Direcția de Agricultură Județeană Timiș promovează hobby-urile crescătorilor de animale din județul Arad. Sau se ține de glume. Un comunicat de presă emis la finele săptămânii trecut, sub semnătura directorului executiv Tiberiu Lelescu, prezintă, ca într-o compunere de clasa a treia, „oile de camerun”!
Comunicatul de presă se intitulează simplu, poate prea simplu, „oi de camerun” și tratează un subiect de maximă importanță pentru agricultura timișeană, în general, și crescătorii de animale, în special. Este vorba despre… oile „de camerun”, care „pot fi ţinute pe păşune dar şi pe stabulaţie. Nu au nevoie de grajd – le trebuiesc doar un saivan”. Aceste animale aduc „venituri substanţiale cu eforturi minime”, lucru pe care, evident, crescătorii nu l-au aflat încă. Nu de alta, dar „în Banat sunt câteva oi de camerun în judeţul Arad , crescute mai mult ca hobby”.
Vă prezentăm, în continuare, conținutul integral al neverosimilului comunicat, plecat din instituție sub antetul Ministerului Agriculturii și semnătura directorului Tiberiu Lelescu, păstrând ortografia și punctuația autorului.
„Oile de camerun sunt uşor de întreţinut şi se înmulţesc în 2 ani de 3 ori. Oile de Camerun nu se mulg. Mieii de Camerun cresc repede.
Oile de camerun sunt campioni între oi deoarece se înmulţesc forte bine şi au nevoie doar de puţin furaj şi sunt rezistente la orice climat. Oile de camerun au consum de furaj redus faţă de oile româneşti.
Pot fi ţinute pe păşune dar şi pe stabulaţie. Nu au nevoie de grajd – le trebuiesc doar un saivan.
De asemenea, oile de camerun nu trebuie tunse şi nu trebuie mulse. Carnea lor nu are mirosul de oi şi are colesterol foarte redus (carne dietetică).
Berbeci de oi de camerun stau pe toată perioada anului cu femelele.
Creştere de oi de camerun aduce venituri substanţiale cu eforturi minime.
În Banat sunt câteva oi de camerun în judeţul Arad , crescute mai mult ca hobby”.
Pentru a nu-i necăji foarte tare pe specialiștii în comunicare de la Direcția Agricolă, ne abținem de la alte comentarii. Avem o singură observație: n-am găsit niciunde explicația cuvântului „camerun”. Am găsit „Camerun” doar în contextul „Republica Camerun este o republică unitară din Africa centrală. Se mărginește cu Nigeria, Ciad, Republica Centrafricană, Republica Congo, Gabon, Guineea Ecuatorială și Golful Guineei”.
Comentarii prin facebook