Finanţarea de bază pentru învăţământul preuniversitar este asigurată, de acum, înainte, din resurse publice şi în cazul unităţilor private acreditate. Aşa prevede noua lege a învăţământului, intrată în vigoare în luna februarie.
Prin finanţare de bază se înţeleg cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite de lege, precum şi contribuţiile aferente acestora, cheltuielile cu formarea şi evaluarea personalului, cu materiale şi servicii, precum şi cele pentru întreţinerea curentă. „Va fi o concurenţă mai mare acum între grădiniţele de stat şi cele private. Nu ştiu exact câte dintre unităţile private au şi acreditare, aproape toate, şi dacă nu, sunt în curs de a o obţine”, spune Halasz Francisc, inspector şcolar general adjunct.
Directorii grădiniţelor private din Timişoara consideră că banii sunt bineveniţi, mai ales că legislaţia din România prevede că unităţile de învăţământ privat funcţionează conform principiului non-profit, adică tot ce câştigă trebuie să reinvestească în acceaşi activitate. Finanţarea de la stat motivează pentru obţinerea acreditării. „Încă funcţionăm ca un club de preşcolari, pentru că avem foarte mulţi copii mici şi o singură grupă pregătitoare. Nu suntem acreditaţi încă, pentru că perioada necesară este foarte lungă, am depus însă actele. Prind bine bani de la stat”, spune Cristina Muntean, directoarea unei grădiniţe private. „Noi urmează să ne acredităm, ne vine rândul, ca să zic aşa, în 2012, pentru că trebuie avem o generaţie de copii absolvenţi, pentru a obţine acreditarea. Banii sunt bineveniţi, importantă este educaţia copiilor”, este de părere şi Adina Jenaru, directoarea altei grădiniţe private. În Timişoara sunt, conform informaţiilor de la ISJ, 14 grădiniţe private.
Comentarii prin facebook