De ce cheltuim bani publici pe festivaluri cu mititei și muzicanți, în loc să ne concentrăm pe evenimente care să dea greutate candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană? Aceasta a fost tema dialogului dintre consilierul PSD Ramona Olteanu și primarul Nicolae Robu, la dezbaterea publică despre buget, desfășurată miercuri. Propunerea pentru agenda culturală a Timișoarei este de 8,6 milioane de lei.
Bugetul de 8,6 milioane de lei propus pentru a fi alocat, în acest an, Casei de Cultură a Municipiului i s-a părut exagerat social-democratei Ramona Olteanu. Timișoara, oraș candidat la titlul de Capitala Europeană a Culturii, nu pare să aibă o strategie culturală unitară și îi lipsesc evenimentele de anvergură. „Se dau în continuare bani pentru muzicanți în Parcul Rozelor… Peste două milioane din sumă se dau pentru rugi, chermeze, chefuri, festival gastronomic cu mici… Timișoara nu este un sat. Acestea sunt manifestări pentru mediul rural. Vrem sau nu să candidăm la titlul de capital culturală euorpeană? Dacă da, cum?”, a spus consilierul PSD, miercuri, la dezbaterea despre buget.
Replica primarului Nicolae Robu nu s-a lăsat așteptată. „Nu contest că putem face optimizări. Timișoara nu este un sat, dar este capitala unei regiuni cu un folclor foarte bogat. Festivalul Inimilor este singurul festival pe agenda UNESCO. Festivalul gastronomic este o inițiativă nouă, apărută în administrația Robu. Nu e un eveniment cultural, deși gastronomia este dusă la nivel de artă în unele locuri. Am vizitat în Spania o academie cu profil gastronomic. Dar… gastronomia face bucuria. În 2014 n-a fost în România oraș cu mai multe festivaluri ca Timișoara”, a explicat edilul.
Discuțiile au continuat, pe tema finanțării, de exemplu, a caravanei TIFF, festival-emblemă al Clujului, pentru care sunt prevăzuți 20.000 de lei, sau sumele alocate pentru festivaluri organizate de asociații private, la care spectatorii plătesc bilete. „E important să fie bune din punct de vedere calitativ. Sunt de acord cu Festivalul Inimilor, dar avem, de exemplu, un festival care se numește «Iosif Sivu și Cosmin Golban», care primește 80.000 de lei finanțare și am înțeles că este în Chișoda. Ce legătură are cu Timișoara? Festivalul Plai primeste 200.000 de lei, este al unei fundații private, iar biletele sunt cam scumpe… Fără supărare, cam două milioane de lei din actuala agendă culturală ar putea fi redirecționați”, a continuat Ramona Olteanu.
Reprezentanții primăriei au oferit explicații și la acest capitol. „Festivalul Plai se autofinanțează, are însă cheltuieli foarte mari. Noi susținem acest festival, contribuția nu este mică, dar reprezintă mai puțin de jumătate din costurile totale. Vom avea și Exit, care va avea un impact colosal… Festivalul JazzTm are anvergură europeană, încă nu atât de mare cum ne-am dori, dar construim pe acest concept”, a spus Robu. Ramona Olteanu a propus amânarea votului pentru agenda culturală, dar n-a primit un răspuns. Aceasta ar urma să fie aprobată, la fel ca și bugetul local, în ședința CL de vineri după-amiază.
Comentarii prin facebook