Așa cum v-am obișnuit până acum cu prezentarea oportunităților de finanțare prin intermediul fondurilor europene pe baza programelor operaționale din România, continuăm seria prezentărilor cu Programul de acțiune comunitară în domeniul învățării pe tot parcursul vieții (LLP).
Acesta are drept scop să contribuie la dezvoltarea Uniunii Europene ca societate a cunoaşterii avansate, caracterizată printr-o dezvoltare economică durabilă, locuri de muncă mai numeroase şi mai bune şi coeziune socială crescută. Mai exact, programul urmăreşte să încurajeze schimburile, cooperarea şi mobilitatea între instituţiile şi sistemele educaţionale din Uniunea Europeană pentru ca acestea să devină elemente de referinţă la nivel mondial.
Programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii constă din:
• patru programe sectoriale, care privesc învăţământul preuniversitar (Comenius), învăţământul superior (Erasmus), formarea profesională (Leonardo da Vinci) şi educaţia pentru adulţi (Grundtvig)
• un program transversal axat pe domenii intersectoriale (cooperarea în domeniul politicilor şi inovaţia privind învăţarea pe tot parcursul vieţii, limbile străine, utilizarea inovaţiilor din tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, diseminarea şi exploatarea rezultatelor)
• un program de susţinere a predării, cercetării şi reflecţiei privind integrarea europeană şi principalele instituţii şi asociaţii europene (Programul Jean Monnet)
În continuare, vom trece în revistă, pe scurt, fiecare program în parte, urmând ca, în perioada următoare, să detaliem condițiile de finanțare.
Programul Comenius se concentrează pe primul nivel al învăţământului: preşcolar, primar şi secundar. Se adresează tuturor membrilor comunităţii educaţionale: elevi, profesori, autorităţi locale, asociaţii ale părinţilor, organizaţii neguvernamentale, institute de formare a profesorilor, universităţi şi alţi membri ai personalului educaţional.
Erasmus este programul comunitar pentru mobilitate şi cooperare în învăţământul superior din întreaga Europă. Diferitele sale acţiuni se adresează nu numai studenţilor care doresc să studieze şi să lucreze în străinătate, ci şi profesorilor universitari şi personalului din întreprinderi care intenţionează să predea în străinătate, precum şi personalului din învăţământul superior dornic să se instruiască în străinătate. În plus, programul sprijină instituţiile de învăţământ superior în vederea colaborării în cadrul unor programe intensive, reţele şi proiecte multilaterale, ca şi a dezvoltării de relaţii cu mediul de afaceri.
Programul Leonardo da Vinci asigură legătura între politicile educaţionale şi domeniul formării profesionale (VET). Proiectele se adresează persoanelor care doresc să-şi perfecţioneze competenţele, cunoştinţele şi abilităţile prin efectuarea unui stagiu în străinătate, precum şi persoanelor din domeniul formării profesionale interesate de cooperarea la nivelul întregii Europe, cu scopul de a spori atractivitatea, calitatea şi performanţele sistemelor şi practicilor VET.
Programul Grundtvig se adresează nevoilor de predare şi învăţare existente în toate formele educaţiei adulţilor, care nu au un caracter predominant de formare profesională, precum şi instituţiilor şi organizaţiilor care furnizează sau facilitează diverse modalităţi de învăţare pentru adulţi – de natură formală, non-formală sau informală – inclusiv acelora implicate în formarea iniţială şi continuă a personalului.
Programul Jean Monnet stimulează predarea, cercetarea şi reflecţia privind integrarea europeană în instituţiile de învăţământ superior din întreaga lume. Întrucât proiectele se derulează pe cinci continente, de acest program beneficiază anual până la 250.000 de studenţi.
Acțiunea din cadrul programului transversal cooperarea în domeniul politicilor şi inovaţia privind învăţarea pe tot parcursul vieţii susţine financiar vizitele de studiu ale specialiştilor în învăţământ şi formare profesională, precum şi studiile şi cercetările comparative în aceste domenii la nivel european. Principalele obiective sunt susţinerea dezvoltării de politici şi a cooperării în învăţarea pe tot parcursul vieţii şi obţinerea de date, statistici şi analize comparabile. Activitatea de limbi străine urmărește promovarea învățării limbilor și diversitatea lingvistică în Europa. Acţiunile UE vizează, de asemenea, exploatarea posibilităţilor tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) pentru crearea de practice inovatoare în învăţământ şi formare profesională, îmbunătăţirea accesului la învăţarea pe tot parcursul vieţii şi susţinerea dezvoltării de sisteme de management avansate.
Activităţile şi proiectele finanţate de Programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii sau de programele anterioare trebuie aduse la cunoştinţa potenţialilor utilizatori în scopul de a le maximize impactul. Este necesar, de aceea, ca fiecare proiect finanţat de UE să-şi disemineze şi să-şi exploateze rezultatele.
Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii (LLP) este deschis practic tuturor celor implicaţi în educaţie sau formare profesională.
Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.
Scrie un comentariu
Articole asemănătoare
Știri de ultimă oră


Cele mai citite articole
- Circ între clanuri la Lugoj. Mai multe persoane au ajuns la audieri
- Nicolae Robu despre candidatura pentru un nou mandat de primar al Timişoarei: „Îmi doresc să candidez din partea PNL”
- Boby din București visa de mic să ajungă la Poli! Și iată că a ajuns
- Se închide circulația pe Aleea Ripensia. Mijloacele de transport în comun vor avea circulația deviată
- Baza sportivă de pe strada Costică Rădulescu, ”înghețată”. De două săptămâni nu se mai prea lucrează acolo
- Va avea Timişoara zonă metropolitană? Beneficii şi dezavantaje
- Patru echipe din Timiș se vor întrece cu cinci din Arad și una din Caraș-Severin în Seria 8 a Ligii 3
- Studenții din România au protestat la Timișoara împotriva Legii Educației

Administratie
Se închide circulația pe Aleea Ripensia. Mijloacele de transport în comun vor avea circulația deviată
19 august 2022
de: Marcel Hoster
Dacă nu ați știut, circulația rutieră se închide, duminică noaptea, pe Aleea Ripensia. Ne informează Societatea de Transport Public Timișoara, care anunță modificarea unor trasee ale mijloacelor de transport în comun, pentru că Primăria a uitat să o facă. Așadar, avaâd în vedere informarea S.C. Energomontaj S.A. prin care se anunţă închiderea străzii Aleea F.C....
Citeşte tot articolul
Citeşte tot articolul



Politica
Nicolae Robu despre candidatura pentru un nou mandat de primar al Timişoarei: „Îmi doresc să candidez din partea PNL”
19 august 2022
de: Alex Nestor
Fostul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, a afirmat că doreşte să candideze pentru un nou mandat de edil-şef din partea PNL, chiar dacă se află într-un conflict deschis cu liderii organizaţiei judeţene. Doar dacă va fi refuzat, va candida independent. Robu a afirmat că există „grupuri de interese” care i-ar fi oferit o poziţie de...
Citeşte tot articolul
Citeşte tot articolul


Sport
Patru echipe din Timiș se vor întrece cu cinci din Arad și una din Caraș-Severin în Seria 8 a Ligii 3
19 august 2022
de: Daniel Neacșu
Vineri, 19 august, la Casa Fotbalului, s-a stabilit, prin tragere la sorți, programul competițional în cele 10 serii din Liga 3, după ce cu o zi înainte au fost stabilite componența seriilor. În fiecare serie se vor disputa un play-off şi un play-out. La play-off vor participa primele patru clasate, iar la play-out celelalte şase...
Citeşte tot articolul
Citeşte tot articolul


Social
Studenții din România au protestat la Timișoara împotriva Legii Educației
19 august 2022
de: Marcel Hoster
Peste o sută de tineri studenți, membri ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești – ANOSR, au mărșăluit vineri pe străzile din zona centrală a Timișoarei, dar și în Piața Victoriei. Ei protestează împotriva noii Legi a Educației, care se află în acest moment în dezbatere. Tinerii au demonstrat pe drumul spre Piața Victoriei și în...
Citeşte tot articolul
Citeşte tot articolul

18 august 2022
Circ între clanuri la Lugoj. Mai multe persoane au ajuns la audieri
de: Daniel Neacșu
Sănatate
Bilanţ COVID, 19 august. Mai puține cazuri ca la raportarea precedentă
Bilanţ COVID. 18 august. Scădere importantă a numărului de noi cazuri, însă în Timiş sunt cinci focare
Bilanţ COVID. 17 august. Număr mare de noi cazuri, dar şi de decese raportate în ultima zi
Bilanț COVID, 16 august. După multe zile de scădere, s-a înregistrat o creștere ușoară a cazurilor noi
Bilanț Coronavirus, 11 august 2022. Mai puţine cazuri ca în ziua precedentă. În Timiş sunt patru focare active
Consiliul Concurenței analizează preluarea Medici’s de către Med Life SA
Bilanţ COVID, 10 august. Scădere a cazurilor faţă de ziua precedentă, numărul deceselor este însă ridicat
Bilanț COVID, 9 august 2022. Explozie de cazuri, ca în fiecare zi de marți
Timp liber și cultură
Atracțiile turistice ale Voivodinei, prezentate din nou timișorenilor
Atmosferă de vacanță, la Iulius Town: discotecă pentru copii, ateliere de modelaj în lut și teatru de păpuși
Peste 200 de arome delicioase și un decor de basm la Candy Cat, casa dulciurilor din Iulius Town Timișoara
Rugă mare la Şag, de Sfânta Maria. Vor fi două zile de sărbătoare
Weekend cu Embargo Fest şi Goran Bregovic, aproape de Timişoara
Weekend relaxant la Iulius Town: expoziție de tablouri 3D, activități pentru cei mici și momente de răsfăț în aer liber/Foto
Peste 1.000 de genți și accesorii în tendințele verii, la Bag Expo, în Iulius Town Timișoara/Foto
Festivalul Lubeniței va avea loc la Gottlob în 14 și 15 august
“Festivalul avioanelor” se întoarce sâmbătă, la Buziaş
În weekend, “Rakijada” se întoarce cu a X-a ediţie la Sânpetru Mare
Zilele Jimboliene. Trei zile şi de spectacole şi evenimente culturale
A început Festivalul Medieval al Castelului Huniade, cu parade ale personajelor și costumelor de epocă/Foto
Economic
FCC Construction va moderniza calea ferată dintre Lugoj și Timișoara Est
19 august 2022
de: Marcel Hoster
Spaniolii de la FCC Construction vor moderniza lotul 2 din calea ferată dintre Caransebeș și Arad, dintre Lugoj și Timișoara Est. Oferta depusă este în valoare de aproape două miliarde de lei, bani asigurați prin PNRR. Reabilitarea căii ferate vor asigura circulația trenurilor cu o viteză de circulație de 160 km/h. CFR Infrastructură a anunțat...
Citeşte tot articolul
Citeşte tot articolul

Învățământ
Calendar Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Când încep probele şi câţi elevi sunt înscrişi în Timiş
Rectorul Universității Politehnica Timișoara, perspectivă nouă asupra educației: Profesorii trebuie să predea prin interactivitate, storytelling sau gamification
Un proiect coordonat de Facultatea de Arhitectură a UPT, prezentat la Veneția/FOTO
Universitatea de Vest Timișoara a încheiat prima sesiune de admitere. Informatica, Psihologia și Kinetoterapia, cele mai căutate facultăți
Universitatea Politehnica Timișoara face teatru. În cartierul Iosefin
Se discută despre un spital universitar la Timișoara. UMF ar putea avea propriile farmacii și laboratoare de analize medicale cu activitate comercială
Studenții UVT au participat la două stagii internaționale de formare, organizate la Universitatea din Groningen și la Universitatea Masaryk din Brno
Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara a fost inclusă în Shanghai Ranking
La Timișoara are loc o nouă ediție a școlii de vară West Summer University
Studenți din toată lumea, la o nouă ediție a Festivalului internațional ISWinT, la Timișoara
Universitatea de Vest Timișoara s-a dotat cu aparatură pentru lucrul online, din bani europeni
Program de studiu intensiv pentru două cadre didactice și cinci studenți ai Universității de Vest Timișoara
Știri de ultima oră
Boby din București visa de mic să ajungă la Poli! Și iată că a ajuns
19 august 2022
de Daniel Neacșu
Adrian Ţangulea este de astăzi jucătorul Politehnicii Timişoara. Atacantul bucureştean a semnat pe un an, cu opţiune de prelungire pentru încă un sezon. Robert-Boby-Adrian Ţangulea s-a născut pe 20 octombrie 2001, la Bucureşti. A început fotbalul la Romprim Bucureşti şi a evoluat de la o vârstă fragedă şi la seniori, mai întâi pentru AS Olimpic...
Citeşte tot articolul

Se închide circulația pe Aleea Ripensia. Mijloacele de transport în comun vor avea circulația deviată
19 august 2022
de Marcel Hoster
Dacă nu ați știut, circulația rutieră se închide, duminică noaptea, pe Aleea Ripensia. Ne informează Societatea de Transport Public Timișoara, care anunță modificarea unor trasee ale mijloacelor de transport în comun, pentru că Primăria a uitat să o facă. Așadar, avaâd în vedere informarea S.C. Energomontaj S.A. prin care se anunţă închiderea străzii Aleea F.C....
Citeşte tot articolul

FCC Construction va moderniza calea ferată dintre Lugoj și Timișoara Est
19 august 2022
de Marcel Hoster
Spaniolii de la FCC Construction vor moderniza lotul 2 din calea ferată dintre Caransebeș și Arad, dintre Lugoj și Timișoara Est. Oferta depusă este în valoare de aproape două miliarde de lei, bani asigurați prin PNRR. Reabilitarea căii ferate vor asigura circulația trenurilor cu o viteză de circulație de 160 km/h. CFR Infrastructură a anunțat...
Citeşte tot articolul

Patru echipe din Timiș se vor întrece cu cinci din Arad și una din Caraș-Severin în Seria 8 a Ligii 3
19 august 2022
de Daniel Neacșu
Vineri, 19 august, la Casa Fotbalului, s-a stabilit, prin tragere la sorți, programul competițional în cele 10 serii din Liga 3, după ce cu o zi înainte au fost stabilite componența seriilor. În fiecare serie se vor disputa un play-off şi un play-out. La play-off vor participa primele patru clasate, iar la play-out celelalte şase...
Citeşte tot articolul

Bulevardul Cetății merge bine, Calea Bogdăneștilor e rămas în urmă. Intersecția dintre cele două mai stă o lună închisă
19 august 2022
de Marcel Hoster
Cele două mari proiecte ”păstorite” de Primăria Timișoara în această perioadă au fost analizate de viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău. Iar acesta are concluzii diferite pentru fiecare dintre acestea: Cetății merge bine, Bogdăneștilor e rămas în urmă că nu sunt șine de tramvai. Lațcău se arată extrem de mulțmit de evoluția șantierului de pe bulevardul Cetății....
Citeşte tot articolul

Studenții din România au protestat la Timișoara împotriva Legii Educației
19 august 2022
de Marcel Hoster
Peste o sută de tineri studenți, membri ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești – ANOSR, au mărșăluit vineri pe străzile din zona centrală a Timișoarei, dar și în Piața Victoriei. Ei protestează împotriva noii Legi a Educației, care se află în acest moment în dezbatere. Tinerii au demonstrat pe drumul spre Piața Victoriei și în...
Citeşte tot articolul

Bilanţ COVID, 19 august. Mai puține cazuri ca la raportarea precedentă
19 august 2022
de Daniel Neacșu
Autoritățile au emis vineri, 19 august, un nou buletin informativ privind evoluția pandemiei de coronavirus în România. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.854 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 631 mai puține față de ziua anterioară. În intervalul 18.08.2022 (10:00) – 19.08.2022 (10:00)...
Citeşte tot articolul

Zi de vineri caniculară în Banat. De sâmbătă sunt așteptate ploi și furtuni
19 august 2022
de Daniel Neacșu
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri, 19 august, o serie de atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de caniculă, dar şi de fenomene specifice instabilităţii atmosferice, în funcţie de zone. Astfel, pe parcursul zilei de vineri, va fi Cod portocaliu de căldură şi disconfort termic accentuat în zona joasă a judeţelor Caraş-Severin, Timiş...
Citeşte tot articolul

Consiliul Județean Timiș s-a mișcat surprinzător de rapid și a scos deja la licitație documentația pentru realizarea unui nou pod la Parța, peste Timiș. Cel existent acolo se află într-o stare precară, iar în urmă cu câteva zile a fost decisă limitarea la maxim 7,5 tone a masei autorizate a vehiculelor care pot să traverseze...
Citeşte tot articolul

Municipalitatea, mulțumită total de modul de operare al Big Belly. Gunoiul se colectează o dată la zece zile
19 august 2022
de Marcel Hoster
Atât de inteligente sunt coșurile de gunoi Big Belly, instalate de primărie cu ajutorul unor firme care le-au donat orașului, încât de la necesitatea de colectare a deșeurilor de cinci ori pe zi s-a ajuns ca acum să fie necesară intervenția unui operator o dată la zece zile. 10 de asemenea instalații sunt acum pe...
Citeşte tot articolul

Comentarii prin facebook