Transferul parcării din spatele magazinului „Bega” în proprietatea fraților Cristescu s-a făcut ilegal. La această concluzie au ajuns juriștii Primăriei Timișoara, care se pregătesc să atace în instanță decizia Ministerului Economiei, datată aprilie 2014 și bazată pe o hotărâre de guvern din 1991.
Primăria a aflat, zilele trecute, că nu se mai află în posesia parcării din spatele magazinului „Bega”. Pe 18 aprilie 2014, Bega Turism SA, deținută de frații Cristescu, a primit un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra acestui teren, emis de Ministerul Economiei. În 10 decembrie 2014, Bega Turism s-a intabulat pe acest teren la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Actele au ajuns abia zilele trecute la primărie și, stupefiat, Nicolae Robu spunea că a cerut juriștilor din primărie să verifice legalitate acestui transfer de proprietate.
„Transferul s-a făcut abuziv, în orice caz incorect, şi vom ataca în instanţă acest act de transfer. Juriştii au aproape gata materialul cu care ne vom prezenta în instanță. Miercuri dimineaţă vom sesiza instanţele judiciare. Art. 1 din acel celebru HG 834/1991 spune că terenurile aflate în patrimoniul societăţilor comerciale cu capital de stat la data înfiinţării acestora, necesare desfăşurării activităţii conform obiectului lor de activitate, se determină, pentru societăţile comerciale înfiinţate prin hotărâre a guvernului, de către organele care potrivit legii îndeplinesc atribuţiile ministerului de resort (…) Prima parte e importantă, zice «terenurile necesare activităţii conform obiectului lor de activitate». Haideţi să ne întrebăm: până acum n-a fost necesar terenul? Orice spaţiu comercial are nevoie de o parcare proprie în mod obligatoriu? (…) De atâţia ani a putut funcţiona Complexul Bega doar cu parcarea din faţă şi cu parcarea din spate ca parcări publice, fără vreo parcare privată. Cum a devenit aşa necesară activităţii această parcare încât să justifice preluarea în patrimoniul Bega, companiei Bega Turism, a acelui teren?”, a declarat Robu. „Până la urmă trebuie să se pronunţe instanţele judiciare. În orice caz, eu îmi fac datoria de a lupta pentru apărarea patrimoniului public (…) Există o lege care trebuie respectată. Părerea mea şi a juriştilor din primărie este că nu s-a respectat legea în cazul acestui transfer şi, drept urmare, fără patimă, cerem instanţelor să judece”, a mai spus edilul.
Robu susține că, de când este în funcție, nu s-a discutat nimic despre acest teren. „Nu a semnat nimeni acum, din partea primăriei s-a semnat în 2010, în urma unei sentinţe care a cerut primăriei să semneze pentru grăniţuire. S-a semnat, aşa am fost informat, în urma unei hotărâri judecătoreşti imperative la adresa primăriei. (…) În 2010 am fost informat că s-ar fi încercat trecerea în regim privat, tot de către Bega, dar la vremea respectivă Bega Grup (…) şi că instanţa de judecată a obligat primăria să semneze în convenţia de grănuiţuire”, afirmă primarul. Acesta spune, de asemenea, că aparatul primăriei nu avea de unde să știe că terenul a fost trecut în proprietatea unei firme private, în momentul în care a fost concesionat către SDM, pentru construirea unei parcări supraterane. „De unde era să ştie primăria că terenul nu-i aparţine? Nu era înscris în Cartea Funciară, nu ne-a transmis nimeni, nici Ministerul Economiei, nici Bega Turism, absolut nimeni nicio informaţie legată de pierderea proprietăţii. Aparatul primăriei nu avea cum să se informeze…”, a conchis Nicolae Robu. Către finalul anului, concesiunea a fost retrasă, dar e interesant ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi început construirea parcării respective…
Comentarii prin facebook