Timişorenii sunt aşteptaţi să se roage la moaştele Sfintei Rita, supranumită Sfânta Imposibilului. Acestea vor ajunge, joi, la ora 17, la Biserica Sfânta Maria Regina Păcii, pe str. Gheorghe Doja.
Relicvariul care va ajunge la Timişoara conţine un fragment de os de la încheietura mâinii stângi a Sfintei Rita, extras cu binecuvântarea Arhiepiscopului de Spoleto-Norcia, pentru a putea fi purtat la cei care nu au posibilitatea să ajungă la Cascia, unde este expus trupul neputrezit al sfintei. Este pentru prima dată, spun organizatorii, când relicvariul părăseşte Italia. Până acum, el a ajuns la Sibiu, Braşov, Vâlcea, Bistriţa, Cluj-Napoca, unde a fost venerate de sute de credincioşi. Înainte de a ajunge la Timişoara, va fi depus în Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae din Oradea. La Timişoara, credincioşii vor putea participa la o noapte şi veghe şi rugăciune, care cuprinde: Sfinte Liturghii, Calea Crucii, Sfântul Maslu, procesiune cu Sfântul Sacrament şi Sfintele Moaşte.
Sfânta Rita s-a născut în anul 1381, în Italia. A crescut alături de părinţii ei, a căror autoritate a respectat-o atât de mult încât a renunţat la gândul de a intra în mănăstire şi a acceptat să se căsătorească cu un tânăr violent. Bunătatea ei a reuşit, în cele din urmă, să înmoaie inima acestuia. Bărbatul a fost însă ucis, iar fiii Ritei au jurat să se răzbune. Femeia a încercat să-i facă să se răzgândească şi, pentru că acest lucru nu a fost posibil, s-a rugat ca Dumnezeu să-i cheme la El, decât să-i lase să fie părtaşi la o crimă. Rugăciunea ei a fost ascultată şi, rămasă singură, Rita se îndreaptă spre mănăstirea călugăriţelor augustiniene din Cascia, dar acestea n-o primesc. Se întoarce acasă şi se roagă la cei trei protectori ai ei: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Augustin şi Sfântul Neculai de Tolentino. Într-o noapte, aceştia apar, o cheamă să-i urmeze şi o conduc în capela unde se rugau călugăriţele. Astfel, Rita a fost primită în mănăstire şi s-a consacrat unei vieţi de rugăciune şi de aspră pocăinţă. Ca răsplată, Isus Cristos a asociat-o în mod vizibil la suferinţele sale, înfingând în fruntea ei un spin din coroana purtată de El. Rana produsă de acest spin a supurat timp de 14 ani, până la moartea Ritei, în 1457. Ea a fost beatificată în 1627, de Papa Urba VIII, şi sanctificată în 1900, de Papa Leon XIII, fiind numită „mijlocitoarea cazurilor disperate”.
Comentarii prin facebook