Candidoza este termenul medical care descrie infecţia cu o ciupercă, numită Candida albicans. Aceasta face parte din flora intestinală şi toată lumea are în corp, într-o proporţie redusă, candida, alături de multe alte bacterii, care se menţin în echilibru unele pe altele. Când în corp se produc anumite dezechilibre, poate apărea candidoza.
Cauzele care duc la apariţia candidozei sunt multiple. Una dintre ele o reprezintă excesul de antibiotic, care distruge atât bacteriile dăunătoare, cât şi bacteriile inofensive. Acest lucru permite candidei să se multiplice. Consumul necontrolat de anumite alimente şi lipsa altora (dezechilibrul alimentar) are acelaşi efect. Cum micoza are ca mediu propice de dezvoltare unul acid (cu PH redus), sarcina, pe parcursul căreia se secretă substanţe acide, pare să favorizeze şi ea infecţia. Stresul poate influenţa apariţia unor dezechilibre care duc la candidoză, când organismul are imunitate scăzută. Imediat după menstruatie, când organismul a pierdut fier şi calciu, fiind mai slăbit, luptă mai greu împotriva înmulţirii candidei. S-a constatat, de asemenea, că apare mai frecvent după menopauză. Consumul de steroizi, anticoncepţionale şi alte medicamente pe bază de hormoni poate influenţa procesele chimice din corp.
Marea majoritate a femeilor au măcar o dată în viaţă candidoză, cea mai frecventă fiind cea vaginală. Cele mai frecvente simptome în cazul acesteia sunt: senzaţii de arsură şi mâncărime pe vulvă şi în zonele din jur, secreţie alb-galbenă, cu o consistenţă mai groasă, posibilă usturime la urinare sau, uneori, în cazul contactului sexual. Bărbaţii sunt mai rar rar infectaţi.
Candidoza orală – in zona gurii – arată ca o spumă albă pe pielea iritată, roşie. Dacă se încearcă îndepărtarea ei, foarte probabil va sângera.
Candidoza pe piele apare, de obicei, la copiii de vârste foarte mici, din cauza umezelii acumulate în zona acoperită de scutec. Poate apărea şi la adulţi, dar mult mai rar.
În cazul apariţiei simptomelor candidozei, trebuie consultat un medic şi efectuată o serie de analize la recomandarea acestuia, în principal analize de secreţie. Candidoza are simptome comune cu alte boli, iar uneori acestea pot fi confundate. Se întâmplă destul de des ca o femeie să creadă că a recidivat candidoza, când, de fapt, este vorba despre altceva. În mod special dacă eşti însărcinată, consultă un medic pentru a stabili precis cauzele simptomelor.
Ca şi tratament în general, se prescrie fie tratament intravaginal (ovule), fie cremă (care se aplica oral, intravaginal sau local, în funcţie de tipul de infecţie) sau tratament oral (pastile). Tratamentul durează, de obicei, între trei şi şapte zile sau până la două săptămâni, în cazurile mai dificile. Dacă simptomele nu dispar într-o săptămăna, consultă din nou medicul.
În timpul tratamentului pentru candidoză şi imediat după aceea, este bine de evitat alcoolul şi dulciurile în exces, care permit dezvoltarea micozei. Încearcă să mănânci cât mai variat şi atent, pentru a restabili echilibrul în intestin. Este bine să cunoaştem unele măsuri prin care am putea preveni candidoza. O igienă locală bună şi o dietă echilibrată ajută la prevenirea apariţiei bolii.
Ca o concluzie, este bine să reţinem că un organism slăbit, cu carenţe de minerale şi vitamine, cu un consum exagerat de antibiotice, un organism supus unui stres neuropsihic permanent, are toate şansele să facă foarte uşor candidoză.
Comentarii prin facebook