Studenții Universității de Vest s-au înghesuit să-și facă abonamente gratuite la RATT, astfel că, în numai trei luni, fondurile alocate de Ministerul Educației pentru tot anul aproape că s-au terminat. Reprezentanții OSUT le recomandă tinerilor să nu-și facă abonamente dacă nu au neapărată nevoie.
Universitatea de Vest nu mai decontează integral abonamentele de transport pentru studenții săi. De la 1 aprilie se revine la vechiul sistem, în care la ghişeu se plăteşte jumătate din valoarea abonamentului, iar pe baza chitanțelor depuse la secretariatele facultăților UVT va vira suma în conturile studenților.
Totul pleacă de la felul în care Ministerul Educaţiei Naţionale înțelege să respecte Legea Educației, conform căreia ministerul asigură 50% din valoarea abonamentelor tuturor studenţilor pentru transportul local în comun. Instituția a alocat însă UVT fonduri doar pentru cei aproximativ 8.000 de studenţi aflaţi în regim fără taxă. În plus, unui student i se alocă lunar nouă lei în acest scop, în condiţiile în care un abonament general costă peste 46 de lei.
În aceste condiții, cărora li se adaugă faptul că numărul abonamentelor a crescut foarte mult de când s-a introdus gratuitatea direct de la ghişeu, UVT a epuizat aproape complet fondurile. „Pentru a nu ajunge în situaţia de a nu mai deconta niciun abonament, OSUT încurajează studenţii să-şi facă abonament doar în condiţiile în care au neaparat nevoie, şi doar pentru liniile pe care au nevoie”, precizează Gerlinde Iuhasz, reprezentatul OSUT.
Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara este în negocieri cu Ministerul Educaţiei Naţionale, pentru suplimentarea fondurilor alocate pentru transportul în comun. De asemenea, se poartă discuții cu Primăria Timișoara și RATT, pentru găsirea unei soluţii.
Comentarii prin facebook