Pastorala la Invierea Domnului 2011

Iubitului cler, cinului monahal şi dreptmăritorilor creştini din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei, har, milă şi pace de la Dumnezeu Tatăl şi de la Domnul nostru Iisus Hristos!

„Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul
să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea“.

Cinstiţi credincioşi şi credincioase,

Recunoscătoare mulţumire aducem Atotputernicului Dumnezeu că S-a milostivit spre noi şi ne a ajutat să ajungem din nou la „sărbătoarea sărbătorilor“, la praznicul cel mare al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ori cum obişnuim să-l numim: Sfintele Paşti.
Însăşi numirea de Paşti înseamnă trecerea de pe pământ la cer, din moarte la viaţă, din robia păcatului la mântuire, din întuneric la lumină. Bucuria noastră cu acest prilej este cu atât mai mare cu cât din învierea Domnului cunoaştem „câte sunt adevărate, câte sunt de cinste, câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubire, câte sunt cu nume bun“ (Filipeni 4, 8). Tot de aici înţelegem că firea noastră cea stricată de păcat a fost ridicată şi înnoită prin jertfa şi învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Nădejdea care izvorăşte din învierea Domnului, din biruinţa vieţii asupra morţii, nădejdea care încălzeşte şi luminează sufletul nostru, care a dat curaj Sfinţilor Apostoli în răspândirea sfintei Sale învăţături, este învierea cea de obşte, cum spune şi Sfântul Apostol Pavel: „Acum Hristos a înviat din morţi, fiind pârga învierii celor adormiţi. Că de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om şi învierea morţilor. Şi precum întru Adam toţi mor, aşa şi întru Hristos toţi vor învia“ (I Corinteni 15, 20–22).
Învierea Mântuitorului ne dă tuturor celor ce credem şi mărturisim sfânta Sa învăţătură convingerea că la fel vom învia şi noi când va veni Domnul „cu mărire să judece viii şi morţii“. Moartea pentru bunul creştin este doar o trecere de la viaţa aceasta pământească şi trecătoare la viaţa cea veşnică, aşa încât ea nu mai înfricoşează pe nimeni.

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos Domnul,

Celui chinuit de o boală grea şi slăbit de suferinţă i se umple sufletul de nădejde când simte că doctoriile ce le ia îi alină durerile. Dar întrucât din iubirea cea mare, pentru făpturile Sale, Dumnezeu a trimis în lume pe Unul Născut Fiul Său să caute şi să mântuiască pe cel pierdut, cu atât mai vârtos suntem datori să iubim pe Dumnezeu, să păzim rânduielile Sale şi să plinim întru toate voia Sa.
Din păcate, nu o dată înclinările spre fapte rele pun stăpânire pe unii dintre noi, iar dorinţa de a înfăptui tot ceea ce este bun este stingherită „de pofta trupului şi de pofta ochilor“ (I Ioan 2, 16). Cei care nu pot înfrânge potrivniciile firii nu vor putea arăta din faptele lor că iubesc pe Dumnezeu şi deci nu îi dau mărirea ce I se cuvine.
Prin urmare, să alungăm din sufletul nostru „mânia, iuţimea, răutatea, defăimarea şi cuvântul de ruşine“ (Coloseni 3, 8). Să îndepărtăm poftele rele şi patimile care împiedică şi abat de la calea care duce la Dumnezeu. Să ne îmbrăcăm deci „ca aleşi ai lui Dumnezeu cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare“ (Coloseni 3, 12). Precum primăvara după amorţeala din timpul iernii cheamă la viaţă verdeaţa şi florile care împodobesc câmpiile, pădurile şi livezile, tot aşa şi sufletul nostru la praznicul cel luminos al Învierii Domnului să se împodobească cu fapte bune, plăcute lui Dumnezeu, cu virtuţile credinţei, nădejdii şi dragostei, cu bunătate, smerenie, dreptate, adevăr şi milă spre a dovedi că suntem şi „umblăm ca fii ai luminii“ (Efeseni 5, 8).
Numai cel ce-şi îndreaptă sufletul cu iubire la suferinţa aproapelui său îmbracă pe cel gol, hrăneşte pe cel flămând, cercetează pe cel bolnav, numai cel care doreşte pacea şi bunăvoirea între oameni, numai acela este adevăratul credincios, care împlineşte voia lui Dumnezeu şi care „umblă în iubire“.
La naşterea Sa îngerii au cântat „pace şi bună voire între oameni“, iar înainte de patimile Sale a lăsat ca testament ucenicilor Săi tot pacea. Aşadar, învăţătura Mântuitorului este învăţătura iubirii şi a păcii, de unde urmează că orice creştin e dator „să fugă de rău, să facă numai binele, să caute pacea şi să o urmeze“ (Psalm 33, 13–15).
Totuşi sunt unii care „iubesc răul mai mult decât binele şi minciuna mai mult decât cuvântul adevărat“ (cf. Psalm 1, 2 şi 5), care sunt cu gândul doar la a-şi înmulţi avuţiile, a-şi întări şi întinde stăpânirea asupra semenilor, care pregătesc uneltele necesare distrugerii aşezămintelor omeneşti şi uciderii a milioane de oameni nevinovaţi. Aceştia nu ţin seamă de cuvântul Mântuitorului care zice: „Tot cel ce scoate sabia, de sabie va muri“ (Matei 26, 52).
Acum, când a răsărit primăvara, când Hristos a înviat, când întreaga fire îmbracă haina de sărbătoare, de la mic la mare să ne punem în slujba bunei înţelegeri şi a păcii dintre noi (cf. Romani 14, 19). Să ne iubim unii pe alţii, „să zicem fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi“, căci numai astfel făcând şi astfel lucrând Dumnezeu va fi cu noi şi vom fi în stare să oprim pornirile noastre spre rău.

Dreptmăritori creştini şi creştine,

Din cele arătate înţelegem că lumina pe care ne-a adus-o Hristos reprezintă o călăuză şi un ajutor pentru viaţa de fiecare zi. Tot El ne a spus: „Eu sunt lumina lumii, cel ce vine după Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii“ (Ioan 8, 12). Ferice de noi dacă în sufletul nostru se va zămisli credinţa că cele spuse de Domnul Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos se vor împlini.
Să ne silim aşadar, la „acest praznic al praznicelor şi sărbătoarea sărbătorilor“, la „Paştile lui Dumnezeu cele mântuitoare“, să arătăm prin faptele noastre că această neasemuită sărbătoare „una a praznicelor împărăteasă şi doamnă“ pentru noi- creştinii- este o lege morală după care să ne depănăm firul vieţii celei pământeşti şi să rugăm pe Dumnezeu ca totdeauna să împlinim numai fapte bune, plăcute lui Dumnezeu şi semenilor.
Să nu uităm a ruga pe Dumnezeu Cel care „ne a trecut din moarte la viaţă“ să-şi reverse sfânta Sa binecuvântare şi darurile Sale cele bogate peste noi şi familiile noastre, peste întreg poporul şi peste scumpa noastră ţară în care se preamăreşte numele lui Dumnezeu.
De praznicul Sfintelor Paşti, vă urez tuturor din adâncul sufletului sănătate deplină şi viaţă îndelungată, împărtăşindu-Vă fiecăruia arhiereşti binecuvântări.

Hristos a înviat!

Al vostru către Bunul Dumnezeu totdeauna rugător,

+Nicolae
Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 5202 cazuri

4307
active
248
decese
647
vindecate

Situația globală

Total: 1593474 cazuri

1143168
active
95047
decese
355259
vindecate

 

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Marcel Vela Raed Arafat

O nouă ordonanţă militară. Pieţele agro-alimentare rămân deschise. Se interzic exporturile de cereale

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis cea de-a opta ordonanță militară de la începutul stării de urgență. Principalele prevederi se referă la interzicerea exporturilor de cereale şi unele produse alimentare. Pieţele agro-alimentare vor rămâne deschise pe perioada stării de urgenţă. Ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a referit, la începutul discursului său, la Sărbătorile Pascale,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă ordonanţă militară. Pieţele agro-alimentare rămân deschise. Se interzic exporturile de cereale
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

viziere donatie

Politehnica a jucat virtual dar donează real! 1.200 de viziere vor fi donate la două spitale

Politehnica și Rapid au susținut zilele trecute două meciuri amicale. Nu s-a jucat însă pe teren, ci virtual, pe console, tip FIFA 2020. A fost 1-1 în primul joc și apoi 1-3, dar important este că s-au strâns 5000 de lei, pe bilete „virtuale”, bani care vor fi donați. Organizatorii a au decis ca fondurile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Politehnica a jucat virtual dar donează real! 1.200 de viziere vor fi donate la două spitale
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Aeroportul Timisoara

Aeroportul Internaţional Timişoara a fost anunţat de sosirea unor zboruri charter, pentru transportul muncitorilor sezonieri în Germania

România, inclusiv prin Timişoara, se pregăteşte să (re)exporte cea mai de succes marfă în Germania. Vorbim de forţa de muncă. Pe Aeroportul Internaţional Timişoara sunt aşteptate să ajungă mai multe avioane, curse charter, care să ducă muncitori sezonieri spre Dusseldorf. Pe adresa Aeroportului Internaţional Timişoara au sosit, începând de miercuri, mai multe adrese, prin care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aeroportul Internaţional Timişoara a fost anunţat de sosirea unor zboruri charter, pentru transportul muncitorilor sezonieri în Germania

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis cea de-a opta ordonanță militară de la începutul stării de urgență. Principalele prevederi se referă la interzicerea exporturilor de cereale şi unele produse alimentare. Pieţele agro-alimentare vor rămâne deschise pe perioada stării de urgenţă. Ministrul de Interne, Marcel Vela, s-a referit, la începutul discursului său, la Sărbătorile Pascale,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă ordonanţă militară. Pieţele agro-alimentare rămân deschise. Se interzic exporturile de cereale
O nouă serie de decese în România. Grupul de Comunicare Strategică a anunţat decesele a altor 17 persoane infectate cu COVID-19, două dintre acestea fiind din Timiş  Este vorba de un bărbat de 71 de ani şi o femeie de 66 de ani, ambii având şi alte afecţiuni. Grupul de Comunicare Strategică transmite că o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O femeie și un bărbat din Timiș, cu COVID-19 și alte afecțiuni, au murit. România ajunge la 246 de morți/Update. Alte două decese
Reorganizare la Maternitatea Odobescu din Timişoara este cuvântul de ordine al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, după ce a efectuat ancheta epidemiologică la clinică. În această maternitate 25 de paciente și cadre medicale au fost infectate cu COVID-19, iar zece bebeluși au fost depistați cu coronavirus, șapte cu rezultate negative la retestare. După ancheta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Teste COVID-19 pentru gravidele care ajung la Maternitatea Odobescu și măsuri de reorganizare în clinică
Liderii USR au semnat o scrisoare deschisă adresată tuturor cadrelor medicale din România, prin care le solicită să vorbească, fără teamă de concediere, de problemele din sistemul medical. În acest sens, USR-iştii anunţă că le vor asigura asistenţă juridică. Totodată, cadrelor sanitare li s-a pus la dispoziţie o adresă de mail unde să sesizeze toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR încurajează cadrele medicale să vorbească despre problemele din sistem: “Suntem lângă voi. Și nu doar simbolic”
În mijlocul pandemiei de coronavirus vine și o veste bună – șapte bebeluși depistați inițial pozitiv, toți născuți la Maternitatea Odobescu, au teste negative de COVID-19, nu au coronavirus. Mai trebuie să vină rezultatele de la încă trei bebeluși. Miercuri au venit și rezultatele testelor în cazul celui de-al șaptelea bebeluș retestat, care s-a născut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Veste bună! Șapte bebeluși născuți la Maternitatea Odobescu, diagnosticați inițial cu coronavirus, nu sunt infectați. Au fost retestați
România, inclusiv prin Timişoara, se pregăteşte să (re)exporte cea mai de succes marfă în Germania. Vorbim de forţa de muncă. Pe Aeroportul Internaţional Timişoara sunt aşteptate să ajungă mai multe avioane, curse charter, care să ducă muncitori sezonieri spre Dusseldorf. Pe adresa Aeroportului Internaţional Timişoara au sosit, începând de miercuri, mai multe adrese, prin care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aeroportul Internaţional Timişoara a fost anunţat de sosirea unor zboruri charter, pentru transportul muncitorilor sezonieri în Germania
1,8 milioane lei este suma cu care Consiliul Județean Timiș a cumpărat echipamente de protecție pentru medici de familie, polițiști, jandarmi și alte persoane expuse în lupta cu pandemia de coronavirus. Reprezentanții CJ Timiș au cumpărat 200.000 de măști și 135.000 de perechi de mănuși, dar și o mie de combinezoane, 1.000 de perechi de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipamente de protecție cumpărate cu 1,8 milioane lei de CJ Timiș pentru doctori, angajați ai primăriilor, jandarmi și polițiști
Numărul persoanelor infecate cu COVID -19 în judeţul Timiş a ajuns la 252, fiind înregistrate cu 25 de cazuri mai multe decât în ziua precedentă. La nivel naţional s-a depăşit pragul de cinci mii de infectări, fiind anunţate 441 de noi cazuri în ultimele 24 de ore Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, 25 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. La nivel naţional s-a depăşit pragul de 5.000. Situaţia pe judeţe
Top