A început sezonul polenului de ambrozie, sau „iarba pârloagelor”, cum este cunoscută popular această buruiană. Explozia de ambrozie din ultimii ani este cauzată parţial de necultivarea câmpurilor, iar odată cu ea s-a înmulţit şi numărul de alergii. De la sfârşitul lunii iulie şi până la începutul lunii octombrie, polenul de ambrozie se găseşte în concentraţii mari în aer.
Simptomele de alarmă care ne trimit la medicul alergolog sunt mâncărime (prurit) la nivelul nasului, ochilor şi/sau în gât, înroşirea ochilor, strănut, nas înfundat, secretii nazale apoase, tuse seacă, lipsă de aer şi uneori urticarie.
Cum ştim că suntem alergici la ambrozie? Dacă prezentaţi simptomele mai sus descrise, în perioada sezonului cu ambrozie, trebuie să vizitaţi medicul alergolog pentru efectuarea unor teste alergice.
Ce trebuie să facem ca să ne ferim de ambrozie? Trebuie să evităm plimbările în timpul zilei, pe perioada polenului, când concentraţia de polen din aer este maximă şi în special nu trebuie să ne plimbăm în zilele însorite şi cu vânt, când polenul este foarte uşor împrăştiat de curenţii de aer. În zilele ploioase, polenul din aer se depune pe sol şi simptomele sunt mai uşoare sau chiar dispar.
De asemenea, trebuie să aerisim camerele dimineaţa şi seara, când polenul din aer este mai puţin, să ne spălăm frecvent ochii, faţa şi zonele expuse pentru a îndepărta particulele de polen, să ne schimbăm hainele purtate în timpul zilei în altă cameră, pentru ca polenul de pe haine să nu meargă cu noi în dormitor şi să nu ne lase să dormim şi dacă se poate să folosim în dormitor un aparat care purifică aerul, numit purificator de aer. Acesta absoarbe particulele de polen, praf de casă, menţinând aerul curat în încăpere.
Tratamentul recomandat de medic este menit să reducă inflamaţia de la nivelul nasului (în rinita alergică) sau bronhiilor (în caz de astm bronşic) şi să reducă simptomele supărătoare pentru pacient. Există şi un tratament care vindecă boala, mai costisitor, şi anume imunoterapia sau vaccinul antialergic. Aceste vaccinuri conţin fragmente mici din polenul de ambrozie, care se administrează în doze progresiv crescânde, încercând să înveţe organismul că polenul nu face rău şi ca atare nu trebuie să lupte contra lui.
Ai simptome asemănătoare? Întreabă medicul alergolog chiar acum.
Comentarii prin facebook