Guvernul a aprobat, luni, proiectul de modificare a Codului muncii. Documentul a fost trimis deja la parlament, în vederea angajării răspunderii. Sindicatele au anunțat ample manifestari de stradă, iar opozitia pregătește o moțiune de cenzură.
Guvernul s-a reunit luni, în ședință specială, pentru a aproba varianta finală a proiectului de modificare a Codului muncii, urmând să-și angajeze răspunderea în fața parlamentului. Premierul Boc a precizat că nu are emoții în privința unei moțiuni de cenzură care ar putea fi depusă de opoziție la asumarea răspunderii. Principalul motiv pentru care sindicatele nu sunt de acord cu noua variantă a Codului muncii este eliminarea contractului colectiv de muncă la nivel național. Contractele colective de muncă urmează să fie încheiate la nivelul angajatorilor sau al ramurilor de activitate. Alte prevederi pe care sindicatele nu le accepta sunt prelungirea perioadei în care pot fi incheiate contracte pe perioada determinată, de la 24 de luni la 36 de luni, concedierea fără preaviz când angajatul este în probă, prelungirea perioadei de probă sau facilitarea muncii prin agent de muncă temporară. Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat că PSD și PNL lucrează deja la textul moțiunii de cenzură pe care Uniunea Social Liberală o va depune după ce guvernul își va asuma răspunderea pe Codul muncii. Ponta a afirmat că modificările propuse de guvern nu vor flexibiliza piața muncii și nu vor duce la crearea de noi locuri de muncă.
Update: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul muncii marţi, 8 martie, de la ora 10. Parlamentarii pot depune amendamente până vineri seara.
Comentarii prin facebook