La Timișoara au susținut examenul de rezidențiat din acest an 611 absolvenți de Medicină. Rezidențiatul s-a dat, în premieră, în șase centre universitare, fiecare cu subiectele sale. Decizia de a permite subiecte diferențiate a născut deja controverse.
Rezidențiatul s-a dat, pentru prima dată, în sistem descentralizat, în București, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Iași, Craiova și Timișoara. Subiectele au fost elaborate în fiecare centru în parte, de profesori care au stat izolați timp de mai multe zile, fără acces la telefon și Internet, sub supravegherea jandarmilor. Ministerul Sănătății a pus la bătaie 3.800 de posture, în specialități unde există deficit important: ATI, medicină de urgență sau neonatologie.
Cei mai mulți candicați s-au înscris la București și Cluj-Napoca. La Timișoara au fost 611 candidați, în trei centre de examinare. Absolvenții se tem însă că subiectele diferențiate îi vor dezavantaja pe unii dintre ei. “Ar fi fost normal ca subiectele să fie aceleași peste tot. Cine garantează că nu există diferențe mari de dificultate între un centru și altul?”, spunea unul dintre candidați, înainte de a intra în sală. Ministerul Sănătății susține însă că subiectele au fost elaborate pe baza aceleiași bibliografii, deci subiectele nu pot fi mai ușoare într-un centru și mai dificile într-altul. Cei 611 candidați de la Timișoara se luptă pentru ceva mai mult de 300 de posturi, cele mai multe fără post. Examenul a durat patru ore și a constat într-un test cu 200 de întrebări.
În cazul în care există candidați care vor obține punctaje identice, indifferent de centrul din care provin, ei vor fi nevoiți să mai treacă printr-un examen. Acesta va avea loc în 27 noiembrie și va consta într-un test cu 100 de întrebări.
Comentarii prin facebook