Oficial, recensământul a luat sfârșit. Este vorba de colectarea de pe teren a datelor, pentru că munca celor de la Institutul de Statistică abia acum începe. Primele date arată că românii sunt mai puțini decât după ultimul recensământ. Vestul României nu face excepție.
În județul Timiș, gradul de recenzare a fost sub media națională. Cu toate acestea, cifrele obținute clasează municipiul Timișoara pe locul al treilea în țară, după București și Cluj Napoca.
Din punct de vedere al numărului de locuitori, Timișul este urmat de județele Arad, Hunedoara și Caraș-Severin. Aradul are un pic peste 400.000 de persoane care au fost recenzate, iar municipiul reședință de județ are aproape 140.000 de oameni. Județul Hunedoara are aproape 395.000 de locuitori. Interesant este că orașele Deva și Hunedoara sunt despărțite doar de 300 de locuitori: 53.900, față de 53.600. Județul Caraș-Severin a înregistrat o scădere destul de mare comparativ cu ultimul recensământ efectuat acum zece ani. În acest județ sunt peste 268.000 de de persoane, din care 62.700 locuiesc în Reșița.
“Municipiul Timișoara are 263.700 de persoane, dar gradul de colectare a datelor este sub media națională, mai puțin de 92%. Situația poate fi explicată prin întinderea mare a orașului, numărul de locuitori, dar și prin alte cauze obiective”, explică Sorin Belea, directorul Direcției de Statistică Timiș.
Cel mai bine în zona de vest au lucrat recenzorii din Arad, care au colectat peste 99% din date. Aradul este, de altfel, pe locul al doilea în țară, după Brașov, care a raportat 100% procent de recenzare. În județul Hunedoara au fost înregistrate peste 96% din persoane, iar cei din Caraș Severin, 95,23%.
În perioada 20-30 octombrie au fost înregistrate la nivel național 18.710.326 persoane, numar care include persoanele prezente, temporar absente sau plecate pentru o perioadă îndelungată din gospodăria din care fac parte, a precizat Institutul Național de Statistică. Rezultatele finale și complete ale acestui recensământ vor fi cunoscute abia anul viitor.
Recensământul în Timiş a costat aproape 2,6 milioane de lei. 96% din bani sunt destinaţi plăţii recenzorilor. Banii ajung la recenzori după ce guvernul va trimite fondurile în Timiş, iar prefectura le va împărţi administraţiilor locale. Persoanele care au muncit la recensământ primesc câte 500 de lei pentru cele zece zile de muncă.
Comentarii prin facebook