Europa, Timișoara se vede diferit. Nemții susțin chiar că situația e foarte gravă.
Ultimele măsurători ale stațiilor de monitorizare a calității aerului din Timișoara arată ca poluarea cu praf s-a menținut la cote reduse. Conform oficialilor de la Agenția de Protecția Mediului Timiș, de la începutul anului și până acum, în orașul de pe Bega a fost înregistrată o singură depășire a cotelor maxime admise.
Practic, această reducere a poluării cu praf e prea puțin simțită de localnici. Străinii n-o percep aproape deloc. O afirmă, de altfel, orice străin proaspăt ajuns la Timișoara, care începe brusc să strănute, la scurt timp după ce a coborât din mașina care l-a adus de la aeroport. Deutsche Welle susține că Timişoara este unul din primele cinci orașe poluate oraşe din Europa. Nemții citează un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Raportul indică cele mai poluate orașe europene. Pe primul loc e Sarajevo, cu 117 micrograme de praf într-un metru cub de aer, în timp ce rata admisă de Uniunea Europeană e de 40 micrograme. După Sarajevo urmează Tetovo, Skopje, Plovdiv şi Timişoara.
România a fost deja avertizată cu amenzi de Comisia Europeană, din cauza poluării cu praf din marile orașe. Timisoara s-a aflat în top din acest punct de vedere, iar ca urmare a planului de măsuri impus de CE a fost înființat un grup de lucru pentru monitorizarea calității aerului. Acesta se reunește periodic, având și rolul de a propune măsuri pentru reducerea poluării cu praf.
Situașia e așa disperată, că până și românii vor soluții drastice. Potrivit lui Adrian Stoica, preşedintele Grupului de Iniţiativă şi Promovare a Opiniei Publice, citat de Deutsche Welle, e nevoie de o taxă de mediu pentru a se stopa această poluare.
Comentarii prin facebook