Clubul Timișoara al Asociației Pro Democrația trimite, duminică, prin fax, către consiliul local, textul plângerii prealabile prin care solicită revocarea HCL privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu și fără stăpân și a animalelor de companie.
Pro Democrația este nemulțumită de felul în care a fost adoptată hotărârea referitoare la pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân. Proiectul a fost publicat pe 12 martie și votat două zile mai târziu, într-o ședință extraordinară a CL, fără organizarea unei dezbateri publice. O astfel de solicitare a fost înregistrată din partea asociației Ecovet, dar a fost ignorată.
Cristian Bratu, coordonatorul APD Timișoara, explică: „Hotărârea a fost adoptată fără respectarea art. 6 din Legea nr. 52/2003, care prevede ca anunţul privind elaborarea unui proiect de act normativ să fie publicat cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea la vot în plen. În plus, CLT trebuia să stabilească, la momentul publicării anunţului, o perioadă de cel puţin zece zile, în care să primească propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul actului normativ”.
Cei de la Pro Democrația spun, de asemenea, că discuțiile de pe Facebook, preferate de primarul Nicolae Robu în locul dezbaterilor publice, nu sunt relevante. „Apelarea la instrumente ale mediul virtual nu poate constitui o alternativă, în regim de exclusivitate, la obligativitatea organizării de consultări ale cetăţenilor în forma prevăzută de lege.
Nu toată lumea are acces la Internet și, cu atât mai puţin, la diversele reţele de socializare. În plus, deoarece e greu de stabilit identitatea reală și zona în care locuiesc utilizatorii, rezultatele unor consultări desfăşurate în mediul virtual sunt suspectabile, printre altele, de a fi deturnate de fenomene precum intervenţia membrilor de partid la comandă politică”, mai spune Bratu.
Plângerea prealabilă va fi depusă luni, 25 martie, la registratura Consiliul Local Timișoara, după ce va fi trimisă, duminică, și prin fax. „Demersul APD-Timișoara se referă la procesul legislativ și la relația instituției publice în cauză cu cetățenii, nicidecum la conținutul proiectului de hotărâre în discuție”, conchide Cristian Bratu.
În momentul în care APD și-a anunțat intenția de a cere anularea HCL, replica supărată primarului Nicolae Robu a venit prompt: „Se găsește Pro Democrația, care e specialist și în câini văd, mai nou, să conteste… Eu am de lucrat pentru Timișoara și n-am vreme de pierdut nici pentru Pro Democrația și nici pentru altcineva”. Acum, APS solicită și sancționarea celor vinovați de încălcarea legii privind transparența decizională.
Comentarii prin facebook